Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus, een makkelijk en vooral heerlijk alternatief op de klassieke witloofrolletjes. Ben je geen fan van de klassieke versie, dan moet je gewoon deze versie eens proberen. Het bittere van het witloof valt hier iets meer weg. We stoven dit eerst aan en mengen het witloof dan met een heerlijke kaassaus en stukjes ham. Dit gaat allemaal in een ovenschotel en wordt afgedekt met plakjes aardappel en nog wat meer kaas. Echt winters comfort dat je reeds de dag op voorhand kan maken.
TIP! Toch echt geen fan van witloof. Maak deze ovenschotel dan met prei of een mix van prei en witloof
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere ovenschotel receptjes? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus?
- Witloof
- Ham (gekookt)
- Aardappel schijfjes (voorgekookt)
- Boter
- Bloem
- Melk
- Gemalen kaas
- Mosterd
- Citroen
- Nootmuskaat
Hoe maak je deze Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus?
Begin met het witloof en verwijder eerst het harde achterste van het witloof. Vervolgens snij je dit in grove stukken. Verhit dan een ruime pan met een klontje boter en stoof hierin het witloof mooi zacht.
Ondertussen kan je de kaassaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Voeg blokjes ham en het witloof toe aan de kaassaus en spreid dan mooi uit in een ovenschotel. Bedek vervolgens met aardappel schijfjes gevolgd door wat gemalen kaas. Bak dit voor ongeveer 25min in de oven.
TIP! Je kan de ovenschotel al makkelijk de dag voordien maken. Bak ze dan gewoon nog niet af. Reken wel dat de schotel iets langer in de oven zal moeten.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus
Ingrediënten
- 6 stronkjes witloof
- 1 klontje boter
- 300 gr gekookte ham
- 600 gr aardappelschijfjes (voorgekookt) (*)
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 160 gr gemalen kaas (+ extra voor het korstje)
- 1 kl mosterd
- 2 el citroensap
- nootmuskaat (optioneel)
- Peper en zout
Instructies
- Verwijder het harde achterste van het witloof.Snij in grove stukken. Verhit een ruime pan met een klontje boter. Stoof hierin het witloof mooi zacht voor zo'n 8 a 10min. Roer regelmatigKruid met peper en zout
- Ondertussen kan je kaassaus maken. Smelt de boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Snij de ham in kleine stukjes en voeg toe aan de kaassaus. Doe er ook het gestoofd witloof bij. Roer goed. Doe alles in een ovenschaal. Bedek met de plakjes aardappel en strooi er nog wat geraspte kaas over.Bak dit nog voor zo'n 25min in de oven tot de kaas mooi begint te kleuren. Smakelijk