Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus, simpel en snel doordeweekse avondmaaltijd. Lekker gestoofd witloof in een kaassaus met ham bedekt met plakjes aardappel en een kaaskorstje. Perfect voor je weekmenu.
Naar recept gaan

Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus, een makkelijk en vooral heerlijk alternatief op de klassieke witloofrolletjes. Ben je geen fan van de klassieke versie, dan moet je gewoon deze versie eens proberen. Het bittere van het witloof valt hier iets meer weg. We stoven dit eerst aan en mengen het witloof dan met een heerlijke kaassaus en stukjes ham. Dit gaat allemaal in een ovenschotel en wordt afgedekt met plakjes aardappel en nog wat meer kaas. Echt winters comfort dat je reeds de dag op voorhand kan maken.

TIP! Toch echt geen fan van witloof. Maak deze ovenschotel dan met prei of een mix van prei en witloof

Nog meer inspiratie nodig voor lekkere ovenschotel receptjes? Check dan zeker ook even deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus, simpel en snel doordeweekse avondmaaltijd. Lekker gestoofd witloof in een kaassaus met ham bedekt met plakjes aardappel en een kaaskorstje. Perfect voor je weekmenu.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus?

  • Witloof
  • Ham (gekookt)
  • Aardappel schijfjes (voorgekookt)
  • Boter
  • Bloem
  • Melk
  • Gemalen kaas
  • Mosterd
  • Citroen
  • Nootmuskaat

Hoe maak je deze Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus?

Begin met het witloof en verwijder eerst het harde achterste van het witloof. Vervolgens snij je dit in grove stukken. Verhit dan een ruime pan met een klontje boter en stoof hierin het witloof mooi zacht.

Ondertussen kan je de kaassaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.

Voeg blokjes ham en het witloof toe aan de kaassaus en spreid dan mooi uit in een ovenschotel. Bedek vervolgens met aardappel schijfjes gevolgd door wat gemalen kaas. Bak dit voor ongeveer 25min in de oven.

TIP! Je kan de ovenschotel al makkelijk de dag voordien maken. Bak ze dan gewoon nog niet af. Reken wel dat de schotel iets langer in de oven zal moeten.

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus, simpel en snel doordeweekse avondmaaltijd. Lekker gestoofd witloof in een kaassaus met ham bedekt met plakjes aardappel en een kaaskorstje. Perfect voor je weekmenu.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.

En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus, simpel en snel doordeweekse avondmaaltijd. Lekker gestoofd witloof in een kaassaus met ham bedekt met plakjes aardappel en een kaaskorstje. Perfect voor je weekmenu.

Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met witloof, ham en kaassaus, simpel en snel doordeweekse avondmaaltijd. Lekker gestoofd witloof in een kaassaus met ham bedekt met plakjes aardappel en een kaaskorstje. Perfect voor je weekmenu.
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 stronkjes witloof
  • 1 klontje boter
  • 300 gr gekookte ham
  • 600 gr aardappelschijfjes (voorgekookt) (*)

Kaassaus

  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 160 gr gemalen kaas (+ extra voor het korstje)
  • 1 kl mosterd
  • 2 el citroensap
  • nootmuskaat (optioneel)
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verwijder het harde achterste van het witloof.
    Snij in grove stukken.
    Verhit een ruime pan met een klontje boter. Stoof hierin het witloof mooi zacht voor zo'n 8 a 10min. Roer regelmatig
    Kruid met peper en zout
  • Ondertussen kan je kaassaus maken.
    Smelt de boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Snij de ham in kleine stukjes en voeg toe aan de kaassaus. Doe er ook het gestoofd witloof bij. Roer goed.
    Doe alles in een ovenschaal. Bedek met de plakjes aardappel en strooi er nog wat geraspte kaas over.
    Bak dit nog voor zo'n 25min in de oven tot de kaas mooi begint te kleuren.
    Smakelijk

Notities

(*) Dit kan je makkelijk in de supermarkt vinden
Trefwoord doordeweeks recept, ham, hoofdgerecht, kaas, kaassaus, ovenschotel, snel klaar, weekmenu, witloof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.