Ovenschotel met spruitjes en spekjes, een lekker makkelijke ovenschotel om op je komende winterse weekmenu te zetten. Een zalig simpele schotel met een laagje aardappelpuree met daarop spruitjes en spekjes in een kaassaus. En natuurlijk dat krokante kaaskorstje is ook aanwezig. Dit receptje is de perfecte manier om spruitjes te leren eten. Ook heel belangrijk, je kan de ovenschotel makkelijk de dag voordien al maken. Dus ideaal voor de meal preppers onder ons.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere ovenschotel receptjes? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met spruitjes en spekjes?
- Aardappelen
- Melk
- Spekjes (gerookt)
- Ui
- Spruitjes
- Boter
- Bloem
- Gemalen kaas
- Mosterd
- Citroen
Hoe maak je deze Ovenschotel met spruitjes en spekjes?
Begin met het schillen van de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Eenmaal gaar, giet af en pureer ze met een royale scheut melk, optioneel wat nootmuskaat, peper en zout. Schep de puree in een ruime ovenschaal en spreid mooi uit zodat de hele bodem van de ovenschaal bedekt is. Zet even opzij.
Vervolgens gaan we de spekblokjes bakken in een ruime hoge pan. Ondertussen kan je de ui pellen en fijnhakken. Maak ook de spruitjes proper, verwijder het harde achterste en hak dan in kleine stukjes. Wanneer de spekjes mooi goudbruin gebakken zijn, schep ze uit de pan. Maak de pan niet proper maar voeg nog klontje boter toe. Stoof hierin de ui eerst aan voor zo’n 4min. Doe er dan de spruitjes bij en stoof deze voor zo’n 8min. Roer regelmatig zodat de groentjes niet aanbakken of gaan kleuren.
Terwijl de groentjes stoven, kan je de kaassaus maken. Hiervoor smelten we eerst wat boter en daar voegen we bloem aan toe. Roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Doe de ui, spruitjes ne spekjes bij de kaassaus en meng goed. Vervolgens schep je dit bovenop de puree en spreid mooi egaal uit. Strooi er nog een royale laag gemalen kaas over. Zet dan in de oven en bak voor zo’n 25min in de oven tot de kaas mooi begint te kleuren.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Ovenschotel met spruitjes en spekjes
Ingrediënten
- 750 gr aardappelen
- 1 scheutje melk
- 250 gr spekjes (gerookt)
- 1 ui
- 500 gr spruitjes
- Peper en zout
- Boter
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 150 gr gemalen kaas + extra voor het korstje
- 1 tl mosterd
- 1/2 citroen
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de aardappelen te schillen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.Wanneer de aardappelen gaar zijn, giet af, pureer ze met een royale scheut melk, peper en zout. Schep de puree op de bodem van een ruime ovenschaal en spreid mooi uit. Zodat de gehele bodem mooi bedekt is. Zet even opzij
- Terwijl de aardappelen koken, kan je alvast de spekjes goudbruin bakken in een ruime hoge pan of stoofpot.
- Ondertussen kan je de ui pellen en fijnhakken.Maak de spruitjes proper en hak in fijne stukjes.
- Wanneer de spekjes goudbruin gebakken zijn, schep ze uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier. Zet even opzijMaak de pan niet proper. Voeg een klontje boter toe en stoof er dan eerst de ui in aan voor zo'n 4min. Roer regelmatig zodat de ui niet kan aanbakken.Doe er dan de spruitjes bij en stoof deze voor zo'n 8min. Roer regelmatig. Kruid ze ondertussen ook met peper en zout.
- Terwijl de spruitjes stoven, kan je de kaassaus maken. Smelt de boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten, voeg de bloem toe en roer goed tot een droge brokkelige massa (=roux). Wanneer dit mooi opgedroogd is, giet je er in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten. Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Doe de gestoofde spruitjes, ui en spekjes bij de kaassaus en meng goed. Schep dit bovenop de puree. Strooi er nog een royale laag gemalen kaas over. TIP! Tot hier kan je de ovenschotel makkelijk de dag voordien al maken. Alles laten afkoelen en dan goed afdekken met folie. Bewaar in de koelkast. Hou er wel rekening mee dat de ovenschotel iets langer in de oven zal moeten. Bak dit nog voor zo'n 25min in de oven tot de kaas mooi begint te kleuren.Smakelijk
Héérlijk gerecht