Ovenschotel met gehakt, prei en curry, een lekker origineel receptje om op je weekmenu te zetten. Een ovenschotel met heel simpele ingrediënten maar o zo smaakvol. De onderste laag bestaat uit gebakken gehakt waar we ook een appeltje en wat kerriepoeder aan toevoegen. Daarop komt een laagje gestoofde prei en wat champignons gevolg door een simpele niet pikante currysaus. Helemaal bovenaan komen pommes duchesse aardappelen (uit de diepvries). Heel wat laagje dus heel wat yumminess.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele ovenschotels? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met gehakt, prei en curry?
- Ui
- Gehakt
- Appel
- Champignons
- Prei
- Boter
- Kerriepoeder
- Tomatenpuree
- Bloem
- Melk
- Pommes Duchesse (diepvries)
Hoe maak je deze Ovenschotel met gehakt, prei en curry?
We beginnen met het onderste gehakt laagje te maken. Hiervoor verhit je een ruime hoge pan met boter of olijfolie. Hierin stoof je eerst een fijngehakte ui aan voor zo’n 4min. Probeer regelmatig te roeren. Doe er dan het gehakt bij en bak mooi rul. Wanneer het gehakt bijna rul is gebakken, doe je er nog wat kerriepoeder en appelblokjes (geschild) bij. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. Dit gehakt mengsel schep je dan op de bodem van een ovenschaal en spreid mooi egaal uit.
Vervolgens gaan we het groente laagje maken. Hiervoor verhit je opnieuw dezelfde pan met wat olijfolie of boter. Hierin bak je fijngehakte champignons en fijngesneden prei aan voor zo’n 4 a 5min. Regelmatig roeren is de boodschap zodat de groentjes niet aanbakken of te bruin worden. Breng nog even op smaak met peper en zout. Dit mengsel schep je dan bovenop het gehakt laagje en sprei mooi egaal uit.
Als laatste maken we de currysaus. Hiervoor smelt je eerst boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten, doe er het kerriepoeder bij samen met tomatenpuree. Dit roer je eerst goed los en laat een minuutje mee bakken. Vervolgens doe je er de bloem en roer goed. Dit wordt een heel droge massa. Giet er dan al roerend en in kleine delen de melk bij. Blijf goed roeren zodat de saus kan indikken. Eenmaal ingedikt, haal van het vuur en breng verder op smaak met peper en zout.
De saus giet je dan bovenop het groente laagje. Bedek nu de hele bovenkant met de Pommes duchesse aardappelen. Bak nog voor zo’n 25min in de oven tot de aardappelen mooi goudbruin gebakken zijn.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Ovenschotel met gehakt, prei en curry
Ingrediënten
- 1 ui
- 600 gr gehakt (gemengd)
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1 appel
- 250 gr champignons
- 3 preien
- Pommes Duchesse aardappelen (diepvries)
- Olijfolie of klontje boter
- Peper en zout
Currysaus
- 30 gr boter
- 1,5 tl kerriepoeder
- 1 kl tomatenpuree
- 40 gr bloem
- 650 ml melk
- Peper en zout
Instructies
- We beginnen met het onderste laagje namelijk het gehakt laagje. Hiervoor pel je eerst de ui en hak fijn. Verhit een ruime hoge pan met een royale scheut olijfolie of klontje boter. Stoof hierin eerst de ui aan voor zo’n 4min. Probeer regelmatig te roeren. Doe er dan het gehakt bij en bak mooi rulOndertussen kan je de appel schillen en het klokhuis verwijderen. Snij de appel in kleine blokjes.Wanneer het gehakt bijna mooi rul is gebakken, doe er het kerriepoeder bij samen met de blokjes appel. Roer even goed door en laat nog een minuutje mee bakken. Breng nog op smaak met peper en zout. Schep dit mengsel op de bodem van een ovenschaal en spreid mooi egaal uit.
- Vervolgens maken we het prei laagje.Hiervoor maak je eerst de champignons proper en snij dan in kleine stukjes. Was de prei en hak fijn.Verhit dezelfde pan waarin je het gehakt hebt gebakken met weer wat olijfolie of klontje boter. De pan hoef je niet eerst proper te maken. Bak hierin de champignons en prei voor zo’n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de groentjes niet te bruin worden of aanbakken. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel deze groentjes bovenop het gehakt mengsel.
- Vervolgens gaan we de currysaus maken. Hiervoor smelten we eerst boter in een kookpotje. Eenmaal gesmolten doe er het kerriepoeder en tomatenpuree bij. Roer even los en laat deze een minuutje mee bakken. Doe er de bloem bij en roer goed. Dit wordt een droge massa. Giet er al roerend en in kleine delen de melk bij. Blijf goed roeren zodat de saus kan indikken. Eenmaal ingedikt, haal van het vuur. Breng de saus nog verder op smaak met peper en zout. Giet de saus over de groentjes in de ovenschaal.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek dan de gehele bovenkant met de pommes duchesse aardappelen. Bak nog zeker voor zo’n 25min in de oven tot de aardappelen mooi goudbruin gebakken zijn. Serveer dan.
- TIP! Je kan de gehele ovenschaal al op voorhand maken. Enkel de pommes duchesse aardappelen verdeel je pas over de ovenschaal als je deze gaat afbakken. Reken wel op iets meer oventijd als je deze op voorhand maakt. Zodat alles goed warm is.
Hallo hallo!🤗 Klein vraagje; moet je de duchesse aardappelen op voorhand laten ontdooien?🙂Groetjes!
Nee, anders had ik dat duidelijk vermeld …
Okidoki! Dankjewel voor de snelle reactie!🙂