Appeltaart met speculaas, want een typische Hollandse appeltaart mag tijdens de herfst en winter niet ontbreken. Een taart die zich typeert aan een heerlijk smaakvolle korst en binnenin een royale appel vulling. Omdat ik “lichtjes” verslaafd ben aan speculaas, heb ik deze ook gewoon toegevoegd aan deze versie. Maar appel & speculaas dat is nu eenmaal een “match made in heaven”. Dus tijdens een echte herfstige dag, bak je deze taart in de voormiddag. Vervolgens ga je een deugddoende herfstwandeling maken. Thuiskomen, koffietje of thee maken en genieten van een goei groot stuk van deze appeltaart.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker makkelijke receptjes met appel? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Appeltaart met speculaas?
- Zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
- Suiker
- Vanille extract
- Kaneel
- Boter
- Ei
- Speculaas
- Appelen (Type Jonagold)
- Vanille puddingpoeder
- Bruine suiker
- Citroen
Hoe maak je deze Appeltaart met speculaas ?
We beginnen met het maken van het deeg. Hiervoor doe je alvast de bloem, snuifje bakpoeder, suiker, vanille extract en kaneel in een mengkom. Dit roer je alvast even los en doe er dan de blokjes koude boter bij. Dit mix je tot je fijne kruimels krijgt. Ondertussen kan je het ei loskloppen. Begin met ongeveer 1el toe te voegen aan het deeg en mix even. Als het nog iets te droog is, voeg nog ongeveer 1el toe. Mix tot een ietwat plakkerig deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Voor de vulling, maal je eerst de speculaas fijn. Vervolgens schil je de appelen en verwijder het klokhuis. Snij dan in dunne plakjes en doe in een ruime kom.
Hier voeg je dan de helft van de speculaaskruimels aan toe. Doe er ook kaneel, vanille puddingpoeder, bruine suiker en het sap van een halve citroen bij. Dit meng je even goed.
Doe dan zo’n 2/3 van het deeg in een beklede springvorm. Je gaat dit deeg niet kunnen uitrollen. Dus duw dit met je vingers en handen in de vorm zodat de gehele bodem en zijkanten bedekt zijn. Strooi de resterende speculaas kruimels over de bodem zodat de gehele bodem een dun laagje heeft. Hierop schep je de appel vulling en duw goed aan.
Het resterende deeg trek je in kleine stukjes en verdeel over de taart.
Zet in de oven en bak voor zo’n 60 a 75min tot dit mooi goudbruin en gaar gebakken is.
Eenmaal gebakken, laat afkoelen in de vorm. De taart kan je zowel koud, lauw als warm serveren.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Appeltaart met speculaas
Equipment
- 1 Springvorm (22 a 24cm)
Ingrediënten
Korst & topping
- 350 gr zelfrijzende bloem (+ extra snufje bakpoeder)
- 175 gr suiker
- 1 tl vanille extract
- 1/4 tl kaneel
- 250 gr boter (koud)
- 1 ei
Vulling
- 250 gr speculaas
- 5 a 6 appelen (Type Jonagold)
- 1/4 tl kaneel
- 3 el vanille puddingpoeder
- 3 el bruine suiker (= cassonade)
- 1/2 citroen
Instructies
- Begin met het maken van het deeg. Hiervoor doe je de bloem, snuifje bakpoeder, suiker, vanille extract en kaneel in een mengkom. Roer dit alvast even los.Snij de boter in kleine blokjes en voeg toe. Mix dit tot je fijne kruimels krijgt. Kluts het ei los en begin met 1el toe te voegen. Mix opnieuw. Als dit nog te droog is, voeg nog een eetlepel toe en mix opnieuw. Het moet een ietwat plakkerig deeg vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en leg in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
- Voor de vulling, maal de speculaas alvast fijn en zet even opzij. Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snij in dunne plakjes en doe alles in een ruime kom. Hier voeg je de helft van de speculaas kruimels aan toe. Voeg ook kaneel, vanille puddingpoeder, bruine suiker en sap van halve citroen. Meng goed.
- Verwarm de oven alvast voor op 175 graden. Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier.
- Het deeg ga je heel moeilijk kunnen uitrollen. Dus dit duw je gewoon in de vorm met behulp van je handen en vingers. Gebruik zo’n 2/3 van het deeg om de bodem als zijkanten te bekleden. Hou nog wat van het deeg opzij voor de bovenkant. Strooi de overige helft van de speculaas kruimels over de bodem. Zorg ervoor dat de gehele bodem een dun laagje van de kruimels heeft. Hierop schep je dan de appelvulling en duw ietwat aan. Trek het resterende deeg in kleinere stukjes en verdeel over de taart.
- Zet in de oven en bak voor zo’n 60 a 75min tot het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen in de springvorm.Je kan de taart zowel koud, lauw als warm serveren. Smakelijk
Wow echt lekker en makkelijk te bereiden samen met de kids. Je hoeft er geen keuken princes voor te zijn 🙈
Ik maak regelmatig jouw recepten klaar en telkens een groot succes hier thuis!
Bedankt
Lekker