Ovenschotel met gehakt en witloof

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en witloof, simpel snelle doordeweekse maaltijd voor op weekmenu. Laagjes gebakken gehakt met witloof, de lekkerste kaassaus en een smeuïge puree. Heerlijke dagelijkse kost die je op voorhand kan maken.
Naar recept gaan

Ovenschotel met gehakt en witloof, de lekkerste ovenschotel die je in jaren gaat geproefd hebben. En de manier om witloof te leren eten. Super makkelijk om te maken en eenvoudig op voorhand te maken. Dus ideaal voor op je weekmenu te zetten. De schotel bestaat uit 4 laagjes. De onderste laag is gebakken gehakt met stukjes appel. Daarop komt gestoofd witloof met een beetje prei. Om het allemaal heel lekker te maken nog een super lekkere kaassaus. En als laatste nog een laagje aardappelpuree. 

Nog meer inspiratie nodig voor lekker makkelijke ovenschotels? Check dan zeker ook even deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en witloof, simpel snelle doordeweekse maaltijd voor op weekmenu. Laagjes gebakken gehakt met witloof, de lekkerste kaassaus en een smeuïge puree. Heerlijke dagelijkse kost die je op voorhand kan maken.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Ovenschotel met gehakt en witloof?

  • Aardappelen (bloemige)
  • Melk
  • Ui
  • Gehakt (gemengd)
  • Appel
  • Witloof
  • Prei
  • Kerriepoeder 
  • Boter
  • Bloem
  • Melk
  • Gemalen kaas 
  • Nootmuskaat

Hoe maken we deze Ovenschotel met gehakt en witloof?

We beginnen met het maken van puree. Schil de aardappelen, kook ze gaar, giet af en pureer met een scheutje melk. Breng op smaak met peper en zout. Zet even opzij.

Vervolgens gaan we klontje boter smelten in een stoofpot. Hierin stoof je een fijngehakte ui aan voor zo’n 4 a 5min. Dan doe je er gehakt bij en bak mooi rul. Hier gaan ook nog blokjes appel bij en wat kerriepoeder. Dit bak je nog even mee voor zo’n 2min. Schep het gehakt mengsel in een ovenschaal en spreid mooi egaal uit. 

Dan gaan we fijngehakte prei en witloof aanstoven in dezelfde stoofpot. Hiervoor smelt je wel eerst opnieuw wat boter. Je hoeft de stoofpot hiervoor niet eerst proper te maken. Stoof de groentjes voor zo’n 4 a 5min tot ze mooi zacht zijn geworden. Kruid ze ook met wat kerriepoeder, peper en zout. Eenmaal gebakken, schep deze boven het gehakt mengsel en spreid ook mooi egaal uit.

Vervolgens maken we de kaassaus in dezelfde stoofpot (zonder proper te maken). Smelt eerst de boter en strooi er dan bloem over. Dit roer je goed los en dit zal een droge massa vormen. Dan giet je er al roerend de melk bij en laat al roerend indikken. Eenmaal dit een mooi saus vormt, haal van het vuur. Doe er dan de gemalen kaas bij en laat deze rustig smelten door de warmte. Breng de saus op smaak met peper, zout en optioneel wat nootmuskaat. Giet de saus over de gestoofde groentjes en spreid ook mooi egaal uit.

Bovenop de saus verdeel je dan de puree en strooi er nog wat gemalen kaas over. Bak de ovenschotel voor zo’n 25 a 30min in de oven. De laatste 5min zet je nog even de ovengrill aan voor een goudbruin korstje. 

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en witloof, simpel snelle doordeweekse maaltijd voor op weekmenu. Laagjes gebakken gehakt met witloof, de lekkerste kaassaus en een smeuïge puree. Heerlijke dagelijkse kost die je op voorhand kan maken.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.

En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft. 

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en witloof, simpel snelle doordeweekse maaltijd voor op weekmenu. Laagjes gebakken gehakt met witloof, de lekkerste kaassaus en een smeuïge puree. Heerlijke dagelijkse kost die je op voorhand kan maken.

Ovenschotel met gehakt en witloof

Lekker makkelijk recept voor Ovenschotel met gehakt en witloof, simpel snelle doordeweekse maaltijd voor op weekmenu. Laagjes gebakken gehakt met witloof, de lekkerste kaassaus en een smeuïge puree. Heerlijke dagelijkse kost die je op voorhand kan maken.
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 800 gr aardappelen
  • 1 scheutje melk
  • 1 ui
  • 500 gr gehakt (gemengd)
  • 1 appel (type Jonagold)
  • 6 stronkjes witloof
  • 1 prei
  • 1/4 tl kerriepoeder
  • Peper en zout
  • Boter of olijfolie

Kaassaus

  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 150 gr gemalen kaas
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met het maken van de puree. Schil de aardappelen, kook ze gaar in licht gezouten water. Eenmaal gaar, giet af en pureer ze met een scheutje melk. Breng op smaak met peper en zout
    Ondertussen kan je de rest van de laagjes maken.
  • Voor het gehakt laagje, pel je eerst de ui en hak fijn.
    Verhit een ruime stoofpot met een klontje boter. Hierin stoof je eerst de ui aan voor zo’n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de ui niet te bruin wordt of aanbakt. Doe er dan het gehakt bij en bak mooi rul.
    Ondertussen kan je de appel schillen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Voeg deze toe aan het gehakt en ui samen met enkele snufjes kerriepoeder. Roer even goed en laat nog zo’n 2min mee bakken. Proef even en breng verder op smaak met peper en zout
    Schep het gehakt mengsel in een ruime ovenschaal en spreid mooi egaal uit. Zet even opzij. 
    TIP! Maak de stoofpot niet proper, hierin gaan we de prei en witloof aanstoven. 
  • Vervolgens gaan we de prei en witloof stoven. Verhit opnieuw een klontje boter in dezelfde stoofpot.
    Ondertussen verwijder je de harde uiteinden van het witloof. Snij dan in kleine stukjes. 
    De prei was je eerst en snij dan ook fijn. 
    Stoof beide aan in de stoofpot voor zo’n 4 a 5min tot ze mooi zacht zijn geworden. Kruid ondertussen ook met een beetje kerriepoeder, peper en zout. Eenmaal gebakken, schep de groente dan op het gehakt mengsel en spreid ook mooi egaal uit.
  • Dan maken we de kaassaus. Deze heb ik ook gewoon in dezelfde stoofpot gemaakt (zonder proper te maken). Hiervoor smelt je eerst boter in de stoofpot. Strooi er dan de bloem over. Roer goed los. Dit zal een vrij droge massa vormen (= roux). Giet er dan al roerend de melk bij en laat al roerend indikken. Eenmaal dit een mooi saus vormt, haal van het vuur. Doe er dan de gemalen kaas bij en laat deze rustig smelten door de warmte. Breng de saus verder op smaak met peper, zout en optioneel wat nootmuskaat
    Giet de saus over het groente laagje. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Als laatste schep je de puree op de saus en spreid mooi egaal uit. Strooi hierop nog wat geraspte kaas
    Zet in de oven voor zo’n 25 a 30min. De laatste 5min zet je de ovengrill aan voor een goudbruin korstje
    Serveer dan 
    TIP! Je kan de gehele schotel de dag voordien al maken. Reken dan iets meer oventijd zodat alles goed warm is. 
Trefwoord aardappelen, aardappelpuree, doordeweeks recept, gehakt, kaassaus, op voorhand maken, ovenschotel, weekmenu, witloof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.