Yoghurt cake met appel

Lekker makkelijk recept voor Yoghurt cake met appel, simpele snel gebak voor bij de koffie of thee. Een heerlijke omgekeerde appelcake die fris en luchtig is door de yoghurt.
Naar recept gaan

Yoghurt cake met appel, want een lekker appelcake receptje tijdens de herfst mag niet ontbreken. Dit is geen klassieke cake maar een omgekeerde ofwel upside-down cake. De cake gaat in de oven terwijl de appeltjes op de bodem liggen. Eenmaal gebakken, afgekoeld en omgedraaid, liggen de appeltjes bovenaan. En die appeltjes blinken mooi door de homemade karamel die we erover gieten. De cake zelf is op basis van yoghurt waardoor ie lekker licht en luchtig is.

Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele receptjes met appel? Check dan zeker ook even deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor Yoghurt cake met appel, simpele snel gebak voor bij de koffie of thee. Een heerlijke omgekeerde appelcake die fris en luchtig is door de yoghurt.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Yoghurt cake met appel ?

  • Suiker
  • Kaneel
  • Appelen
  • Boter
  • Zelfrijzende bakmeel
  • Eieren
  • Vanille extract
  • Griekse yoghurt

Hoe maak je deze Yoghurt cake met appel?

We beginnen met het maken van karamel. Hiervoor doe je water, suiker en snuifje kaneel in een kookpotje. Dit breng je aan de kook en laat zachtjes koken tot dit licht bruin, goudbruin begint te kleuren. Haal dan van het vuur. Laat dit niet te bruin worden want dan wordt de karamel te bitter. Blijf ook bij je karamel want eenmaal dit begint te kleuren, gaat het snel. Het duurt wel even alvorens de karamel begint te kleuren. Dit kan tot 10min duren.

Ondertussen, kan je wel de appelen schillen, klokhuis verwijderen en in partjes snijden. Leg de partjes appel op de bodem van een beklede springvorm. Eenmaal de karamel klaar is, giet over de appeltjes. Zet even opzij
TIP! Verpak ook de buitenkant (langs de onderste rand) met aluminiumfolie. Anders zal de karamel eruit lopen.

Vervolgens gaan we het deeg voor de cake maken. Hiervoor doe je de eitjes, suiker en vanille extract in een mengkom. Dit mix je op hoge snelheid licht en luchtig voor zo’n 3 a 4min. Dan voeg je de gesmolten boter en yoghurt toe. Mix nog een minuutje op hoge snelheid. Dan verlaag je de snelheid van je mixer naar de laagste stand. Doe er zelfrijzende bakmeel, snufje bakpoeder en snufje kaneel bij. Dit mix je kort tot een glad deeg.

Schep het deeg bovenop de appeltjes en smeer mooi egaal uit. Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat afkoelen. Bij het ontvormen, draai je de cake met behulp van een bord zodat de appeltjes bovenaan liggen.

Lekker makkelijk recept voor Yoghurt cake met appel, simpele snel gebak voor bij de koffie of thee. Een heerlijke omgekeerde appelcake die fris en luchtig is door de yoghurt.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.

En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft. 

Lekker makkelijk recept voor Yoghurt cake met appel, simpele snel gebak voor bij de koffie of thee. Een heerlijke omgekeerde appelcake die fris en luchtig is door de yoghurt.

Yoghurt cake met appel

Lekker makkelijk recept voor Yoghurt cake met appel, simpele snel gebak voor bij de koffie of thee. Een heerlijke omgekeerde appelcake die fris en luchtig is door de yoghurt.
5 van 1 stem
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang dessert, gebak, voor bij de koffie
Porties 8

Equipment

  • 1 Springvorm +/- 22 a 24cm

Ingrediënten
  

Appel – Karamel laagje

  • 50 ml water
  • 100 gr suiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 appelen

Cake

  • 115 gr boter
  • 240 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
  • 1/2 tl kaneel
  • 3 eieren
  • 100 gr suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 240 gr griekse yoghurt (of volle stevige yoghurt)

Instructies
 

  • We beginnen met het appel-karamel laagje.
    Bekleed eerst zowel de bodem als zijkanten van een springvorm met bakpapier. Je kan hiervoor best eerst de vorm goed invetten zo blijft het bakpapier beter kleven.
    Langs de buiten kan je het best de vorm langs de onderste rand goed inpakken met aluminiumfolie anders gaat de karamel eruitlopen.
  • Vervolgens gaan we de karamel maken. Doe de water, suiker en kaneel in een kookpotje. Zet op middelhoog vuur. Roer in het begin even om de suiker te laten oplossen. Eenmaal die is opgelost, niet meer roeren. Laat dit nu heel zachtjes koken tot de karamel lichtbruin-goudbruin begint te kleuren. Heel belangrijk niet roeren, anders breng je er koude in en gaat het alles kristalliseren.
    TIP! Hou dit heel goed in de gaten, zodra de karamel begint te kleuren gaat het heel snel.
    Terwijl de karamel zachtjes opstaat, kan je de appelen schillen en het klokhuis verwijderen. Snij dan de appel in dunne plakjes. Deze plakjes verdeel je over de bodem van de springvorm.
    Eenmaal de karamel klaar is, giet over de appeltjes en zet even opzij. Ondertussen kan je het deeg maken.
  • Voor het deeg, gaan we eerst de boter rustig smelten.
    Ondertussen kan je ook al de bloem mengen met het snufje bakpoeder en kaneel. Zet dit even opzij.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de eieren, suiker en vanille extract in een mengkom. Mix dit op hoge snelheid licht en luchtig voor zo'n 3 a 4min.
    Vervolgens giet je er de gesmolten boter bij en doe er ook de yoghurt bij. Mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid tot een glad mengsel.
    Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en doe er het bloem mengsel bij. Mix nog even kort tot een glad deeg. Zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem kan je nog even mengen met een spatel.
    Schep het deeg dan bovenop de appeltjes en karamel in de vorm. Smeer mooi egaal uit.
    Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 45 a 50min.
    Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Trefwoord appel, appelcake, bakken, dessert, gebak, snel klaar, voor bij de koffie, yoghurt, yoghurtcake

1 thought on “Yoghurt cake met appel

  1. 5 sterren
    ik ga het zeker maken . want het lijkt mij heerlijk, maarc ik heb een vraag.
    Als de cake gebakken is moet je hem dan omdraaien zodat de appeltjes karamel boven op kopt? of blijft het onder op.
    Maar bedankt voor dit recept
    Graag hoor ik het even van je.
    Met vriendelijke groet.
    Alda Boudewijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.