Friday night is burger night!
Geen saaie smaakloze (veel te vettige š ) burger wel deze op en top smaakvolle lamsburger met feta en perzik chutney. Zoet, zuur, pittig en kruidigheid … het komt allemaal te pas in dit receptje. We gebruiken geen klassieke hamburgerbroodjes, wel pitabroodjes dat we gaan beleggen met een pittige ietwat kruidige burger, een feta-pistache crumble en een heerlijk zoet-zure chutney op basis van perzik.
Chutney
Dit receptje heeft heel wat “wereldse” invloeden. Voor de chutney gaan we richting de Indiase keuken. Geen idee wat dit juist is? Wel een chutney kan je vergelijken met een confituur maar heeft een zoet-zure kruidige smaak en vaak ook nog een pittige toets door wat chili toe te voegen. Chutney’s worden vaak geserveerd bij een kaasplank maar matcht ook perfect met een stukje vlees. Vorig jaar maakte ik voor het eerst een chutney op basis van tomaten, welke ik ondertussen al ontelbare keren opnieuw heb gemaakt. Zo lekker is ie en ook super easy en snel te maken. Nu maken we er eentje op basis van lekkere zomerse perziken.
Tip > Maak ineens voldoende, verdeel over confituurpotten en je kan deze net zoals klassieke confituur voor een paar maanden bewaren.
Lamsburgers
Voor de burger, koos ik eens niet voor het klassieke gemengd gehakt of kippengehakt, wel voor een iets smaakvollere lamsgehakt. Natuurlijk je ook klassiek gemengd gehakt voor gebruiken. Het lamsgehakt wordt extra kruidig gemaakt door look, peterselie, harissa en een klein snuifje kaneel. Ja, deze burgertjes zijn kleine smaakbommetjes hoor die je trouwens ook perfect kan bakken op de barbecue.
Wereldse smaken
Serveren doen we niet tussen een klassiek hamburgerbroodje, wel een kort gegrild pitabroodje. En als kers op de taart nog wat verkruimelde feta gemengd met grof gehakte pistachenoten en peterselie. Kortom een echte Midden-Oosterse burger met een Indiase chutney.


Lamsburger met feta en perzik chutney
Ingrediƫnten
Perzik Chutney
- 1/2 rode ui
- 6 perziken (rijp)
- 1/2 jalapeno
- 1/4 rode peper
- 70 ml honing
- 120 ml appelciderazijn
- zout
- Olijfolie
Hamburgers
- 600 gr lamsgehakt (of gemengd gehakt of kippengehakt)
- 2 + 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 teentje look (fijngehakt)
- 2 el harissa (of sambal oelek)
- 1/2 tl zeste van citroen
- snuifje kaneel
- 200 gr feta
- 2 el pistachenoten (gepeld)
- Olijfolie
- zout
- 4 pitabroodjes
Instructies
Perzik chutney
- Begin met het maken van de chutney. Pel de rode ui en hak fijn.Snij de perziken in kleine blokjes.Verwijder de zaadjes van de jalapeno en rode chili, hak fijn.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.Stoof hierin de rode ui aan voor zo'n 2 a 3min.Voeg de blokjes perzik, jalapeno en rode peper toe. Laat zo'n 5min mee stoven. Roer regelmatig. Voeg dan de honing, appelciderazijn en snuifje zout toe.Laat zo'n 30min zachtjes sudderen.Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen of volledig.TIP > Je kan de chutney zowel warm als koud serveren. Bij een kaasplank kan je deze koud serveren, in combinatie met deze burger verkies ik dat deze nog een beetje warm is.TIP > Maak de chutney al de dag voordien zo zal ie nog meer smaak hebben.TIP > Heb je nog wat over, bewaar dan in een proper confituurpot in de koelkast.
Hamburger
- Meng het gehakt met 2el fijngehakte peterselie, look, harissa, zeste van citroen, kaneel en snuifje zout. Is het gehakt iets te plakkerig voeg dan wat paneermeel of panko toe.Vorm 4 grote of 8 kleine burgers van het gehakt. Laat zo'n 20min of langer opstijven in de koelkast.
- Verkruimel ondertussen de feta.Hak de pistachenoten grof.Meng de verkruimelde feta met de pistachenoten en 2el olijfolie.Bewaar koel tot net voor het serveren
- Bak de burgers in een pan of op de BBQ.Grill op het laatste ook even de pitabroodjes.Beleg de pitabroodjes met de burger. Werk af met wat van het feta-pistache mengsel en perzik chutney.Smakelijk!
