Zoet, zuur, kruidig, pikant … deze chutney van tomaat heeft het allemaal!
En wat het nog dat tikkeltje lekkerder maakt, deze chutney is deels gemaakt van tomaatjes uit onze moestuin. En dat proef je 😀
Zo leuk om elke dag in ons tuintje te gaan snuisteren en met eigen ogen onze groentjes en aardbeien te zien groeien. Bloemkool, broccoli, lente-ui, radijsjes, rabarber, courgette, pompoen … we hebben het allemaal. En ook al heb ik totaal geen groene vingers, toch blijf ik het fascinerend vinden om alles te zien groeien.
En als daar dan de eerste rode kerstomaatjes zijn, dan maak je daar deze heerlijke zoet-zure chutney mee. Chutney is eigenlijk een confituur, een zoet-zure confituur afkomstig uit India & Pakistan. De bekendste die je misschien wel kent is de mango chutney. In een chutney kan je zowel van groenten of fruit maken of een combi van beide.
Serveren doe je bij een stukje vlees of vis, bij een kaasplank, …
Mijn 2 ultieme serveertips van deze chutney van tomaat :
* Een dikke snee brood, lichtjes getoast, rijkelijk ingesmeerd met wat homemade labneh (of ricotta of roomkaas) en daar dan wat van deze chutney op. Zalig! Je kan dit zo serveren als lunch of bij de apéro
* Of in combinatie met homemade maïspannenkoekjes (zie recept hieronder) met ook hier weer wat labneh (of roomkaas), wat krokante stukjes spek afgewerkt met wat chutney
Ingrediënten chutney
- 2 rode uien
- 800gr tomaten
- 3 teentjes look
- 1/2 rode chili
- 1el venkelzaad
- 200gr suiker
- 150ml sherry azijn (of gewone witte azijn)
- snuifje zout
Bereidingswijze
Pel de uien en hak fijn.
Snij de tomaten in kleine blokjes
Pel de look en hak fijn.
Hak de rode chili fijn.
Doe de fijngehakte uien, tomaten, look, chili, venkelzaad, suiker, azijn en snuifje zout in een stoofpot. Breng zachtjes aan de kook.
Laat 1h30 zachtjes sudderen (zonder deksel), bijna al het vocht zal weggekookt zijn.
Haal van het vuur, schep de chutney in een glazen bokaal met deksel (of confituurpot), sluit goed af, laat afkoelen en bewaar dan koel. Je kan de chutney zo makkelijk 1 maand bewaren.
Ingrediënten maïspannenkoekjes
- 135gr patisseriebloem
- 80gr polenta (*)
- 1el bakpoeder
- 1tl komijnpoeder
- 1/2tl kurkuma
- 1/4tl chilipoeder
- 1tl zout
- 200ml melk
- 2 eieren
- 400gr mais (uit blik)
- 1/2 sjalot
- 2el fijngehakte peterselie
- 1el fijngehakte bieslook
Bereidingswijze
Doe de bloem, polenta, bakpoeder, komijnpoeder, kurkuma, chilipoeder en zout in een mengkom. Roer dit al even los. Voeg de melk en de eieren toe en meng tot een mooi glad beslag.
Pel de sjalot en hak fijn.
Voeg de sjalot toe aan beslag samen met de mais, peterselie en bieslook.
Meng nog even, laat het beslag zo’n 30min staan.
Verhit een pan met een scheut olijfolie.
Schep ongeveer 1el (per pannenkoekjes) van het deeg in de pan. Ik gebruikte een ijsschep, dit is iets gemakkelijker. Bak de pannenkoekjes mooi goudbruin.
Serveer de pannenkoekjes met wat labneh/roomkaas, wat chutney en eventueel wat krokante stukjes spek.
Smakelijk !