De zomer, niet meteen mijn favoriete seizoen (ofwel te warm ofwel te koud, wespen, …) maar al dat zomerfruit maakt alles goed. Ik zou echt met gemak elke dag iets met al heerlijke zoete zomerfruit iets kunnen maken niet alleen dessertjes maar ook in hartige salades. Toch zullen ze vooral in dessertjes bij mij belanden of wat had je nu gedacht! Taarten, cakes, ijs, mousses … zo veel opties en één van die optie is deze zalig kruidige honingmousse met abrikozen en kardemom.

Een dessertje bestaande uit 2 elementen. Het onderste deel is een frisse compote van abrikozen en daarop komt een lekker zoete mousse van honing die op smaak wordt gebracht met kardemom.
Kardemom, een vrije krachtige specerij die veel wordt gebruikt in de Indiase en Midden-Oosterse keuken en werkt zowel in zoete als hartige recepten. Het is een vrij krachtige specerij dus overdrijf er niet te hard mee.

Ingrediënten compote van abrikozen
- 500gr abrikozen
- 2el suiker
- 1el citroensap
- 2 blaadjes gelatine
Ingrediënten honingmousse
- 240ml room
- 4 kardemompeulen
- Schil van halve sinaasappel
- Schil van halve citroen
- 2 blaadjes gelatine
- 4 eigelen
- 60ml honing
- 1/2tl vanille essence
- 60gr zure room
Bereidingswijze
Begin met het maken van de compote.
Halveer de abrikozen, verwijder de pit en snij in blokjes.
Doe in een stoofpotje met 2el water en breng zachtjes aan de kook.
Laat zachtjes sudderen tot een compote. Je kan er nu voor kiezen om deze zo verder te gebruiken (met nog kleine stukjes) of je deze compote in blender glad mixen.
Week ondertussen de gelatine in koud water.
Doe de compote terug in het kookpotje en voeg de suiker en citroensap toe, zet op een zacht vuurtje zodat de suiker kan oplossen.
Eenmaal de suiker mooi is opgelost, haal van het vuur, wring de gelatine goed uit en voeg toe aan de compote. Roer goed.
Verdeel de compote over 4 a 5 glazen en laat opstijven in de koelkast.
Voor de honingmousse.
Doe de room, de kardemompeulen, schil van citroen en sinaasappel in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt.
Haal dan van het vuur en laat zo volledig afkoelen.
Eenmaal volledig afgekoeld, haal door een zeef en vang de kruidige room op.
*
Week de blaadjes gelatine in koud water.
Doe de eigelen en honing in een potje en verwarm dit au bain-marie.
Verwarm dit voor zo’n 6 a 7min, laat vooral niet koken, roer goed.
>Heb je een suikerthermometer, je zou dit mengsel naar zo’n 70 graden moeten brengen.
Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed en laat zo’n 10min afkoelen.
*
Klop de kruidige room samen met de zure room stijf op.
Meng de opgeklopte room voorzichtig met het honing-ei mengsel.
Verdeel dit mengsel over de abrikozen compote en laat minstens 2h opstijven in de koelkast.
Serveer de mousse eventueel met nog wat gehakte pistachenoten.
Smakelijk!