Hele kip uit de oven, een feestelijk en makkelijk hoofdgerecht voor je kerstdiner. Een receptje dat niet veel werk vraagt, heel simpele ingrediënten en toch zo veel smaak. Het bewijs dat je niet altijd naar “fancy” dure producten hoeft te grijpen tijdens de feestdagen. Een simpele braadkip die we op smaak gaan brengen met een homemade citroen-kruiden boter. Voor de rest doet je oven al het werk, ideaal dus voor tijdens de feesten. Ook de bijgerechten worteltjes, pompoen en bloemkool steek ik gewoon mee in mijn oven. Zo kan je er heel makkelijk voor zorgen dat alles tegelijk klaar is. Doe daarbij nog een simpel kroketje en je hebt een zalig feestmaal!
Mijn AEG SteamPro combi stoomoven kwam weer zeer goed van pas bij het bereiden van deze feestelijke kip. Ik gebruikte weer mijn favoriete functie voor het garen van het vlees maar ook de rest van de groentjes. Dat is natuurlijk de “koken met vocht” functie. Hierbij wordt een combinatie gemaakt van hetelucht en stoom/vocht. Dit zal zorgen voor lekker sappig vlees. Maar ook voor de groentjes is dit veel beter. Ze garen binnenin en langs buiken worden ze gebakken en lichtjes gekarameliseerd. Wat een zalig resultaat zal geven.
Nog een handigheidje, bij mijn SteamPro werd een kerntempartuursensor ofwel een soort van vleesthermometer geleverd die je kan aansluiten op je oven. Zo kan je aangeven welke temperatuur de kern van het vlees moet bereiken.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook even deze feestelijke recepten
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze hele kip uit de oven?
- Krieltjes : ik gaar deze samen met de kip zo krijgen de aardappeltjes lekker veel smaak
- Sjalotten
- Braadkip
- Look
- Tijm
- Rozemarijn
- Boter
- Citroen
- Peterselie
Welke bijgerechten serveren we bij deze feestelijke kip?
Omdat ik de patatjes samen gaarde met de kip, hebben we alvast een aardappelgerecht die samen klaar is met het vlees. Je kan de krieltjes ook weglaten en er bijvoorbeeld kroketten bij serveren.
Qua groentjes, heb je heel wat opties. Ik koos voor geroosterde groenten die ik gewoon bij in de oven zet terwijl de kip aan het garen is. Omdat ik de kip bakte met de combinatie Hetelucht & vocht, gaarden de groenten binnenin en langs buiten worden ze lichtjes geroosterd. Ten eerste had ik geroosterde bloemkool met Boursin, klik hier voor het recept. Daarnaast had ik ook geroosterde pompoen ofwel een “hasselback pompoen” ofwel een ingekerfde pompoen. Daarbij maakte ik nog een opgeklopte feta.
Mijn derde groente waren worteltjes want worteltjes uit de oven zijn gewoon “next level” goed. Zeker met de combi functie hetelucht en vocht. Binnenin garen ze mooi en langs buiten worden ze lichtjes gekarameliseerd. Ik kruid deze gewoon met wat tijm en zout, giet er wat honing en olijfolie over.
Check even de notities van het recept, waarbij ik de juiste gaartijden geef van de pompoen en worteltjes.
Oh je, weet je wat ook super lekker is bij deze kip .. een gevuld appeltje met veenbessen compote. Een klassieker!
Waar is de saus? Welk om eerlijk te zijn, hoeft hier geen saus bij voor mij. Het vrijgekomen sap van de kip kan je gebruiken. Maar de kip is zo sappig dat deze eigenlijk geen saus vraagt. Daarnaast serveerde ik bij de bloemkool losgeklopte Boursin en met bij de pompoen losgeklopte feta. Beide kunnen ook als saus gebruikt worden. Ben je een “saus lover”, maak er dan nog een champignonsaus bij.
Hoe maak je deze hele kip uit de oven?
We beginnen met het maken van de kruiden-citroen boter. Meng hiervoor zachte boter met wat zeste van citroen, tijm, rozemarijn, peterselie, fijngehakte look, peper en zout. Zet even opzij.
Doe de krieltjes in een ruime ovenschaal. Zijn ze aan de grote kant, halveer ze dan even. Kruid gewoon met wat peper en zout. Giet er ook een beetje olijfolie over. Meng goed.
Leg de braadkip op de krieltjes, verwijder de touwtjes. Probeer de binnenkant van de kip te kruiden met peper en zout. Vul de kip op met een halve citroen, teentjes look, takjes tijm en rozemarijn. Probeer een beetje van de kruiden-citroen boter onder het kippenvel aan te brengen (zonder te scheuren). Met de rest van de boter smeer je de hele kip in. Zet in de oven en bak voor zo’n 1h10 a 1h15, dit hangt ook heel veel af van de grootte van de kip.
TIP! Gebruik eventueel een vleesthermometer. Kip is gaar tussen de 70 en 85 graden.
Eenmaal gaar, haal de kip uit de oven en dek af met aluminiumfolie. Laat de kip nog zo’n 10 a 15min rusten. Serveer dan samen met de krieltjes en groentjes.
Hele kip uit de oven
Ingrediënten
- 1 kg krieltjes
- 2 sjalotten
- 1 braadkip
- 1/2 citroen
- 2 teentjes look
- 3 a 4 takjes tijm
- 1 a 2 takjes rozemarijn
- Olijfolie
- Peper en zout
Citroen-Kruiden boter
- 4 el boter (zacht)
- 1 el tijm (gedroogd of vers)
- 1 el rozemarijn (gedroogd of vers)
- 2 teentjes look (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1,5 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
Instructies
- Begin met het maken van de citroen-kruiden boter.Meng de zachte boter met de tijm, rozemarijn, fijngehakte look, peterselie, zeste van citroen, peper en zout. Zet even opzij.
- Verwarm de oven voor op 185 gradenTIP! Heb je net zoals mij een oven waarbij je een stoom/vocht kan toevoegen. Gebruik deze dan. Op mijn AEG is dit de functie "Koken met vocht" – meer bepaald weinig vocht.
- Doe de krieltjes in een ruime ovenschaal. Zijn de aardappeltjes aan de grote kant, halveer ze dan. Schillen hoeft niet.Pel de sjalotten; hak grof en voeg toe aan de patatjes. Kruid ze met wat peper en zout en giet er wat olijfolie over. Meng goed
- Leg de braadkip op de patatjes. Verwijder eventueel de touwtjes. Probeer de binnenkant van de kip wat te kruiden met peper en zout. Vul de kip op met de halve citroen, teentjes look (ongepeld en in z'n geheel), takjes tijm en rozemarijn.
- Probeer een beetje van de citroen-kruiden boter onder het kippenvel aan te brengen zonder deze te scheuren. Met de rest van de boter smeer je de hele kip in.
- Zet de kip in de oven en bak voor zo'n 1h10 a 1h15. Hangt ook af van de grootte van de kip. Probeer tijdens het bakken af en toe wat van het vrijgekomen vocht over de kip te gieten. TIP! Bij mijn AEG werd een kerntemperatuursensor geleverd. Deze steek je van het begin in je kip en sluit je aan op je oven. Je kan aangeven welke temperatuur de kern van de kip dient te bereiken zodat je weet dat ze gaar is. Bij kip ligt dit tussen de 70 en 85 graden. Ik had de oven ingesteld op 85 graden.
- Eenmaal de kip gaar is (de patatjes zullen ook gaar zijn), haal uit de oven. Dek de kip af met aluminiumfolie en laat nog zo'n 15min rusten. Snij dan in stukken en serveer dan met de gebakken krieltjes en het vrijgekomen sap + extra's. TIP! Check bij de notities voor de extra's die je hierbij kan serveren.
Notities
Leg de 2 pompoen helften met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal met bakpapier. Snij de pompoen in zo diep mogelijk maar zorg dat de pompoen wel heel blijft. Maak inkepingen om de 4 a 5mm. Meng de look met paprikapoeder, honing, olijfolie en een royale snuif zout en peper. Reken op zo’n 45min gaartijd. TIP! Ik gaarde de kip (en zo ook de pompoen) op de koken met functie van mijn oven. Hierdoor gaart de pompoen ook mooi binnenin. Heb je enkel de hetelucht functie. Hou dan goed in de gaten dat de pompoen niet te bruin wordt. Indien dit het geval is, dek af met aluniumfolie.