Taart met Brie, peer en ham, een lekker makkelijk voorgerechtje voor tijdens het kerstdiner. Taartjes met de heerlijke combinatie van krokante bladerdeeg, warme brie, stukjes gebakken peer en gedroogde ham. Heel simpel, snel om te maken en ook super feestelijk om op je kerstmenu te zetten. Warme gesmolten Brie met wat honing, bestaat er iets beter dan dat! En we combineren de kaas met stukjes peer die we ook nog wat op smaak brengen met tijm en wat honing. Heel simpele basis ingrediënten en toch zit dit taartje bomvol smaak.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke recepten
Welke ingrediënten gebruik je voor deze taart met Brie, peer en ham?
- Peren : ik gebruik hier lekkere Belgische Conference peren voor. Dit kan ook met appel gemaakt worden
- Boter
- Tijm
- Honing
- Bladerdeeg : ik gebruikte hier individuele vierkante plakjes bladerdeeg (uit diepvries). Je kan ook kiezen voor vers bladerdeeg, snij dan in porties maar ze hoeven niet perfect in de ronde vormpjes te passen.
- Zure room
- Graanmosterd
- Brie : je kan hier ook Camembert voor gebruiken
- Gedroogde ham : ik gebruikte hier een gedroogde boerenham
- Radicchio : optioneel om af te werken.
Hoe maak je deze Taart met Brie, peer en ham?
Begin met het schillen van de peren, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Verhit een pan met een klontje boter en bak hierin de stukjes peer voor zo’n 5min max. De peer moet nog lekker stevig blijven. Op het laatste voeg je nog een snuifje tijm en wat honing toe. Haal dan van het vuur.
Bekleed vervolgens taartvormpjes met bladerdeeg. Dit hoeft niet perfecte te passen en het deeg mag zelf een beetje overhangen. Dit plooien we op het laatste gewoon even naar binnen. Prik enkele gaatjes in de bodem. Meng zure room met mosterd en smeer hiermee de bodem in. Verdeel hierover de stukjes peer gevolgd door enkele plakjes Brie. Strooi hierover nog een beetje tijm en wat honing. Vouw nu het overhangende deeg wat naar binnen Bak de taartjes mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo’n 30min.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven. Werk af met wat gedroogde ham en optioneel wat radicchio. Ik serveerde de taartjes gewoon in de vormpjes. Dat is het makkelijkste en ook meteen origineel.
Taart met brie, peer en ham
Equipment
- 4 taartvormpjes +/- 10 a 12 cm
Ingrediënten
- 2 Conference peren (niet te rijp – mag nog ietwat stevig aanvoelen)
- 1 klontje boter
- tijm (vers of gedroogd)
- 1,5 tl honing + extra
- 4 plakjes bladerdeeg (*)
- 1,5 el zure room
- 1 kl graanmosterd
- 1 spie Brie (of Camembert)
- 4 sneetjes gedroogde ham (ik gebruikte gedroogde boerenham)
- Radicchio (optioneel om af te werken)
Instructies
- Begin met de peren te schillen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.Verhit een pan met een klontje boter en bak hierin de blokjes peer voor zo'n 4 a 5min. De peren mogen nog een lekkere beet hebben.Op het laatste voeg je een snuifje tijm toe en de honing. Meng goed en haal dan van het vuur. TIP! je kan de peren al makkelijk 1h a 1h30 op voorhand bakken.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet de vormpjes een beetje in met boter.
- Leg de plakjes bladerdeeg in de vormpjes, dit hoeft niet perfect te passen. Ik gebruikte vierkante plakjes bladerdeeg in ronde vormpjes die niet helemaal perfect passen. Het overhangende deeg (meer bepaald aan de hoeken) laat je gewoon overhangen, na het vullen kan je deze ietwat over de vulling vouwen. Prik enkele gaatjes in het bladerdeeg met behulp van een vork.
- Meng de zure room met mosterd. Wrijf hiermee de bodem van de taartjes in. Gewoon een dun laagje.Verdeel hierover de gebakken peer gevolgd door enkele plakjes Brie. Strooi over de brie nog een klein snuifje tijm en een beetje honing. Vouw nu het overhangende deeg ietwat naar binnen.
- Bak de taartjes mooi goudbruin voor zo'n 30min. Serveer dan direct afgewerkt met wat ham en optioneel wat fijngehakte radicchio. Ik serveerde de taartjes in hun vormpje dat is het makkelijkste. Smakelijk