Chocolade Panna Cotta taart

Lekker makkelijk recept voor Chocolade Panna Cotta taart, het ideale dessert voor op je kerstmenu. Deze taart kan je makkelijk op voorhand maken en heeft een heerlijke chocolade smaak. Simpel, snel klaar en weinig werk

Chocolade Panna Cotta taart, dat is je kerstmenu in stijl afsluiten! Panna Cotta is altijd een goed idee met de feestdagen. Je kan dit makkelijk op voorhand al maken, zeg maar de dag ervoor al. Een simpele eenvoudige bereiding, niet veel ingrediënten en smaken doet het altijd. Wat deze versie zo lekker maakt is de chocolade. Ik gebruik een klein deel melk chocolade waardoor je geen suiker hoeft toe te voegen. Voor het overige deel gebruiken we een lekkere pure chocolade om echt die lekkere chocolade smaak erin te krijgen.

Panna Cotta maken is eigenlijk super makkelijk. Je hoeft enkel wat melk en room aan de kook te brengen daar voegen we stukjes chocolade aan toe. Van het vuur halen en gelatine toevoegen. Je kan de Panna Cotta dan verdelen over glaasjes of ik heb deze geserveerd in een taart wat toch net ietsje feestelijker is.

Nog meer makkelijke feestelijke recept ideetjes nodig voor op je kerstmenu? Check dan zeker ook even deze gerechtjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze taart?

 • Taartdeeg : je kan kant-en-klaar deeg gebruiken of dit homemade taartdeeg
 • Gelatine : ik gebruik altijd de gelatine van Dr. Oetker
 • Melk chocolade : ik gebruik een klein deel melkchocolade waardoor je geen suiker hoeft te gebruiken
 • Pure chocolade
 • Melk
 • Room

Hoe maak je deze Chocolade Panna Cotta taart ?

Wil je zelf je taartdeeg maken, maak dit dan eerst. Of je kant ook kant-en-klaar taartdeeg gebruiken. Bekleed er je taartvorm mee, duw goed aan langs alle kantjes en hoekjes. Verwijder het overtollige deeg. Bak dit deeg nu blind (met behulp van bakpapier en bakbonen/linzen/rijst) voor zo’n 15min. Verwijder dan voorzichtig de vulling en bakpapier en bak nog eens voor zo’n 7 a 8min tot de korst mooi goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen .

Ondertussen kan je de Panna Cotta vulling maken. Breek de chocolade in kleinere stukjes en zet even opzij. Week de blaadjes gelatine in koud water.

Doe de melk en room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Zet het vuur dan zachter en voeg de stukjes chocolade toe zodat deze mooi kunnen smelten. Eenmaal gesmolten haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Laat dit nu ietwat afkoelen tot het lauw is. De Panna Cotta moet nog mooi vloeibaar zijn, nog niet beginnen opstijven.

Ik heb er voor gekozen om de bodem in te smeren met een homemade cranberry compote. Je kan ook aardbeien of frambozen confituur gebruiken of dit gewoon weglaten. Giet hierover de ietwat afgekoelde Panna Cotta en zet in de koelkast. Laat dit minstens 4h of langer (mag ook de dag ervoor) opstijven in de koelkast.

Haal de taart zo’n 10min voor het serveren uit de koelkast, om ietwat op kamertemperatuur te komen.

Lekker makkelijk recept voor Chocolade Panna Cotta taart, het ideale dessert voor op je kerstmenu. Deze taart kan je makkelijk op voorhand maken en heeft een heerlijke chocolade smaak. Simpel, snel klaar en weinig werk
Lekker makkelijk recept voor Chocolade Panna Cotta taart, het ideale dessert voor op je kerstmenu. Deze taart kan je makkelijk op voorhand maken en heeft een heerlijke chocolade smaak. Simpel, snel klaar en weinig werk

Chocolade Panna Cotta taart

Lekker makkelijk recept voor Chocolade Panna Cotta taart, het ideale dessert voor op je kerstmenu. Deze taart kan je makkelijk op voorhand maken en heeft een heerlijke chocolade smaak. Simpel, snel klaar en weinig werk
Gang dessert, gebak
Porties 6

Equipment

 • 1 taartvorm 22 a 24cm

Ingrediënten
  

 • 1 portie taartdeeg (*)
 • 3 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
 • 50 gr melkchocolade
 • 100 gr pure chocolade
 • room
 • melk
 • 3 a 4 el confituur of compote (**)

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 garden.
  Bekleed je taartvorm met het taartdeeg. Duw goed aan langs de kantjes en hoekjes. Verwijder het overtollige deeg.
  Bak dit blind (opgevuld met bakpapier en bakbonen/rijst …) voor zo'n 15min. Verwijder dan voorzichtig het bakpapier en deze vulling. Bak nog eens voor zo'n 7 a 8min tot deze mooi goudbruin begint te kleuren.
  Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
 • Voor de Panna Cotta, begin met de gelatine te weken in koud water.
  Breek de chocolade in kleinere stukken en zet even opzij.
  Doe de room en melk in een kookpotje en breng zachtjes tot net onder het kookpunt. Voeg dan de chocolade toe aan de warme melk en room (laat het kookpotje op een zachte vuurtje staan). Roer goed zodat de chocolade kan smelten. Eenmaal gesmolten haal van het vuur en voeg dan de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer nu goed zodat deze kunnen oplossen.
  Laat dit ietwat afkoelen, niet volledig want je moet dit nog kunnen gieten. Dit mag nog niet opstijven.
  Je kan nu optioneel de bodem van de taartvorm inwrijven met confituur of compote.
  Als de Panna Cotta lauw is giet in de taartvorm en zet voor minstens 4h (of langer/ de dag ervoor) in de koelkast om op te stijven.
 • Haal de taart zo'n 10min voor het serveren uit de koelkast zodat ze wat op kamertemperatuur kan komen
  Ik decoreerde de taart met takjes rozemarijn en veenbessen (opgelet! je mag deze niet opeten zo)

Notities

(*) Je kan kant-en-klaar kruimeldeeg gebruiken of maak dit zelf met dit makkelijke recept 
(**) Je kan op de bodem optioneel wat confituur of compote smeren. Ik smeerde er wat homemade veenbessen compote over maar je kan ook  aardbeien of frambozen confituur gebruiken. 
> Homemade veenbessen confituur : 250gr (verse of diepvries) veenbessen samen met 100gr suiker en een scheutje water in kookpotje doen. Breng zachtjes aan de kook, roer even goed. Laat dit zo’n 30min zachtjes sudderen. Ondertussen roer even doorheen de veenbessen en duw ze platter. Het water zal verdampen en een dikke compote vormen. Laat volledig afkoelen. 
Trefwoord chocolade, dessert, feestdagen, feestmenu, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, panna cotta, room

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.