Gevulde kalkoen met spek, een feestelijk hoofdgerecht voor je kerstdiner! Heerlijke kalkoenrollade omringd met spek en een verrassende vulling met champignons, appel en gedroogde veenbessen. We gaan niet zo’n hele kalkoen vullen, we gebruiken gewoon dunne kalkoenlapjes. Veel makkelijk, sneller klaar en minder werk en zo’n receptjes moeten we hebben met de feestdagen. Bak daar een kroketje bij wat geroosterde of gestoofde worteltjes en je hebt een simpel maar heerlijk feestmaal.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke recepten.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze gevulde kalkoen met spek?
- Spek : dunne sneetjes (gerookt)
- Kalkoenlapjes : gebruik dunne lapjes kalkoen. Je zou ook lapjes kip kunnen gebruiken.
- Champignons
- Appel
- Gedroogde veenbessen : of vervang door rozijnen
- Boterhammen
- Tijm
- Ei
Welke bijgerechten serveer je bij deze kalkoenrollade?
Je hebt hier oneindig veel opties wat je erbij kan serveren. Qua aardappelgerecht, kan je kiezen voor puree of kroketten. Met kroketten ga je bij iedereen scoren.
Qua groentjes, koos ik voor geroosterde worteltjes. Ik gebruikte feestelijk kleurwortelen die je gewoon in de oven bakt, lekker makkelijk. Breng ze op smaak met wat tijm en giet er wat honing over. Super simpel en weinig werk (klik hier voor recept). Je kan ook kiezen voor gestoofde worteltjes of witloof of boontjes met spek rond. Eigenlijk kan alles.
En waar is de saus? Die is er ook, die maakte ik snel met het aanbaksel in de pan. Ik gebruikte hiervoor bouillon, stroop en wat mosterd. Heel simpel. Je kan hier ook perfect een champignonsaus of pepersaus bij maken.
Hoe maak je deze gevulde kalkoen met spek?
Begin met het maken van de vulling. Maak de champignons proper en snij in kleine blokjes. Meng deze met blokjes geschilde appel, gedroogde veenbessen, kleine stukjes boterhammen, tijm, ei, peper, zout en 1el olijfolie. Meng goed.
Dan kunnen we de rollade gaan samenstellen. Leg de sneetjes spek verticaal naast elkaar en zorg dat ze elkaar een beetje overlappen. Schik op dezelfde manier de lapjes kalkoen op het spek. Het spek moet bijna helemaal bedekt zijn, enkel de randjes mogen nog wat zichtbaar zijn. Verdeel de vulling over de gehele lengte en in het midden, vorm er een soort worst van. Vouw het vlees over de vulling, zodat de vulling bedekt wordt en je een rollade krijgt. Met behulp van satéstokjes heb ik de rollade ietwat verstevigt.
TIP! Om een mooie “rollade” te krijgen na het bakken, kan je er het best enkele lintjes keukentouw strak omheen binden.
TIP! Je kan de rollade makkelijk al enkele uren op voorhand maken en afgedekt bewaren in de koelkast.
Voor het bakken de rollade, heb je 2 opties namelijk in een ovenschaal leggen en bakken in de oven. Reken dan op zo’n 45min baktijd. Of je kan de rollade ook eerst kort rondom aanbakken in een pan met wat boter. Leg dan in een ovenschaal en bak voor zo’n 25 a 30min in de oven. Eenmaal gebakken in de oven, haal uit de oven en laat zo’n 5min rusten onder aluminiumfolie. Snij dan in plakjes en serveer met kroketjes, puree, worteltjes, …
TIP! Als je het vlees eerst aanbakt in de pan, kan je met het aanbaksel een snel sausje maken. Zie notities hoe je deze maakt.


Gevulde kalkoen met spek
Ingrediënten
- +/- 16 sneetjes spek (dun gesneden)
- 4 a 5 dunne kalkoenlapjes
- 1 klontje boter
Vulling
- 75 gr champignons
- 1 kleine appel
- 1 handvol gedroogde veenbessen (of rozijnen)
- 3 boterhammen (in kleine blokjes gesneden)
- 1 tl tijm
- 1 ei
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- We gaan beginnen met het maken van de vulling.Maak de champignons proper en snij in kleine stukjes. Doe in een mengkom samen met de gedroogde veenbessen, stukjes appel (geschild), stukjes boterham, tijm, ei, peper, zout en 1el olijfolie. Meng goed.
- Nu gaan we de rollade maken.Leg de sneetjes spek verticaal naast elkaar en zorg dat ze elkaar een beetje overlappen. Schik op dezelfde manier de lapjes kalkoen op het spek. Het spek moet bijna helemaal bedekt zijn, enkel de randjes mogen nog wat zichtbaar zijn. Verdeel de vulling over de gehele lengte en in het midden, vorm er een soort worst van. Vouw het vlees over de vulling, zodat de vulling bedekt wordt en je een rollade krijgt. Met behulp van satéstokjes heb ik de rollade ietwat verstevigt. TIP! Om een mooie "rollade" te krijgen na het bakken, kan je er het best enkele lintjes keukentouw strak omheen binden.TIP! Je kan de rollade makkelijk al enkele uren op voorhand maken en afgedekt bewaren in de koelkast.
- Voor het bakken van deze rollade, heb je 2 opties. 1. Eerst rondom goudbruin aanbakken in een pan (met klontje boter). Leg dan in een ovenschaal en bak voor zo'n 25 a 30min in de oven. Ik koos deze optie omdat ik met het aanbaksel nog een sausje maakte. (Check de notities voor het sausje)2. Je kan de rollade zonder aanbakken ook meteen in de oven bakken. Reken dan op zo'n 45min baktijd.
- Eenmaal het vlees gebakken is, haal uit de oven. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat zo'n 5min rusten. Snij dan de kalkoenrollade in stukjes en serveer. Serveertip! Lekker met kroketjes of puree, geroosterde worteltjes (die je ook mee in de oven kan bakken met het vlees). Je kan ook worteltjes gewoon stoven. Ook lekker met gestoofd witloof, boontjes …