Roomkaas balletjes, zalige en vooral makkelijke hapjes om tijdens de feestdagen te serveren. Ik noem het balletjes maar het zijn echt wel “heuse bollen” hoor. De inspiratie ben ik in Amerika gaan halen, daar zijn deze “Cream Cheese balls” enorm populair bij de apéro of borrel. Dus ga je je kerstmenu starten met een borrelplank dan mogen deze “balls” zeker niet ontbreken. Ik heb er drie verschillende gemaakt dus inspiratie genoeg. De basis van alle 3 is altijd hetzelfde namelijk roomkaas. Bij de ene komt nog wat spekjes en geraspte kaas, de andere is meer een zuiderse variant met zongedroogde tomaten en pesto. Dan heb ik er ook nog eentje met de combinatie roomkaas en geitenkaas.
TIP! Je kan deze balletjes (of zeg maar ballen) makkelijk uren van tevoren maken. Ze moeten zeker een uurtje opstijven in de koelkast. Maar je kan ze makkelijk al ‘s ochtends maken dan hoef ze enkel nog maar op een plankje te leggen.
TIP! Je kan deze ballen makkelijk vormen met plasticfolie. Of heb je een speciale siliconen vorm om halve bollen te maken dan kan je deze daarvoor ook gebruiken.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker even deze feestelijke receptjes.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Roomkaas balletjes?
Ik heb hier 3 verschillende “balletjes” gemaakt. Als je met een klein groepje mensen bent, is het toch wel leuk om een paar smaken op tafel te zetten.
** Roomkaas bal met spek en kaas **
- Gerookt spek : in blokjes of reepjes
- Roomkaas : type Philadelphia
- Cheddar kaas : deze kaas proeft heel goed door daarom gebruik ik deze. Je zou ook een goed belegen kaas kunnen gebruiken.
- Bieslook
- Peterselie
** Roomkaas bal met zongedroogde tomaten en pesto **
- Roomkaas : type Philadelphia
- Halfgedroogde tomaten : ik gebruik hier halfgedroogde omdat deze iets zachter van textuur zijn.
- Pesto : zelfgemaakt of kant-en-klaar
** Roomkaas bal met geitenkaas en kruiden **
- Roomkaas : type Philadelphia
- Geitenkaas : gebruik een zachte geitenkaas
- Honing
- Tijm
- Rozemarijn
- Peterselie
- Gedroogde veenbessen
- Granaatappelpitten : als afwerking
Hoe maken we deze Roomkaas balletjes?
Voor de roomkaas bal met spek en kaas, gaan we eerst spekblokjes bakken. Laat deze dan goed uitlekken en afkoelen. Hak deze dan nog iets kleiner. Roer de roomkaas eerst even los. Voeg er dan de stukjes spek aan toe samen met de geraspte Cheddar kaas, bieslook en peterselie. Meng goed. Schep dit mengsel op een groot stuk plasticfolie. Vouw toe en strek goed strak aan en vorm er een bal van. Leg dit zo minstens 30 a 60min in de koelkast. Voor het serveren, verwijder je de plasticfolie en rol de bal nog even door wat fijngehakte peterselie en bieslook.
De bal met zongedroogde tomaatjes en pesto, gaan we ook eerste de roomkaas losroeren. Snij de tomaatjes in kleinere stukjes en voeg toe. Meng goed. Doe er de pesto bij en meng nog even vluchtig. De pesto hoeft niet perfect gemengd te zijn. Schep dit mengsel op een groot stuk plasticfolie. Vouw toe en strek goed strak aan en vorm er een bal van. Leg dit zo minstens 30 a 60min in de koelkast. Voor het serveren, verwijder je de plasticfolie en leg op serveerplank.
De laatste bal met geitenkaas en kruiden, gaan we roomkaas losmixen met geitenkaas. Daar voegen we ook nog wat honing, tijm, rozemarijn, peterselie en gedroogde veenbessen aan toe. chep dit mengsel op een groot stuk plasticfolie. Vouw toe en strek goed strak aan en vorm er een bal van. Leg dit zo minstens 30 a 60min in de koelkast. Voor het serveren, verwijder je de plasticfolie en wentel deze nog door wat granaatappelpitjes. Je zal goed moeten duwen zodat de pitjes blijven plakken.
Serveer deze balletjes met crackers, broodstokken, druiven, noten, vijgen …
Roomkaas balletjes
Ingrediënten
Roomkaas bal met kaas & spek
- 125 gr gerookt spek (blokjes – reepjes)
- 200 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 75 gr geraspte cheddar kaas (of andere belegen kaas)
- 1,5 el bieslook (fijn gehakt)
- 1,5 el peterselie (fijn gehakt)
- Bieslook & Peterselie (afwerking)
Roomkaas bal met pesto & zongedroogde tomaten
- 225 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 100 gr halfgedroogde tomaten
- 3 el groene pesto
Roomkaas bal met geitenkaas en kruiden
- 200 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 150 gr zachte geitenkaas
- 1,5 tl honing
- 1/2 tl tijm (gedroogd)
- 1/4 tl rozemarijn (gedroogd)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- handvol gedroogde veenbessen
- granaatappelpitten (afwerking)
Instructies
Roomkaas bal met kaas & spek
- Begin met de spekblokjes te bakken (zonder vetstof). Eenmaal gebakken, laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Eenmaal afgekoeld, kan je de stukjes nog wat fijner hakken (met mijn of blendertje).Roer de roomkaas even los in een mengkom. Doe er dan de stukjes spek, cheddar, bieslook en peterselie bij. Meng goed. Schep dit mengsel op een hoopje op een stuk plasticfolie. Vouw dit goed toe, trek dit strak toe en vorm er zo een bal van. Leg voor minstens 1h of langer in de koelkastTIP! Vlak voor het serveren haalde ik de bal nog wat wat fijngehakte bieslook en peterselie voor een mooi groen laagje. Leg op een serveerplank met crackers, gedroogde ham, druiven, vijgen, … TIP! Ik had nog een siliconen vorm om halve bollen te maken. Ik heb daar dit mengsel in gedaan en zo laten opstijven. Na het opstijven, duw je zo'n 2 halve bollen op elkaar zo krijg je ook een mooie bal.
Roomkaas bal met pesto & zongedroogde tomaten
- Roer de roomkaas alvast even los in een kommetje.Snij de halfgedroogde tomaatjes in kleine stukjes en meng onder de roomkaas. Doe er de groene pesto bij en meng vluchtig. De pesto hoeft niet perfect gemengd te zijn onder de roomkaas. Schep dit mengsel op een hoopje op een stuk plasticfolie. Vouw dit goed toe, trek dit strak toe en vorm er zo een bal van. Leg voor minstens 1h of langer in de koelkastVlak voor het serveren, verwijder je de plasticfolie. Leg op een serveerplank met crackers, gedroogde ham, druiven, vijgen …
Roomkaas bal met geitenkaas en kruiden
- Doe de roomkaas, geitenkaas, honing, tijm, rozemarijn en gedroogde veenbessen in een mengkom. Mix dit met klopper tot een gladde massa.Is dit iets te lopend geworden om er een bal van te vormen. Zet dan de kom met het kaas mengsel in de koelkast en laat zo'n 30 a 60min opstijven in de koelkast. Eenmaal terug opgesteven, schep dit mengsel op een hoopje op een stuk plasticfolie. Vouw dit goed toe, trek dit strak toe en vorm er zo een bal van. Leg voor minstens 1h of langer in de koelkastVlak voor het serveren haalde ik de bal door granaatappelpitten. Je zal de kaasbal goed in de pitjes moeten duwen zodat ze blijven kleven. Leg de bal op een serveerplank met crackers, gedroogde ham, druiven, vijgen, …