Ga terug
Lekker makkelijk recept voor gevulde kalkoen met spek, ideaal voor je kerstmenu en kerstdiner. Een lekker sappige kalkoenrollade met een heerlijk vulling met champignons en appel. Super feestelijk, snel klaar, weinig werk en je kan deze makkelijk op voorhand maken. Serveer met kroketjes en je hebt een waar feestmaal!

Gevulde kalkoen met spek

Lekker makkelijk recept voor gevulde kalkoen met spek, ideaal voor je kerstmenu en kerstdiner. Een lekker sappige kalkoenrollade met een heerlijk vulling met champignons en appel. Super feestelijk, snel klaar, weinig werk en je kan deze makkelijk op voorhand maken. Serveer met kroketjes en je hebt een waar feestmaal!
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • +/- 16 sneetjes spek (dun gesneden)
  • 4 a 5 dunne kalkoenlapjes
  • 1 klontje boter

Vulling

  • 75 gr champignons
  • 1 kleine appel
  • 1 handvol gedroogde veenbessen (of rozijnen)
  • 3 boterhammen (in kleine blokjes gesneden)
  • 1 tl tijm
  • 1 ei
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • We gaan beginnen met het maken van de vulling.
    Maak de champignons proper en snij in kleine stukjes. Doe in een mengkom samen met de gedroogde veenbessen, stukjes appel (geschild), stukjes boterham, tijm, ei, peper, zout en 1el olijfolie. Meng goed.
  • Nu gaan we de rollade maken.
    Leg de sneetjes spek verticaal naast elkaar en zorg dat ze elkaar een beetje overlappen. Schik op dezelfde manier de lapjes kalkoen op het spek. Het spek moet bijna helemaal bedekt zijn, enkel de randjes mogen nog wat zichtbaar zijn.
    Verdeel de vulling over de gehele lengte en in het midden, vorm er een soort worst van.
    Vouw het vlees over de vulling, zodat de vulling bedekt wordt en je een rollade krijgt. Met behulp van satéstokjes heb ik de rollade ietwat verstevigt.
    TIP! Om een mooie "rollade" te krijgen na het bakken, kan je er het best enkele lintjes keukentouw strak omheen binden.
    TIP! Je kan de rollade makkelijk al enkele uren op voorhand maken en afgedekt bewaren in de koelkast.
  • Voor het bakken van deze rollade, heb je 2 opties.
    1. Eerst rondom goudbruin aanbakken in een pan (met klontje boter). Leg dan in een ovenschaal en bak voor zo'n 25 a 30min in de oven. Ik koos deze optie omdat ik met het aanbaksel nog een sausje maakte. (Check de notities voor het sausje)
    2. Je kan de rollade zonder aanbakken ook meteen in de oven bakken. Reken dan op zo'n 45min baktijd.
  • Eenmaal het vlees gebakken is, haal uit de oven. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat zo'n 5min rusten.
    Snij dan de kalkoenrollade in stukjes en serveer.
    Serveertip! Lekker met kroketjes of puree, geroosterde worteltjes (die je ook mee in de oven kan bakken met het vlees). Je kan ook worteltjes gewoon stoven. Ook lekker met gestoofd witloof, boontjes ...

Notities

Sausje :
350ml bouillon (kokend water met bouillon blokje) of fond + 1el Luikse stroop + 1kl mosterd + Peper en zout 
Zet het stoofpotje waarin je het vlees hebt gebakken terug op het vuur (zonder proper maken).  Giet hierin de bouillon of fond en laat zo'n 8min ietwat inkoken. Roer goed in de pan om het aanbaksel los te krijgen want daar zit de meeste smaak. Voeg ondertussen ook de stroop en mosterd toe.
 
Je kan eventueel ook nog wat indikken met maizena.
 
Proef en breng nog even op smaak met wat peper en zout
Trefwoord appel, feestdagen, feestmenu, kalkoen, kerstmenu, kerstmis, spek