Gehaktballetjes met witloof en kaassaus, een makkelijk receptje dat super hard gaat smaken na een koude doordeweekse dag. Een hele dag kan ik uitkijken naar deze ovenschotel. Ze heeft alles wat je nodig hebt als het zo echt een ijskoude dag is geweest. Zo’n dag waar je het maar niet warm krijgt. Van deze schotel ben je na een paar happen helemaal opgewarmd. De lekkerste gehaktballen, spekjes, witloof, een simpel kaassausje en natuurlijk een kaaskorstje. Niet zo’n superfan van witloof, dan moet je deze zeker proberen, iedereen gaat deze lusten.
Echt geen fan van witloof? Dan kan je dit ook perfect met witloof maken.
Nog meer lekkere ovenschotel receptjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gehaktballetjes met witloof en kaassaus?
- Gehakt (kip of gemengd)
- Geraspte kaas : kies voor een belegen kaas voor meer smaak.
- Ei
- Paneermeel
- Spekjes (gerookt)
- Witloof
- Bloem
- Melk
- Mosterd
- Nootmuskaat
- Citroen
Hoe maak je deze Gehaktballetjes met witloof en kaassaus?
We beginnen met het maken van de gehaktballetjes. Meng hiervoor gehakt, geraspte kaas, ei, paneermeel, peper en zout. Vervolgens rol je er balletjes van. Bak deze dan goudbruin en gaar in een stoofpot. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. Schep ze uit de pot en zet even opzij.
Doe dan de spekjes in dezelfde stoofpot (zonder proper te maken). Bak deze even goudbruin rondom en schep ze dan ook uit de stoofpot.
Voeg vervolgens wat olijfolie (of klontje boter) in dezelfde stoofpot. Stoof hierin de sjalot (of ui) en grof gesneden witloof. Roer regelmatig zodat de groentjes niet kunnen aanbakken. Stoof deze toch voor zo’n 6 a 7min aan. Strooi er dan de bloem over en roer goed. Dit zal een vrij droge massa worden. Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur.
Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout. Voeg de spekjes terug toe en meng goed. Schep de witloofsaus in een ovenschotel en schik er de balletjes in. Duw deze een beetje in de saus.
TIP! Tot hier kan je de schotel al een dag op voorhand maken en goed afgedekt in de koelkast bewaren.
Zet de schotel vervolgens in de oven en bak nog eens voor zo’n 20 a 25min in de oven.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Gehaktballetjes met witloof en kaassaus
Ingrediënten
- 250 gr spekjes (blokjes – gerookt)
- 1 sjalot (of ui)
- 5 stronkjes witloof
- 2 el bloem
- 500 ml melk
- 150 gr geraspte kaas + extra
- 1 tl mosterd
- 1 snuifje nootmuskaat
- 1/2 citroen
Gehaktballetjes
- 600 gr gehakt (gemengd of kip)
- 75 gr geraspte kaas (kies voor belegen voor meer smaak)
- 1 ei
- 30 gr paneermeel
- 1 snuifje nootmuskaat (optioneel)
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballetjes. Meng hiervoor het gehakt met geraspte kaas, ei, paneermeel, nootmuskaat (optioneel) peper en zout. Rol er dan balletjes van.Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie. Bak hierin de balletjes mooi goudbruin rondom. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. Schep dan uit de pot en zet ze even opzij. De pan hoef je niet proper te maken
- Doe nu de spekjes in dezelfde pot en bak deze mooi goudbruin.
- Ondertussen kan je de sjalot pellen en fijnhakken.Verwijder het harde achterste gedeelte van het witloof. Snij de rest dan vrij grof omdat dit toch serieus gaat slinken
- Schep de spekjes uit de pan en zet even opzij. Doe een beetje olijfolie bij in dezelfde pan en stoof hierin de ui en witloof aan voor zo'n 6 a 7min. Het witloof zal zo gaan slinken. Roer regelmatig.
- Strooi dan de bloem over de groentjes en roer goed. Dit zal nu een vrij droge massa worden. Giet er vervolgens al roerend rustig de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.Doe er nu ook de spekjes terug bij en roer goed.
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Schep de witloofsaus in een ovenschotel en schik er de balletjes in. Duw ze ietwat in de saus. Strooi er wat geraspte kaas over en zet nog voor zo'n 15 a 20min in de oven. Serveer dan met puree of kroketjesTIP! Je kan dit makkelijk al een dag op voorhand maken. Doe de saus en balletjes alvast in de ovenschaal. Laat alles goed afkoelen en zet afgedekt in de koelkast. Dan hoef je deze enkel nog af te bakken. Reken dan wel op zo'n 30 a 35min oventijd. Smakelijk