Gehaktballetjes met tomaat-mascarpone saus, een heerlijk makkelijk recept bomvol smaak en dat nu eens altijd smaakt. Of het nu “putteke” zomer is of winter is, dit mag je mij altijd voorschotelen. Een receptje dat thuishoort op het weekmenu want weinig werk, want snel klaar en op voorhand te maken. Het bewijs dat je niet veel ingrediënten nodig hebt om een super smaakvol gerechtje op tafel te toveren. En je hoeft er ook niet veel tijd of werk in te steken. Met gehaktballetjes scoor je nu eenmaal altijd en in combinatie met deze zalig romige tomatensaus ga je heel veel punten scoren.
Nog meer lekkere receptjes met gehaktballetjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gehaktballetjes met tomaat-mascarpone saus?
- Gehakt : ik gebruikte kippengehakt maar dit kan ook met gemengd gehakt
- Ei
- Oregano
- Kippenkruiden (optioneel)
- Paneermeel
- Ui & Look
- Gerookt paprikapoeder (optioneel)
- Passata of homemade tomatensaus
- Bouillonblokje
- Suiker
- Mascarpone
Hoe maak je deze Gehaktballetjes met tomaat-mascarpone saus?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe hiervoor het gehakt, ei, oregano, kippenkruiden (optioneel), peper en zout in een mengkom. Roer dit alvast even los. Doe er dan het paneermeel bij en meng nog even goed tot een stevig mengsel. Rol er dan balletjes van. Je kan de balletjes meteen gaan bakken in een ruime stoofpan of stoofpot met wat olijfolie. Of je kan ze ook goed afdekken en bewaren in de koelkast.
Bak de gehaktballetjes mooi goudbruin langs alle kanten. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. We gaan deze zo dadelijk nog verder garen in de pan. Schep de balletjes uit de pan en zet even opzij. Maak de pan niet proper.
Ondertussen kan je de ui fijnhakken en pel ook alvast de look. Doe in dezelfde pan terug wat olijfolie en stoof hierin de ui mooi glazig voor zo’n 8 a 10min. Laat dit zachtjes bakken maar en roer regelmatig. De ui zal zo ook lichtjes karameliseren. Pers vervolgens de teentjes look uit en voeg toe samen met het gerookt paprikapoeder en oregano. Roer goed en laat een minuutje mee bakken. Giet er de passata en water bij en verbrokkel het bouillonblokje erover. Voeg ook snuifje suiker toe. Roer goed en laat zo’n 15min zachtjes sudderen.
Doe er dan de mascarpone bij en laat deze rustig smelten. Roer goed zodat je een romige saus krijgt. Leg de balletjes opnieuw in de saus en laat deze nog even rustig garen. Serveer dan met pasta of rijst.
Gehaktballetjes met tomaat-mascarpone saus
Ingrediënten
- 800 gr gehakt (kippengehakt, gemengd, …)
- 1 ei
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1,5 tl kippenkruiden (optioneel)
- 60 gr paneermeel
Saus
- 1 grote ui
- 3 teentjes look
- 1 tl oregano
- 1/4 tl gerookt paprikapoeder (optioneel)
- 500 gr passata
- 1 bouillonblokje
- 1 snuifje suiker
- 125 gr mascarpone
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe het gehakt, ei, oregano, kippenkruiden, peper en zout in een mengkom. Roer dit alvast even los.Voeg er vervolgens het paneermeel bij. Meng goed tot een stevige massa.Rol er dan balletjes van. Je kan deze meteen gaan bakken. Of rol ze op voorhand, dek ze goed af en leg in de koelkast.
- Verhit een ruime pan of stoofpot met royale scheut olijfolie (of klontje boter). Bak hierin de gehaktballetjes langs alle kanten mooi goudbruin aan. Laat ze ook even garen. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn, je kan ze zo dadelijk nog verder laten garen in de saus. Haal dan de balletjes uit de pan en zet even opzij.TIP! Maak de pan niet proper want hierin gaan we de saus maken.
- Terwijl de balletjes bakken, kan je de ui fijnsnijden en ook alvast de look pellen voor de saus
- Doe opnieuw wat olijfolie in dezelfde pan en stoof hierin de ui aan.Stoof deze toch zeker voor zo'n 8 a 10min. Deze moet zachtjes kleuren en glazig worden. Zet het vuur niet te hard want dan gaat de ui te vlug bakken en verbranden. Roer regelmatig.Pers dan de look uit en voeg toe aan de pan samen met de oregano en optioneel het gerookt paprikapoeder. Roer even en laat een minuutje mee bakken.
- Giet er vervolgens de passata bij en roer even los. Verbrokkel het half bouillonblokje en doe er ook het snuifje suiker bij. Roer opnieuw goed. Giet er nu nog zo'n 150ml water bij. Laat dit zo'n 15min heel zachtjes sudderen. Doe er dan de mascarpone bij en laat zachtjes smelten. Roer dan goed tot een romige saus.Als laatste leg je de balletjes in de saus en laat ze nog rustig garen tot ze binnenin mooi gaar zijn. Serveer dan met wat gekookte pasta.Smakelijk
Super lekker en makkelijk
100x beter dan de klassieke balletjes in tomatensaus
Elien, dit is een top receptje!
Dankjewel
Elien, je doet het weer! Wat een fantastisch recept
Bedankt
Weer een toppertje!
Iedereen heeft gesmuld en alles was op!
Vorig weekend je blog ontdekt en gisteren deze gemaakt. Wat is dit lekker!
Gaan we nog vaak maken
Super lekker, heerlijk van smaak en heel makkelijk
Top receptje zoals altijd!
De kids hadden ook hun bordje helemaal leeg
Mercikes
Gisteren gemaakt en super lekker en makkelijk
Gisteren meteen gemaakt en alles was gewoon op! Super lekker
Mercikes
Zo lekker en makkelijk!
Ook de kids hebben hun bord helemaal leeggegeten
Thanks
Elien, dit is gewoon heerlijk. Onze kindjes hebben even hard gesmuld als de ouders 😁
Gaat hier nog vaak op het menu komen
Gisteren meteen gemaakt, dit is zo lekker!!
Gaan we nog vaak maken