Gehaktballetjes met stroganoff saus, een makkelijk snel receptje om komende week op je weekmenu te zetten. Vergeet de klassieke steak stroganoff, vanaf nu maken we die alleen nog maar met balletjes 😃. De bekende saus bestaande uit ui, champignons en paprika. Deze wordt op smaak gebracht met look, tomatenpuree en paprikapoeder. Normaal wordt er ook wodka toegevoegd maar deze laat ik in deze versie weg. Kortom super simpel en klaar in amper 30min en bovendien alles in één pan. Perfect dus om doordeweeks op tafel te zetten.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele gerechtjes met gehaktballetjes? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gehaktballetjes met stroganoff saus?
- Gehakt (kip of gemengd)
- (Gerookt) paprikapoeder
- Ei
- Paneermeel
- Ui
- Champignons
- Paprika
- Look
- Tomatenpuree
- Kipbouillon
- Room
- Cayennepeper
Hoe maak je deze Gehaktballetjes met stroganoff saus?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Hiervoor meng je het gehakt met (gerookt) paprikapoeder, ei, paneermeel, peper en zout. Vervolgens rol je er balletjes van. Verhit een ruime hoge pan of stoofpot met wat olijfolie of klontje boter. Bak hierin de balletjes rondom goudbruin aan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn binnenin, schep ze dan uit de pan en zet even opzij.
Terwijl de balletjes bakken, kan je de groentjes al fijnsnijden. De ui hak je fijn, de champignons snij je in schijfjes en de paprika’s in kleine blokjes. Verhit opnieuw dezelfde pan met wat olijfolie of klontje boter. Bak hierin eerst de groentjes voor zo’n 5min aan, roer regelmatig zodat ze niet aanbakken. Vervolgens pers je er het teentje look boven uit. Voeg ook wat paprikapoeder en tomatenpuree toe. Roer even en laat dit een minuutje mee bakken.
Giet er dan de warm bouillon en room bij. Laat die zachtjes inkoken voor zo’n 5min. Vervolgens zet je het vuur zachter en leg de balletjes in de saus zodat deze verder kunnen garen. Eenmaal gaar, serveer dan direct.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Gehaktballetjes met stroganoff saus
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 700 gr gehakt (gemengd of kip)
- 1 tl (gerookt) paprikapoeder
- 1 ei
- 60 gr paneermeel
- Peper en zout
- Olijfolie of klontje boter
Saus
- 1 grote ui
- 250 gr champignons
- 2 paprika's
- 2 teentjes look
- 1,5 el tomatenpuree
- 1 kl (gerookt) paprikapoeder
- 300 ml kipbouillon (= 1 bouillonblokje + warm water)
- 100 ml room
- 1 snuifje cayennepeper (optioneel)
- Zout
- Olijfolie of klontje boter
Instructies
- Begin met het maken van de balletjes.Doe hiervoor het gehakt in een mengkom. Voeg er de het paprikapoeder bij samen met het ei, paneermeel, peper en zout. Meng goed en rol er dan balletjes van.
- Verhit een ruime hoge pan of stoofpot met wat olijfolie of klontje boter. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn binnenin. Schep ze dan uit de pan en zet even opzij. Maak de pan niet proper want hier gaan we de saus in maken.
- Terwijl de balletjes aan het bakken zijn, kan je de groentjes al snijden voor de saus.Pel de ui en hak fijnMaak de champignons proper en snij in schijfjes of snij in vieren. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika's en snij dan in kleine blokjes. Pel de teentjes look
- Verhit opnieuw dezelfde pan met opnieuw wat olijfolie of klontje boter. Bak hierin eerst de ui, champignons en paprika voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de groentjes niet aanbakken. De champignons mogen ietwat kleuren. Deze zullen bovendien ook vocht afgeven, zet het vuur dan heel even hard om het vocht er ietwat uit te halen.Pers er dan het teentje look boven uit en doe er ook de tomatenpuree en paprikapoeder bij. Roer goed en laat een minuutje mee bakken. Giet er dan de bouillon en room bij en laat ietwat inkoken voor zo'n 5 a 6min. Breng de saus verder op smaak met cayennepeper en zout.Zet het vuur dan zachtjes en leg de balletjes in de saus. Zo kunnen deze nog verder garen en opwarmen.
- Eenmaal de balletje gaar zijn, serveer dan.Serveer met pasta, rijst of frietjesSmakelijk
Vandaag direct gemaakt. Het was héél lekker. We hebben er spirelli pasta bij gegeten. Dank je wel.