Koffie taart met speculaas, een lekker makkelijk dessertje waarbij je bij elke koffie en speculaas liefhebber gaat scoren. Laten we even hebben over de goddelijke combinatie speculaas & koffie. Bestaat er iets beter dan dat? Voor mij niet 😀. Een speculaasje gedipt in de koffie, no words needed. Of een speculaasje gedipt in koffie en dan op een boterhammetje. Geloof mij, het beste dat er bestaat. Die combinatie vind je dus terug in deze taart waar je trouwens geen oven voor nodig hebt. Super simpel en snel om te maken dus excuses 😉.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met speculaas? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Koffie taart met speculaas?
- Speculaas
- Boter
- Gelatine
- Slagroom
- Instant koffie
- Vanillesuiker & suiker
- Mascarpone
- Speculaaspasta
TIP! Voor de hoeveelheden, scrol je gewoon nog een beetje verder naar beneden.
Ter info! Voor de speculaas, ik gebruik hiervoor de bekende speculaas van Heyns. De speculaas waarmee ik ben opgegroeid net zoals iedereen van de regio Herentals. Once you go Heyns Speculaas, you never go back, zo lekker is ie. Dus toen ik door de mensen van Heyns werd gecontacteerd om wat receptjes te creëren met dit bekende Kempen streekproduct was ik heel vereerd. Daar kon ik geen neen tegen zeggen en daarom de komende tijd heel wat speculaas spam.
Hoe maak je deze Koffie taart met speculaas?
Begin met het fijnmalen van de speculaas en smelt boter. Doe 150gr van de fijngemalen speculaas in een mengkom en giet hierover de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Dit mengsel schep je dan op de bodem van je beklede springvorm. Verdeel dit zodat de gehele bodem egaal bedekt is. Zet even opzij.
Ondertussen week je de gelatine in koud water. Doe ook alvast de helft van de slagroom in een kookpotje samen met instantkoffie, vanillesuiker en suiker. Breng dit zachtjes tot net onder het kookpunt, roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Eenmaal dit bijna kookt, haal van het vuur en voeg de geweekt blaadjes toe. Wring deze wel eerst goed uit. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Vervolgens giet je er de andere helft slagroom bij, zo is dit mengsel sneller afgekoeld.
Dan doe je de mascarpone in een mengkom en mix deze alvast even los. Giet er dan het room mengsel bij en klop dit op tot een ietwat stevige mousse.
Vervolgens kunnen we de taart verder gaan samenstellen. Schep de helft van de mousse bovenop de speculaas korst en spreid mooi egaal uit. Strooi hierover de rest van de verkruimelde speculaas gevolgd door de rest van de mousse. Zet de taart dan voor minstens 4h (of langer) in de koelkast.
Zo’n 30min voor het serveren, smelt je de speculaaspasta au bain-marie. Giet deze bovenop de opgesteven taart. Laat de springvorm wel gewoon nog zitten. Zet de taart nog voor minstens 20min in de koelkast zodat de speculaaspasta kan opstijven.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Koffie taart met speculaas
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 26cm)
Ingrediënten
- 230 gr speculaas koekjes
- 80 gr boter
- 4 blaadjes gelatine
- 300 ml slagroom
- 1 el oploskoffie
- 1 zakje vanillesuiker (+/- 50gr)
- 50 gr suiker
- 350 gr mascarpone
- 4 a 5 el speculaaspasta
Instructies
- Bekleed de bodem en zijkanten van je springvorm met bakpapier.
- Begin met het fijnmalen van de speculaas koekjesSmelt de boter. Doe 150gr van de fijngemalen speculaas in een mengkom en giet hierover de gesmolten boter. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit op de bodem van je springvorm en verdeel zodat de gehele bodem egaal bedekt is. Zet in de koelkast terwijl je de mousse maakt.
- Week de blaadjes gelatine in koud water. Doe 150ml slagroom in een kookpotje samen met de oploskoffie, vanillesuiker en suiker. Breng tot net onder het kookpunt. Roer af en toe zodat de suiker kan oplossen. Wanneer dit bijna kookt, haal van het vuur. Wring de gelatine blaadjes goed uit en voeg toe aan het room mengsel. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Giet er dan de rest van de slagroom (150ml) bij. Zo kan dit mengsel sneller afkoelen.
- Doe dan mascarpone in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde massa. Giet er dan het room mengsel bij. Klop op tot een ietwat stevige mousse.
- Schep nu de helft van de mousse bovenop de speculaas korst. Strooi daarover de resterende fijngemalen speculaas, zodat dit een mooi egaal laagje vormt. Schep daarop de rest van de mousse en spreid mooi egaal uit.Zet de taart voor minstens 4h (of langer) in de koelkast.
- Zo'n 30min voor het serveren, smelt je de speculaaspasta au bain-marie. Giet de gesmolten speculaaspasta bovenop de taart (laat de taart nog wel in de springvorm zitten). Zet voor minstens 20 (of langer) in de koelkast zo kan de speculaaspasta terug opstijven. Voor het serveren, verwijder de springvorm en verdeel in stukken. Smakelijk