Gehaktballetjes met spinazie en tomatensaus, een lekker makkelijk receptje voor op je volgend weekmenu. Want met balletjes op het menu scoor je nu eenmaal altijd. Winter, zomer, lente, herfst … dat smaakt nu eens altijd. En we maken die gehaktballetjes extra lekker met wat zuiderse vibes. Het zijn echte “Popeye” balletjes door de spinazie die we erin verwerken. En daar komt ook nog een lekker simpel tomatensausje bij met wat mascarpone en mozzarella in verwerkt. Kortom simpel maar wel heel lekker en alles in één pan klaargemaakt.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere eenpansgerechtjes? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gehaktballetjes met spinazie en tomatensaus?
- Gehakt (kip of gemengd)
- Parmezaanse kaas
- Oregano en/of Italiaanse kruidenmix
- Spinazie (diepvries – gehakt)
- Zeste van citroen
- Ei
- Paneermeel
- Ui & Look
- Passata
- Bouillonblokje
- Mascarpone
- Mozzarella
Hoe maak je deze Gehaktballetjes met spinazie en tomatensaus?
We beginnen met het maken van gehaktballetjes. Hiervoor doe je het gehakt in een mengkom. Daar voeg je Parmezaanse kaas, oregano, spinazie, zeste van citroen, ei, peper en zout aan toe. Meng dit goed. Doe er dan het paneermeel bij en meng opnieuw goed. Vervolgens rol je er balletjes van.
Verhit dan een ruime hoge pan of stoofpot met olijfolie. Bak hierin de balletjes rondom mooi goudbruin aan. Ondertussen kan je een ui pellen en fijnhakken, pel ook de teentjes look.
Wanneer de balletjes rondom goudbruin gebakken zijn, haal uit de pan. Ze hoeven binnenin nog niet gaar te zijn, ze zullen verder in de saus garen.
Doe dan opnieuw wat olijfolie in dezelfde pan en stoof hierin de ui voor zo’n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de uit niet aanbakt of bruin wordt. Pers er vervolgens de teentjes look boven uit, roer even en laat deze ook een minuutje mee bakken. Dan giet je er de passata bij samen met de oregano of Italiaanse kruidenmix, bouillonblokje en zo’n 150ml water. Breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen voor zo’n 15min.
Dan leg je de balletjes in de saus en laat deze voor zo’n 10min garen. Vervolgens doe je er de mascarpone bij en laat deze rustig smelten. Roer dan nog even goed. Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel deze over de pan. Je kan deze gewoon op het vuur laten smelten of zet even onder de ovengrill.
Serveer met pasta of puree.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.


Gehaktballetjes met spinazie en tomatensaus
Ingrediënten
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 500 gr passata
- 1,5 tl Italiaanse kruidenmix (of mix oregano, basilicum, tijm, rozemarijn)
- 1 bouillonblokje (kip of groente)
- 100 gr mascarpone
- 1 bol mozzarella
- Peper en zout
- Olijfolie
Gehaktballetjes
- 700 gr gehakt (kip of gemengd)
- 40 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 tl oregano (gedroogd) of Italiaanse kruidenmix
- 250 gr spinazie (*)
- 1 tl zeste van citroen (optioneel)
- 1 ei
- 40 gr paneermeel
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de gehaktballetjes. TIP! Zorg ervoor dat je spinazie is ontdooid en goed uitgelektDoe het gehakt in een mengkom samen met de Parmezaanse kaas, oregano, spinazie, zeste van citroen, ei, peper en zout. Meng dit alvast goedVoeg dan het paneermeel toe en meng opnieuw goed. Rol er balletjes van
- Verhit een ruime hoge pan of stoofpot met royale scheut olijfolie. Bak hierin de balletjes rondom mooi goudbruin.
- Ondertussen kan je de ui pellen en fijnhakkenPel de teentjes look.
- Wanneer de balletjes rondom mooi goudbruin gebakken zijn, schep ze uit de pan. Ze hoeven nog niet gaar te zijn binnenin. Ze zullen nog verder garen in de saus
- Maak de pan of stoofpot niet proper maar voeg opnieuw royale scheut olijfolie toe. Stoof hierin de ui aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig zodat de ui niet aanbakt of te bruin wordt.Pers er dan de teentjes look boven uit, roer goed los en laat deze ook een minuutje mee bakken.Giet er vervolgens de passata bij gevolgd door de Italiaanse kruidenmix, het bouillonblokje (verkruimeld) en zo'n 150ml warm water. Breng aan de kook en laat dan zachtjes sudderen voor zo'n 15min (mag ook langer).
- Leg dan de balletjes in de saus en laat deze verder garen (zo'n 10min). Doe er dan mascarpone bij en laat deze rustig smelten door de warmte. Roer nog even goed door.
- Gebruik je een pan of stoofpot die in de oven mag. Dan hoef je dit niet allemaal in ovenschaal te scheppen.Scheur de mozzarella in kleine stukjes en verdeel deze over de pan.Zet nog even onder de ovengrill zodat de mozzarella kan smelten. Je zou de mozzarella ook gewoon kunnen laten smelten in de pan op het vuurServeer dan met pasta of pureeSmakelijk