Gehaktballetjes met pompoensaus, dit is voor mij de herfst in een pan. Pompoen & gehakt, meer heb ik niet nodig om gelukkig te zijn. Met dit super makkelijk receptje ga je scoren als dit op je weekmenu staat. De saus is multi inzetbaar want deze is echt super lekker en zo makkelijk om te maken. Het geheim zit hem dat de oven eigenlijk al het werk gaat doen. Gewoon een halve pompoen ongeschild op een bakplaat leggen in combinatie met paprika, ui en look. Meer is het niet. Dan nog even mixen met wat bouillon en we maken het lekker romig met mascarpone. Wederom heel simpele dagdagelijkse ingrediënten maar wat een waanzinnig resultaat.
TIP! Ik gebruik mascarpone om de saus lekker romig te maken. Je kan ook een scheutje room gebruiken of wat ricotta.
TIP! Je kan deze saus ook mengen onder gekookte pasta en daar gehaktballen aan toevoegen. Alles in een ovenschaal scheppen, daarop wat mozzarella kaas en hup de oven. Resultaat is een heerlijke ovenschotel.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met gehaktballetjes? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gehaktballetjes met pompoensaus?
- Gehakt : gemengd gehakt of kippengehakt.
- Ei
- (Gerookt) paprikapoeder of kippenkruiden
- Oregano
- Paneermeel
- Pompoen : ik gebruik hier een butternut.
- Paprika
- Ui en look
- Bouillonblokje
- Mascarpone
Hoe maak je deze Gehaktballetjes met pompoensaus?
We beginnen met het makken van de pompoensaus. Verwijder de pitten van de halve pompoen. Wrijf in met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Leg met snijvlak naar beneden op een beklede bakplaat. Bak de pompoen zo gaar in de oven. Reken tussen de 30 a 45min.
Na zo’n 15min leg je naast de pompoen grove stukjes pompoen, ui en hele teentjes look (ongepeld). Giet hierover ook wat olijfolie. Laat dit mee bakken. Hou wel goed in de gaten dat de ui en paprika niet te bruin of zwart worden. Verlaag dan de temperatuur van de oven.
Ondertussen kan je de gehaktballetjes maken. Meng hiervoor gehakt, ei, paprikapoeder, oregano, paneermeel, peper en zout. Vervolgens rol je er balletjes van. Bak deze dan goudbruin en gaar in een ruime pan of stoofpot.
De pompoen zal ondertussen wel gaar zijn. Schep het vruchtvlees dan in een blender. Doe er ook de paprika en ui bij. Haal het vruchtvlees uit de look en voeg ook toe. Los het halve bouillon blokje op in warm water en doe bij in de blender. Mix tot een gladde saus. Doe er de mascarpone bij en mix opnieuw. Proef van de saus en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
TIP! Dit is een vrij vaste saus, zo eet ik ze het liefste. Wil je het iets lopender, voeg dan nog wat warm water toe.
Giet de saus bij de gehaktballetjes in de pan en laat alles nog wat doorwarmen.
Serveertip! Lekker met puree, gebakken patatjes, rijst of pasta
Gehaktballetjes met pompoensaus
Ingrediënten
- 750 gr gehakt (gemengd of kippengehakt
- 1 ei
- 1/2 tl (gerookt) paprikapoeder (of kippenkruiden)
- 1 tl oregano
- 60 gr paneermeel
- Peper en zout
- Olijfolie
Pompoensaus
- 1/2 pompoen (*)
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1/2 bouillonblokje (kip of groente)
- 150 gr mascarpone
- Peper en zout
Instructies
- We beginnen met het maken van de pompoensaus.Verwijder de pitten van de halve pompoen. Schillen hoeft nietWrijf in met wat olijfolie en kruid met wat peper en zout. Leg de pompoen met snijvlak naar beneden op een beklede bakplaat. Bak zo de pompoen gaar in de oven op 200 graden. De gaartijd hangt af van de grootte van de pompoen. Dit zal variëren tussen 30 a 45min.
- Ondertussen verwijder je de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snij in grove stukken. Pel de ui en hak ook grof. Na zo'n 15min bakken, leg je de paprika, ui en de hele teentjes look (ongepeld) bij op de bakplaat naast de pompoen. Giet er ook een beetje olijfolie over. Bak dit zo samen verder met de pompoen.Hou dit in een beetje in de gaten dat de ui en paprika niet te bruin worden. Als dit zo is, verlaag de temperatuur dan een beetje van de oven.
- Ondertussen kan je ook de gehaktballetjes maken. Meng hiervoor het gehakt met het ei, (gerookt) paprikapoeder of kippenkruiden, oregano, paneermeel, peper en zout. Rol er dan balletjes van.Verhit een pan met een royale scheut olijfolie. Bak hierin de balletjes mooi goudbruin rondom en binnenin gaar.
- Wanneer de pompoen gaar is, haal uit de oven. Schep het vruchtvlees in een blender. De schil gebruiken we niet. Doe er ook de paprika en ui bij. Haal het vruchtvlees uit de teentjes look en voeg ook toe. Los het halve bouillon blokje op in warme water en voeg ook toe aan de blender. Mix tot een gladde saus. Doe er dan ook de mascarpone bij en mix opnieuw. De saus mag voor mij vrij dik zijn. Wil je het iets lopender, voeg nog wat meer water toe.
- Giet de saus over de balletjes en laat nog even ietwat doorwarmen. Serveer met gebakken patatjes, puree, rijst of pasta Smakelijk