Broodpudding met appel, een lekker makkelijk receptje om restjes (oud) brood te verwerken. Niets zo lekker om tijdens de herfst te genieten van een stukje warme broodpudding. Eerst een gezellige herfstwandeling en dan thuiskomen en dan genieten van een koffietje of theetje. En daar hoort toch nog een extraatje bij he 😃. Broodpudding is altijd lekker maar deze versie nog net dat tikkeltje extra. Binnenin vind je een lekkere smeuïge appel vulling met lekker veel kaneel en bruine suiker.
Nog meer lekkere receptjes met appel? Check dan zeker deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Broodpudding met appel?
- Appelen (Jonagold)
- Boter
- Bloem
- Kaneel
- Bruine suiker (Cassonade)
- Melk
- Room
- Suiker
- Vanille extract
- Eieren
- Brood : dit mogen restjes oud brood zijn
Hoe maak je deze Broodpudding met appel?
Begin met het maken van het appel mengsel. Hiervoor schil je eerst appelen en verwijder het klokhuis. Snij dan in kleine blokjes. Verhit een ruime pan of stoofpot met boter. Eenmaal gesmolten doe er de bloem en kaneel bij en meng goed tot een droge massa. Voeg dan de bruine suiker toe en roer opnieuw goed. Als laatste doe je er de blokjes appel en een scheutje water bij. Laat dan zachtjes sudderen voor zo’n 5min tot een stroperige saus. De appeltjes mogen geen moes worden. Haal van het vuur en zet even opzij.
Vervolgens gaan we het pudding mengsel maken. Hiervoor doe je de melk, room, suiker, boter, kaneel en vanille in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje zodat de boter kan smelten. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur. Voeg er dan de eitjes aan toe en meng goed tot een glad mengsel.
Snij nog even de boterhammen in kleine stukjes. Doe een deel van het brood op de bodem van een springvorm gevolgd door een deel van het appel mengsel. Doe zo verder tot de vorm gevuld is. Giet er dan zachtjes het pudding mengsel over. Geef het brood de tijd om het vocht op te nemen.
Zet dan in de oven en bak mooi goudbruin en gaar in de oven. Eenmaal gebakken, haal uit de oven. De broodpudding is op z’n lekkerste als het nog wat warm is. En extra lekker met wat warme vanillepudding.


Broodpudding met appel
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 24 a 26cm)
Ingrediënten
- 240 ml melk
- 240 ml room
- 2 el boter
- 70 gr suiker
- 1 tl vanille extract
- 1 tl kaneel
- 4 eieren
- +/- 12 sneetjes brood (mag oud brood zijn)
Appel vulling
- 4 a 5 appelen (Type Jonagold)
- 3 el boter
- 2 el bloem
- 1/2 tl kaneel
- 150 gr bruine suiker = cassonade
Instructies
- We gaan beginnen met de appel vulling.Schil hiervoor de appelen en verwijder het klokhuis. Snij in kleine blokjes (ook niet te klein, je wilt nog stukjes kunnen proeven). Verhit een ruime pan of stoofpot met de boter. Eenmaal gesmolten doe er de bloem en kaneel bij. Roer goed tot een vrij droge massa. Doe er dan ook de bruine suiker bij en roer opnieuw goed.Voeg dan de appeltjes toe samen met een scheut water. Laat zo'n 5min zachtjes sudderen tot de appeltjes in een stroperige saus liggen. Zorg dat de appelen geen moes worden. Haal van het vuur en zet even opzij
- Vervolgens gaan we het pudding mengsel maken. Hiervoor doen we melk, room, boter, suiker, vanille en kaneel in een kookpotje. Zet op een zacht vuurtje zodat de boter kan smelten.Wanneer de boter gesmolten is, haal van het vuur en voeg de eitjes toe. Roer dan heel goed tot een glad mengsel.
- Snij het brood in kleine blokjes. Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Verdeel zo'n 1/3 van de blokjes brood over de bodem van de springvorm. Gevolgd door 1/3 van het appelmengsel. Hierop leg je weer wat brood gevolgd door appel enzovoort. Giet er dan rustig het pudding mengsel over. Geef het brood steeds even de tijd om het mengsel op te nemen. Zet dan in de oven en bak voor zo'n 45 a 50min in de oven.
- Haal dan uit de oven. De broodpudding is het lekkerste als deze nog wat warm is. En super lekker met wat warme vanillepuddingSmakelijk