Couscous salade met scampi’s, een lekker makkelijk receptje met de nodige zuiderse zomerse vibes. Dit is zo’n salade die eigenlijk op ieder moment van het jaar smaakt maar nog dat ietsje meer tijdens de lente en zomer. Het is een ideale doordeweekse avondmaaltijd want hij is klaar in amper 30min en de restjes neem je de volgende dag mee als lunch. We combineren hier parelcouscous met een lekker sausje op basis van tomaten tapenade en mascarpone. Daarbij komt nog wat ui, tomaatjes, mozzarella, gebakken scampi’s en rucola. Heel simpel, niet te veel ingrediënten en toch zo veel smaak.
TIP! Je kan hier nog meer groentjes aan toevoegen zoals komkommer, paprika, gegrilde courgette, …
TIP! Geen fan van scampi’s? Je kan dit ook met kip maken of gehaktballetjes. Of hou het veggie met gegrilde halloumi
Nog meer inspiratie nodig voor lekker lichte salades? Check dan zeker ook deze receptjes
Welk ingrediënten heb je nodig voor deze Couscous salade met scampi’s?
- Parelcousous : je zou hier ook orzo pasta kunnen gebruiken
- Tapenade van (zongedroogde) tomaten : kant-en-klaar, deze kan je makkelijk in de supermarkt vinden. Eventueel kan je ook rode pesto gebruiken
- Mascarpone of optioneel wat room
- Oregano
- Rode ui
- Kerstomaten
- Mozzarella
- Rucola
- Scampi’s
- (Gerookt) paprikapoeder
Hoe maak je deze Couscous salade met scampi’s?
Begin met de parelcouscous te koken zoals vermeld op verpakking. Eenmaal gaar, giet af en spoel goed onder koud water. Laat dan goed uitlekken en afkoelen.
Ondertussen kan je het sausje maken door de tapenade te mixen met mascarpone en oregano. Ik gebruikte hiervoor mijn blender. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Pel ondertussen ook nog even de rode ui en hak fijn. Halveer de kerstomaten. Laat de mozzarella goed uitlekken en snij ook in blokjes.
Doe de couscous in een ruime mengkom en voeg zo’n 2/3 van het sausje toe. Meng goed. Doe er vervolgens de rode ui, kerstomaten en de mozzarella bij. Meng goed. Zet dit zo afgedekt in de koelkast.
TIP! Je kan dit zo al een paar uur van tevoren klaarmaken. Ik zou wel de mozzarella dan pas toevoegen voor het serveren aangezien deze nogal wat vocht nog kan vrijgeven.
Verhit een pan met een scheut olijfolie (of gebruik lookboter of kruidenboter als je deze in huis hebt). Leg hierin de scampi’s en kruid ze meteen met (gerookt) paprikapoeder, peper en zout. Bak ze langs beide kanten gaar en goudbruin.
Werk de salade af met de gebakken scampi’s, rucola en de resterende saus.
Couscous salade met scampi’s
Ingrediënten
- 250 gr parelcouscous
- 145 gr tapenade van (zongedroogde) tomaten (kant-en-klaar) of rode pesto
- 1 el mascarpone of 2el room
- 1 tl oregano
- 1 rode ui
- 250 gr kerstomaten
- 200 gr mozzarella
- 80 gr rucola
- 20 scampi's (gepeld en darmkanaal verwijderd)
- 1/4 tl (gerookt) paprikapoeder
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met de couscous te koken zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af en spoel onder koud water. Laat afkoelen en goed uitlekken.
- Maak ondertussen het sausje door de tapenade te mixen met de mascarpone en de oregano. Ik deed dit in mijn blender.Proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
- Pel ondertussen ook de ui en hak fijn. Halveer de kerstomaten of snij in vieren. Laat de mozzarella eerst even uitlekken en snij dan ook in kleine blokjes.
- Doe afgekoelde couscous in een ruime mengkom. Doe er 2/3 van het sausje bij en meng goed. De rest kan je er apart bij serveren. Doe er er vervolgens de ui, kerstomaten en mozzarella bij. Meng nog even goed. Zet in de koelkast terwijl je de scampi's bakt.TIP! Je kan deze salade makkelijk al enkele uren of dag op voorhand maken. Zo zal de salade nog meer smaak krijgen. Maak je de salade even op voorhand, voeg de mozzarella dan pas toe vlak voor het serveren. Aangezien deze nog vocht kan vrijgeven.
- Verhit een ruime pan met een scheut olijfolie.TIP! Heb je lookboter of kruidenboter in huis, dan kan je deze ook gebruiken zo krijgen de scampi's nog meer smaak. Leg de scampi's in de pan (laat ze niet overlappen). Kruid ze meteen met het paprikapoeder, peper en zout. Bak de scampi's kort mooi goudbruin en gaar langs beide kanten. Eenmaal gebakken, werk er de salade mee af samen met de rucola. Serveer dan met de apart gehouden saus TIP! Je kan de scampi's er ook koud bij serveren. Smakelijk