Couscous salade met gehaktballetjes, een makkelijk en vooral kleurrijk receptje dat extra hard smaakt tijdens een warme zomerdag. Alleja, zo’n salade smaakt mij eigenlijk het hele jaar door. Een gezond receptje dat de komende weken echt op je weekmenu hoort. Je kan deze makkelijk op voorhand maken en de restjes neem je de volgende dag mee als lunch. Couscous, groentjes, granaatappel, feta en balletjes … heel simpel en toch super lekker. Je moet het soms echt niet ver gaan zoeken hoor.
TIP! Je kan hier nog meer groentjes in verwerken zoals bijvoorbeeld paprika en/of komkommer.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere zomerse salades? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Couscous salade met gehaktballetjes?
- Gehakt : ik gebruikte kipgehakt maar je zou hier ook gemengd gehakt voor kunnen gebruiken
- Courgette
- Gedroogde Abrikozen of je zou ook rozijnen kunnen gebruiken
- Ras el Hanout : deze kruidenmix kan je tegenwoordig makkelijk in de supermarkten vinden. Of kijk even wat er in je kruidenkastje staat zoals bijvoorbeeld kerriepoeder, (gerookt) paprikapoeder, oregano, …
- Citroen
- Ei
- Paneermeel
- Parelcouscous : je kan hier ook orzo/riso pasta gebruiken
- Radijzen
- Kerstomaten
- Granaatappel
- Lente-ui
- Peterselie
- Rucola
- Feta
- Honing
- Olijfolie
Hoe maak je deze Couscous salade met gehaktballetjes?
Begin met het maken van de gehaktballetjes. Hak de courgette heel fijn en snij de abrikozen in kleine stukjes. Meng het gehakt met de courgette, abrikozen, Ras el Hanout, zeste van citroen, ei, paneermeel, peper en zout. Rol er balletjes van. Je kan deze meteen gaan bakken of leg afgedekt in de koelkast en bak ze vlak voor het serveren.
Kook de couscous gaar zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af en spoel goed onder koud water. Laat goed uitlekken en afkoelen.
Ondertussen kan je de groentjes in kleine stukjes snijden. Snij de radijsjes fijn. Halveer de kerstomaten. Haal de pitjes uit de granaatappel. Hak de lente-ui en peterselie fijn. Maak een dressing door olijfolie, honing, citroensap, peper en zout toe.
Meng de couscous met de groentjes, lente-ui, peterselie en granaatappel. Giet er de dressing over en meng nog even goed. Je kan de salade nu meteen serveren. Werk dan af met rucola, verbrokkelde feta en de gebakken gehaktballetjes.
Of bewaar de salade afgedekt in de koelkast, zo zal ie nog meer smaak krijgen.
Couscous salade met gehaktballetjes
Ingrediënten
- 250 gr parelcouscous
- 100 gr radijzen
- 250 gr kerstomaten
- 1 granaatappel
- 3 lente-uitjes (of rode ui of sjalot)
- 2 el peterselie (fijn gehakt)
- 80 gr rucola
- 3 el honing
- 3 el citroensap
- 3 el olijfolie
- 150 gr feta
- Peper en zout
Gehaktballetjes
- 1/2 courgette (*)
- 120 gr gedroogde abrikozen
- 500 gr kipgehakt (of gewoon gemengd gehakt)
- 2 tl ras el hanout (**)
- 1 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1 ei
- 30 gr paneermeel
- Peper en zout
Instructies
- Begin alvast met het maken van de gehaktballetjesTIP! Je kan deze al op voorhand rollen en je kan deze ook op voorhand bakken en gewoon koud serveren. Snij de courgette heel fijn of ik gebruikte een spiraalsnijder en hak dan fijn. Snij de abrikozen in kleine stukjes. Doe het gehakt in een mengkom en voeg er de courgette, abrikozen, ras el hanout, zeste van citroen, ei, paneermeel, peper en zout. Meng goed en rol er balletjes van. Je kan deze balletjes meteen bakken of je kan ze ook afgedekt bewaren in de koelkast en bakken voor het serveren.
- Kook de couscous gaar zoals vermeld op de verpakking. Eenmaal gaar, giet af en spoel goed onder koud water. Laat goed uitlekken en laat afkoelen.
- Hak de radijsjes fijnHalveer de kerstomaten (of snij in vieren)Haal de pitjes uit de granaatappel Hak de lente-uitjes fijn. Maak de dressing door honing, citroensap, olijfolie, peper en zout te mengen.
- Doe de couscous in een ruime mengkom en voeg er de radijsjes, kerstomaten, granaatappel, lente-uitjes en peterselie. Meng dit al even. Giet er de dressing over en meng nog even goed. Je kan de salade meteen serveren. Werk dan af met de rucola, verbrokkelde feta en de gebakken gehaktballetjes. Of dek de salade af en bewaar in de koelkast tot vlak voor het serveren. De salade zal zo nog meer smaak hebben. Vlak voor het serveren voeg je de rucola, feta en de gehaktballetjes toeSmakelijk