Courgette rolletjes met gehakt, een lekker simpele ovenschotel om heel snel op je weekmenu te zetten. Eigenlijk is het originele twist op gehaktballetjes in tomatensaus maar dan met iets meer groenten en smaakmakers 😃. Een makkelijk gerechtje waar je niet veel werk mee hebt. Ook geen ellenlange ingrediënten en toch zo veel smaak. Het tomatensausje is niet meer dan ui, look, passata en een bouillonblokje. Trouwens, die saus kan je al makkelijk 1 a 2 dagen op voorhand maken. De courgette rolletjes worden opgevuld met een gehakt mengsel. Hierin gaat wat zongedroogde tomaat, oregano en ricotta. Kortom super simpel en toch heel smaakvol waar iedereen van zal smullen.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere gehakt receptjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Courgette rolletjes met gehakt?
- Ui & Look
- Oregano (gedroogd)
- Passata
- Bouillonblokje : kip of groente
- Gehakt : kip of gemengd gehakt.
- Zongedroogde tomaten : probeer semi of half gedroogde tomaten te gebruiken
- Ricotta
- Ei
- Paneermeel
- Mozzarella
Hoe maak je deze Courgette rolletjes met gehakt?
Begin met het maken van de tomatensaus. Begin met het aanstoven van een fijngehakte look in wat olijfolie. Stoof voor zo’n 3 a 4min en roer regelmatig. Vervolgens voeg je er uitgeperste look aan toe. Roer opnieuw goed en laat een minuutje mee bakken. Als laatste doe je er de oregano, passata en verbrokkeld blokje bouillon bij. Roer nog even goed. Laat zo’n 15min a 20min zachtjes sudderen.
Ondertussen kan je de rolletjes maken. Hiervoor gaan we eerst de vulling maken. Meng hiervoor het gehakt en zongedroogde tomaatjes (fijner gesneden). Doe er ook oregano, ricotta, eitje, peper en zout bij. Vervolgens doe je er het paneermeel bij en meng nog even goed.
Snij dan de courgette in dunne plakjes met een dunschiller. De plakjes dienen echt dun te zijn. Met een mes zullen ze nog te dik zijn en niet oprolbaar. Leg een courgette plakje voor en schep onderaan zo’n volle eetlepel van het gehakt. Rol vervolgens op en doe dan hetzelfde met de rest.
TIP! Je zal niet de gehele courgette in plakjes kunnen snijden. Snij de rest dan gewoon in kleine blokjes en voeg toe aan de tomatensaus.
Proef dan van de saus en breng op smaak met peper en zout. Doe er eventueel nog wat ricotta bij voor de romigheid. Giet de saus in een ovenschotel. Schik er vervolgens de rolletjes in zodat ze rechtstaan. Werk af met stukje mozzarella.
Bak voor zo’n 30min in de oven. Op het laatste kan je de ovengrill nog even aanzetten.
Courgette rolletjes met gehakt
Ingrediënten
Tomatensaus
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 1,5 tl oregano
- 500 ml passata
- 1 bouillon blokje (kip of groente)
- Peper en zout
- Olijfolie
- 1 bol mozzarella
Courgetterolletjes
- 500 gr gehakt (kip of gemengd gehakt)
- 90 gr zongedroogde tomaten (*)
- 2 el Parmezaanse kaas (fijn geraspt) + extra
- 1 tl oregano
- 3 el ricotta + extra eventueel voor saus
- 1 ei
- 30 gr Paneermeel
- 2 courgettes
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de tomatensaus dan kan die zachtjes staan sudderen terwijl je de rolletjes maakt. Pel de ui en hak fijn.Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie. Stoof hierin de ui mooi glazig aan voor zo'n 3 a 4min. Roer regelmatig zodat de ui niet bruin kan worden.Terwijl kan je de look pellen. Pers deze dan uit en voeg toe aan de ui. Laat een minuutje mee bakken. Strooi er er de oregano over en giet er de passata bij. Roer goed. Verbrokkel er het bouillon blokje over. Doe er ook nog een scheutje water bij. Laat nu voor zo'n 15 a 20min zachtjes sudderenTIP! Je kan de saus makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken
- Ondertussen kunnen we de rolletjes maken.Doe het gehakt alvast in een mengkom. Snij de zongedroogde tomaatjes in kleinere stukjes en voeg toe aan het gehakt. Doe er ook de Parmezaanse kaas, oregano, ricotta, ei, peper en zout bij. Meng goed. Doe er dan het paneermeel bij en meng nog even goed.
- Vervolgens gaan we dunne plakjes snijden van de courgette. Doe dit met een dunschiller. Als je dit met een mes gaat doen, zullen ze nog te dik zijn en zo niet rolbaar zijn. Neem ongeveer een volle eetlepel van het gehakt en leg onderdaan het plakje courgette. Rol nu op.Doe hetzelfde met het resterende gehakt en courgette plakjes TIP! Je zal waarschijnlijk niet de gehele courgette in plakjes kunnen snijden. Gooi die vooral niet weg. Snij in kleine blokjes en voeg gewoon toe aan de saus.
- Verwarm de oven voor op 185 graden
- Proef nu nog even van de saus. Breng op smaak met peper en zout. TIP! Waarschijnlijk heb je nog wat ricotta op overschot want normaal zit er zo'n 250gr in een bakje (en we hebben slechts 3el) gebruikt). Je kan deze gewoon toevoegen aan de tomatensaus om deze lekker romig te maken. Haal wel eerst de saus van het vuur en voeg dan toe. Laat de ricotta niet te lang mee koken als het kan. Giet de saus in een ovenschotel en schik er de courgetterolletjes in zodat ze rechtstaan. Snij de mozzarella in kleine blokjes en verdeel over de overschotelStrooi er eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas over. Bak voor zo'n 30min in de oven. Op het laatste kan je nog even de grill aanzetten voor een krokant korstjeServeer met pasta of puree