Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een lekker makkelijke schotel bomvol comfort food om op je volgende weekmenu te zetten. Ik noem dit een heerlijk origineel alternatief op de klassieke bloemkool in witte saus. Naast de bloemkool voegde ik ook broccoli toe omdat ik die nog overhad. Dus dan verwerken we die ook gewoon dacht ik. De groentjes gaan we mengen onder een “very cheesy” kaassaus met ook wat stukjes ham onder. En voor alles in de oven gaat, leg ik er nog wat kroketten bovenop. Bakken en dan smullen!
TIP! Voor mij hoefde hier geen extra vlees meer bij. Maar je zou hier ook nog wat gebakken kip of kalkoen aan kunnen toevoegen.
Nog meer inspiratie nodig voor makkelijke ovenschotels? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus?
- Bloemkool
- Broccoli : dit is optioneel. Ik had nog wat broccoli liggen en heb deze er gewoon mee in verwerkt.
- Ham : ik gebruikte gewoon gekookte ham
- Kroketten : gebruik hier kroketten die je in de oven of airfryer dient te bakken (niet voor friteuse)
- Boter
- Bloem
- Melk
- Gemalen kaas : mijn voorkeur gaat uit naar een belegen kaas, deze geeft de saus veel meer smaak
- Mosterd
- Nootmuskaat (optioneel)
- Citroen
Hoe maak je deze Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus?
Begin met het afkoken van de bloemkoolroosjes in licht gezouten water. Snij de bloemkool niet in al te klein. Gebruik je ook broccoli dan kan je die samen met de bloemkool afkoken. Reken wel dat de broccoli iets minder gaartijd nodig heeft. Eenmaal gaar (maar ook niet plat), giet af en zet even opzij.
Ondertussen kan je aan de kaassaus beginnen. Smelt boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed tot een droge kruimelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout.
Voeg de bloemkool en eventueel ook de broccoli toe aan de saus. Doe er ook de blokjes ham bij. Meng goed. Schep dit in een ruime ovenschaal.
TIP! Tot hier kan je alles al makkelijk voorbereiden en de dag voordien al maken. Laat dan de ovenschaal volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.
Of bak hem direct af in de oven. Verdeel er dan de kroketten over en werk af met wat gemalen kaas. Bak dit zo voor zo’n 25min in de oven tot de kroketten mooi goudbruin gebakken zijn.
Serveer direct.
Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 kleine broccoli (optioneel)
- 250 gr ham (ik gebruikte ontvette ham)
- 12 a 15 diepvries kroketten (*
Kaassaus
- 30 gr boter
- 40 gr bloem
- 700 ml melk
- 150 gr gemalen kaas (**) + extra
- 1 el mosterd (ik gebruikte graanmosterd)
- snuifje nootmuskaat (optioneel)
- 1/2 citroen
- Peper en zout
Instructies
- Begin met de bloemkool in roosjes te snijden Je hoeft deze niet te klein te snijden. Kook deze gaar (maar niet plat) in licht gezouten water. Wil je er ook broccoli aan toevoegen, gaar deze dan samen met de bloemkool. Voeg de broccoli zo'n 5min later toe aangezien die iets minder lang hoeft te koken. Giet dan af en zet even opzij
- Vervolgens gaan we de kaassaus maken. Smelt de boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
- Voeg de bloemkool en eventueel ook de broccoli toe aan de kaassaus. Meng even. Snij de ham in kleine stukjes en voeg ook toe. Schep alles in een ruime ovenschaal. TIP! Tot hier kan je dit makkelijk de dag voordien al maken en gewoon bewaren in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel er de kroketten over en strooi er nog wat extra kaas over. Bak dit nu nog eens voor zo'n 20 a 25min in de oven. Smakelijk