Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus

Lekker makkelijk recept voor Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, snel klaar en je kan deze makkelijk op voorhand al maken. Heerlijke bloemkool in een smeuïge kaassaus met wat mosterd, stukjes ham afgewerkt met kroketten.
Naar recept gaan

Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een lekker makkelijke schotel bomvol comfort food om op je volgende weekmenu te zetten. Ik noem dit een heerlijk origineel alternatief op de klassieke bloemkool in witte saus. Naast de bloemkool voegde ik ook broccoli toe omdat ik die nog overhad. Dus dan verwerken we die ook gewoon dacht ik. De groentjes gaan we mengen onder een “very cheesy” kaassaus met ook wat stukjes ham onder. En voor alles in de oven gaat, leg ik er nog wat kroketten bovenop. Bakken en dan smullen!

TIP! Voor mij hoefde hier geen extra vlees meer bij. Maar je zou hier ook nog wat gebakken kip of kalkoen aan kunnen toevoegen.

Nog meer inspiratie nodig voor makkelijke ovenschotels? Check dan zeker deze receptjes

Lekker makkelijk recept voor Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, snel klaar en je kan deze makkelijk op voorhand al maken. Heerlijke bloemkool in een smeuïge kaassaus met wat mosterd, stukjes ham afgewerkt met kroketten.

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus?

  • Bloemkool
  • Broccoli : dit is optioneel. Ik had nog wat broccoli liggen en heb deze er gewoon mee in verwerkt.
  • Ham : ik gebruikte gewoon gekookte ham
  • Kroketten : gebruik hier kroketten die je in de oven of airfryer dient te bakken (niet voor friteuse)
  • Boter
  • Bloem
  • Melk
  • Gemalen kaas : mijn voorkeur gaat uit naar een belegen kaas, deze geeft de saus veel meer smaak
  • Mosterd
  • Nootmuskaat (optioneel)
  • Citroen

Hoe maak je deze Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus?

Begin met het afkoken van de bloemkoolroosjes in licht gezouten water. Snij de bloemkool niet in al te klein. Gebruik je ook broccoli dan kan je die samen met de bloemkool afkoken. Reken wel dat de broccoli iets minder gaartijd nodig heeft. Eenmaal gaar (maar ook niet plat), giet af en zet even opzij.

Ondertussen kan je aan de kaassaus beginnen. Smelt boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed tot een droge kruimelige massa (=roux). Giet er vervolgens de melk bij en roer nu goed met een garde en laat de saus rustig indikken. Eenmaal je een mooie witte saus hebt, haal dan van het vuur. Doe er dan geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Breng op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat, peper en zout. 

Voeg de bloemkool en eventueel ook de broccoli toe aan de saus. Doe er ook de blokjes ham bij. Meng goed. Schep dit in een ruime ovenschaal.
TIP! Tot hier kan je alles al makkelijk voorbereiden en de dag voordien al maken. Laat dan de ovenschaal volledig afkoelen en bewaar in de koelkast.

Of bak hem direct af in de oven. Verdeel er dan de kroketten over en werk af met wat gemalen kaas. Bak dit zo voor zo’n 25min in de oven tot de kroketten mooi goudbruin gebakken zijn.

Serveer direct.

Lekker makkelijk recept voor Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, snel klaar en je kan deze makkelijk op voorhand al maken. Heerlijke bloemkool in een smeuïge kaassaus met wat mosterd, stukjes ham afgewerkt met kroketten.
Lekker makkelijk recept voor Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, snel klaar en je kan deze makkelijk op voorhand al maken. Heerlijke bloemkool in een smeuïge kaassaus met wat mosterd, stukjes ham afgewerkt met kroketten.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus

Lekker makkelijk recept voor Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, snel klaar en je kan deze makkelijk op voorhand al maken. Heerlijke bloemkool in een smeuïge kaassaus met wat mosterd, stukjes ham afgewerkt met kroketten.
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • 1 kleine broccoli (optioneel)
  • 250 gr ham (ik gebruikte ontvette ham)
  • 12 a 15 diepvries kroketten (*

Kaassaus

  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 150 gr gemalen kaas (**) + extra
  • 1 el mosterd (ik gebruikte graanmosterd)
  • snuifje nootmuskaat (optioneel)
  • 1/2 citroen
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met de bloemkool in roosjes te snijden Je hoeft deze niet te klein te snijden.
    Kook deze gaar (maar niet plat) in licht gezouten water.
    Wil je er ook broccoli aan toevoegen, gaar deze dan samen met de bloemkool. Voeg de broccoli zo'n 5min later toe aangezien die iets minder lang hoeft te koken.
    Giet dan af en zet even opzij
  • Vervolgens gaan we de kaassaus maken.
    Smelt de boter in een kookpotje.
    Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
  • Voeg de bloemkool en eventueel ook de broccoli toe aan de kaassaus. Meng even.
    Snij de ham in kleine stukjes en voeg ook toe.
    Schep alles in een ruime ovenschaal.
    TIP! Tot hier kan je dit makkelijk de dag voordien al maken en gewoon bewaren in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Verdeel er de kroketten over en strooi er nog wat extra kaas over.
    Bak dit nu nog eens voor zo'n 20 a 25min in de oven.
    Smakelijk

Notities

(*) Gebruik hier kroketten die in de oven of airfryer gebakken kunnen worden 
(**) Probeer voor een belegen kaas te kiezen, deze geeft de saus veel meer smaak 
Trefwoord bloemkool, broccoli, doordeweeks recept, ham, kaassaus, kroketten, meal preppen, mosterd, op voorhand maken, snel klaar, weekmenu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.