Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, snel klaar en je kan deze makkelijk op voorhand al maken. Heerlijke bloemkool in een smeuïge kaassaus met wat mosterd, stukjes ham afgewerkt met kroketten.

Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus

Lekker makkelijk recept voor Bloemkool ovenschotel met ham en kaassaus, een doordeweekse maaltijd om op je weekmenu te zetten. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, snel klaar en je kan deze makkelijk op voorhand al maken. Heerlijke bloemkool in een smeuïge kaassaus met wat mosterd, stukjes ham afgewerkt met kroketten.
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool
  • 1 kleine broccoli (optioneel)
  • 250 gr ham (ik gebruikte ontvette ham)
  • 12 a 15 diepvries kroketten (*

Kaassaus

  • 30 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 700 ml melk
  • 150 gr gemalen kaas (**) + extra
  • 1 el mosterd (ik gebruikte graanmosterd)
  • snuifje nootmuskaat (optioneel)
  • 1/2 citroen
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met de bloemkool in roosjes te snijden Je hoeft deze niet te klein te snijden.
    Kook deze gaar (maar niet plat) in licht gezouten water.
    Wil je er ook broccoli aan toevoegen, gaar deze dan samen met de bloemkool. Voeg de broccoli zo'n 5min later toe aangezien die iets minder lang hoeft te koken.
    Giet dan af en zet even opzij
  • Vervolgens gaan we de kaassaus maken.
    Smelt de boter in een kookpotje.
    Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. Haal dan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe. Roer nu goed zodat de kaas kan smelten.Breng de saus op smaak met mosterd, citroensap, nootmuskaat (optioneel), peper en zout.
  • Voeg de bloemkool en eventueel ook de broccoli toe aan de kaassaus. Meng even.
    Snij de ham in kleine stukjes en voeg ook toe.
    Schep alles in een ruime ovenschaal.
    TIP! Tot hier kan je dit makkelijk de dag voordien al maken en gewoon bewaren in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Verdeel er de kroketten over en strooi er nog wat extra kaas over.
    Bak dit nu nog eens voor zo'n 20 a 25min in de oven.
    Smakelijk

Notities

(*) Gebruik hier kroketten die in de oven of airfryer gebakken kunnen worden 
(**) Probeer voor een belegen kaas te kiezen, deze geeft de saus veel meer smaak 
Trefwoord bloemkool, broccoli, doordeweeks recept, ham, kaassaus, kroketten, meal preppen, mosterd, op voorhand maken, snel klaar, weekmenu