Oven hapjes met kerst, borrelhapjes die gewoon bij de feestdagen horen. Zo van die hapjes waar je ongetwijfeld je hele mond aan verbrandt desondanks al het blazen 😉. Vaak brengen we ze mee van de winkel maar ze zijn zo makkelijk en snel zelf te maken. Het is een mix van 4 smaken namelijk vol-au-vent, grijze garnalen, zalm en gehaktbal. Bij iedereen ga je scoren met deze homemade aperitief hapjes dus perfect om hiermee je kerstmenu te beginnen.
Om deze hapjes te maken, beginnen we eerst met één portie bechamelsaus te maken. Deze verdelen we dan in vier voor de 4 verschillende hapjes. Elk hapje heeft zijn eigen smaakmakers. Wees gerust, het zijn heel basic ingrediënten die je zeker al in huis hebt. Of die je makkelijk in de winkel kan vinden.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere hapjes voor de feestdagen? Check dan zeker deze hapjes. Of wil je nog meer ideetjes opdoen voor je kerstdiner? Check dan zeker deze receptjes.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Oven hapjes voor kerst?
- Boter
- Bloem
- Melk
- Mini bladerdeeg koekjes of pasteitjes
- Kipfilet
- Soepballetjes (voorgegaard)
- Gemalen kaas
- Grijze garnalen
- Peterselie en dille
- Gerookte zalm
- Tomatenpuree
- Oregano
- Gehakt
- Citroen
Hoe maak je deze Oven hapjes voor kerst?
We beginnen met het maken van één grote portie bechamelsaus. Dit is niet extreem veel want we willen vooral vulling proeven en niet enkel en alleen maar witte saus.
Neem een deel van de saus in een apart kommetje. Hou er rekening mee dat je 4 soorten hapjes maakt waarvoor je de saus nodig hebt. Doe hierbij kleine stukjes voorgegaarde kip en de soepballetjes (ook best gehalveerd). Meng goed. De koekjes zijn klein dus zorg dat de kip en balletjes klein zijn. Vul er de koekjes mee op.
Voor het hapje met grijze garnalen, scheppen we weer wat saus apart. Doe hierbij een beetje gemalen kaas en roer goed los zodat de kaas kan smelten. Doe er de grijze garnalen en wat citroensap bij en meng opnieuw goed. Vul er opnieuw de koekjes mee op. De vulling mag zeker ietwat boven het koekje uitsteken. We willen de vulling kunnen proeven.
Dan maken we het zalm hapje en nemen we weer wat saus apart. Doe hierbij wat fijngehakte peterselie, dille, fijngesneden zalm en citroensap. Roer goed los en vul er opnieuw de koekjes mee op.
Het laatste hapje is die met gehaktbal. Breng de resterende witte saus op smaak met tomatenpuree en wat oregano. Schep een beetje van de saus in de koekjes en vul dan royaal op met gehakt. Werk eveneens royaal af met geraspte kaas.
Zet alle hapjes op een bord of bakplaat en bewaar ze koel. Maar best niet in de koelkast want dan worden de koekjes wak.
Voor het bakken van de hapjes, zet je best eerst de gehaktbal hapjes in de oven. Deze hebben zo’n 5min meer nodig. Daarna zet je er gewoon de rest bij, deze hebben nog zo’n 10min nodig.
Oven hapjes voor kerst
Ingrediënten
- 15 gr boter
- 20 gr bloem
- 350 ml melk
- Peper en zout
- Mini bladerdeeg koekjes of pasteitjes
Vol-au-vent hapje
- 1 kipfilet (gegaard) (*)
- 1 handvol soepballetjes (voorgegaard) (**)
- citroensap
Garnalen hapje
- 1 handvol gemalen kaas
- 75 gr grijze garnalen
- citroensap
Zalm hapje
- 1 kl peterselie (fijngehakt)
- 1 tl dille (fijngehakt) – optioneel
- 50 gr gerookte zalm
- Citroensap
Gehaktbal hapje
- 1 kl tomatenpuree
- 1 snuifje oregano
- 100 gr gehakt (gemengd)
- gemalen kaas
Instructies
- We beginnen met het maken van 1 grote portie bechamelsaus. Ter info !!Als deze klaar is, gaan we die in 4 verdelen per soort hapje. Dit zal geen enorme hoeveelheid saus zijn want we willen vooral de ingrediënten (garnalen, zalm, kip, gehakt) proeven in de hapjes. De saus dient om het allemaal wat smeuïger te maken. De hapjes mogen niet alleen maar met witte saus gevuld te worden. Smelt de boter in een kookpotje. Doe er dan de bloem bij en roer goed zodat je een droge korrelige massa krijgt (roux). Gier er nu in delen de melk bij. Blijf nu continu roeren, zet het vuur een klein tikkeltje hoger tot de saus mooi begint in te dikken. TIP! Ik laat de kookpot om een heel laag vuurtje staan zodat de saus warm blijft. We gaan telkens hier een portie van afnemen per hapjes variant. Dat werkt het makkelijkste. De saus kan zo nog nog wel ietwat gaan indikken. Probeer er af en toe doorheen te roeren. Als ie te dik is, voeg een klein scheutje melk toe.
Vol-au-vent hapje
- Zoals in de notities gezet, we hebben hier een gegaarde (gebakken of gepocheerde) kipfilet nodig. Snij de kipfilet in heel kleine stukjes. Omdat de bladerdeeg koekjes heel klein zijn, dus er kan niet veel in. En we willen in elk koekje wat kip, snij deze hele fijn. Normaal zijn de voorgegaarde soepballetjes ook nog vrij groot voor zo'n koekje. Dus halveer deze ook nog even. Neem een deel van de saus (hou er er rekening mee dat je nog hapjes moet maken) en doe in een kommetje apart en doe er de kip en balletjes bij. Voeg ook een heel klein beetje citroensap toe.Vul de bladerdeegkoekjes met het mengsel. Zet op een bordje en zet afgedekt weg. Op een koele plaats. Liefst niet de koelkast want dan kunnen de koekjes slap worden.
Garnalen hapje
- Neem opnieuw een deel van de saus apart in een kommetje.Doe er de geraspte kaas bij en roer goed zodat deze kan smelten. Als deze niet helemaal smelt, dat is geen probleem. De hapjes moeten toch nog in de oven dus de kaas zal zo nog verder smelten. Doe er garnalen bij en ook een beetje citroensap. Roer goed los. Vul de bladerdeegkoekjes met het mengsel. Zet op een bordje en zet afgedekt weg. Op een koele plaats. Liefst niet de koelkast want dan kunnen de koekjes slap worden.
Zalm hapje
- Neem opnieuw een deel van de saus apart in een kommetje.Doe er de fijngehakte peterselie en dille bij. Roer goed los.Snij de gerookte zalm in kleine fijne stukjes en voeg ook toe samen met een beetje citroensap. Roer opnieuw goed. Vul de bladerdeegkoekjes met het mengsel. Zet op een bordje en zet afgedekt weg. Op een koele plaats. Liefst niet de koelkast want dan kunnen de koekjes slap worden.
Gehaktbal hapje
- Voeg de tomatenpuree toe aan de resterende witte saus. Proef even en misschien wil je iets meer tomatensmaak, voeg dan nog wat extra tomatenpuree toe. Doe er ook de oregano bij. Breng het gehakt op smaak met wat peper en zout.Schep een beetje van de tomatensaus in het koekje en vul verder op met het gehakt. Het gehakt mag zeker boven het koekje uitsteken. Strooi er een royale hoeveelheid geraspte kaas over.Zet op een bordje en zet afgedekt weg. Op een koele plaats. Liefst niet de koelkast want dan kunnen de koekjes slap worden.
Bakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden.De gehaktbal hapjes zet je er het best zo'n 5min langer in (omwille van het gehakt).De resterende hapjes hoeven er max. 10min gebakken worden.Serveer ze dan directSmakelijk