Kabeljauw balletjes met tartaarsaus, een lekker makkelijk hapje om te serveren bij je volgende apéro. Deze kabeljauw kroketjes zijn zo zo zo lekker en zeker in combinatie met de homemade tartaarsaus. Tartaar en vis is nu eenmaal een goddelijke combinatie. We bakken de balletjes ook niet in frituurvet maar gewoon in de pan. Daardoor zijn ze veel lichter en gezonder. Oh ja en deze kroketjes kan je ook perfect als doordeweekse maaltijd serveren. Serveer met een gemengde salade en/of frietjes.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker makkelijke hapjes? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Kabeljauw balletjes met tartaarsaus?
- Sjalot
- Augurken (zoetzure)
- Peterselie & bieslook
- Dragon (vers of gedroogd)
- Griekse yoghurt
- Mayonaise
- Kabeljauw (diepvries)
- Eieren
- Citroen
- Paneermeel
Hoe maak je deze Kabeljauw balletjes met tartaarsaus?
Begin met het maken van de tartaarsaus. Des te langer deze kan staan des te meer smaak. Pel de sjalot en hak heel fijn. De augurkjes dep je eerst ietwat droog en snij dan in hele kleine stukjes. Doe de sjalot en augurkjes in een mengkom. Hier doe je dan fijngehakte peterselie, bieslook en dragon bij. Dit meng je alvast even. Vervolgens doe je er griekse yoghurt, mayonaise en snuifje zout bij. Meng goed en dek dan de kom goed af met folie. Zet in de koelkast. Je kan de saus makkelijk al uren van tevoren maken. Zo zal ie lekker veel smaak hebben.
Ondertussen kan je de balletjes maken. Hiervoor kook je eerst de kabeljauw gaar in water. Eenmaal gaar, giet af en laat afkoelen. De sjalot kan je ondertussen fijnhakken, alsook de peterselie en bieslook.
Wanneer de vis is afgekoeld, plet deze in kleine stukjes en doe in een mengkom. Hier doe je dan de sjalot, peterselie, bieslook, eitjes, zeste van citroen, peper en zout bij. Meng goed. Voeg er paneermeel aan toe en meng goed. Op het eerste zicht zal de textuur eruitzien alsof het uit elkaar zal vallen. Maar dat komt goed.
Neem zo’n 1 a 1,5el (per balletje) van het mengsel in je hand. Kneed dit eerst wat en vorm er dan een balletje van. Vervolgens verhit je een pan met een royale scheut olijfolie en bak de balletjes rondom mooi goudbruin.
TIP! Je kan de balletjes al enkele uren van tevoren vormen en rollen om ze dan gewoon afgedekt in de koelkast te bewaren. Dan hoef je ze enkel nog maar te bakken.
Serveer de kabeljauw balletjes direct met de tartaarsaus
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.


Kabeljauw balletjes met tartaarsaus
Ingrediënten
Tartaar saus
- 1 sjalot
- 6 a 7 zoetzure augurken
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1 kl dragon (fijngehakt – of gedroogd)
- 150 gr Griekse yoghurt
- 3 el mayonaise
- Zout
Kabeljauw balletjes
- 400 gr kabeljauw (*)
- 1/2 kleine sjalot
- 2 eieren
- 2 el bieslook (fijngehakt)
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- 1/2 citroen
- 30 a 40 gr paneermeel
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het maken van de tartaarsaus. Des te langer deze kan staan des te meer smaak. Pel de sjalot en hak heel fijn. Dep de augurken ietwat droog en snij in kleine blokjes. Doe de sjalot, augurken, bieslook, peterselie en dragon in een mengkom. Meng dit alvast even. Doe er dan de yoghurt, mayonaise en snuifje zout bij. Meng goed. Dek de kom af met folie en zet in de koelkast. Ondertussen kan je de kabeljauw balletjes maken. Je kan de saus ook uren van tevoren maken.
- Voor de kabeljauw balletjes, kook je eerst de kabeljauw gaar in water. Of je kan deze ook stomen. Eenmaal gaar, giet af en laat afkoelen. Pel de sjalot en hak fijn. Eenmaal de vis is afgekoeld, prak deze in kleine stukjes met behulp van een vork. Doe in een mengkom. Doe er de fijngehakte sjalot bij samen met de eitjes, bieslook, peterselie, het sap van een halve citroen, peper en zout. Meng goed.Doe er dan zo'n 30gr paneermeel bij en meng goed. Nu moet je een beetje zien naar de textuur. Is het nog te nat, doe er nog wat paneermeel bij.Het mengsel zal op het zicht ietwat uit elkaar vallen. Maar dat komt goed. Neem zo'n 1 a 1,5el (per balletje) in je hand, kneed een beetje en vorm er een balletje van.
- Verhit een ruime pan met royale scheut olijfolie.Leg de balletje in de pan en bak ze rondom mooi goudbruin. Serveer ze dan direct samen met de tartaarsaus.Serveertip > Serveer je deze als doordeweekse maaltijd, serveer dan met gemengde sla en/of frietjesSmakelijk