Yoghurt cake met aardbeien, een frisse lichte cake om heerlijk van te genieten bij de koffie of thee. Een enorm makkelijke cake om te maken, eentje die niet veel werk vraagt. De yoghurt zal er voor zorgen dat ie lekker licht, fris en luchtig is. Heerlijk in combinatie met de lekkerste aardbeitjes van Hoogstraten en blauwe bessen. Normaal ik eet ik yoghurt met granola en aardbeien als ontbijt, wel vandaag is dat in de vorm van een cake 😉. Moet ook kunnen he!
TIP! Ik gebruikte nu aardbeien en blauwe bessen (die had ik ook nog liggen). Je zou deze ook kunnen maken met perziken, nectarine, pruimen, appel, peer, …
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere cake receptjes? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Yoghurt cake met aardbeien?
- Boter
- Zelfrijzende bloem + snuifje bakpoeder
- Kaneel
- Suiker & vanillesuiker
- Vanille extract
- Zeste van sinaasappel
- Eieren
- Yoghurt : kies voor een volle stevige yoghurt of Griekse yoghurt
- Aardbeien
- Blauwe bessen = optioneel (ik had deze nog in de koelkast liggen dus heb deze gewoon ook mee verwerkt in de cake)
Hoe maak je deze Yoghurt cake met aardbeien?
Begin met de boter te smelten.
Meng ondertussen zelfrijzende bloem met een snuifje bakpoeder en wat kaneel, zet even opzij.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Een klein deel van de aardbeien snij je in kleine blokjes, deze zullen in het deeg komen. De rest halveer je gewoon, deze komen bovenop de cake. Vervolgens plet je 2/3 van de blauwe bessen. Ik doe dit gewoon met een vork. De rest van de bessen komen ook bovenop de cake.
Doe suiker, vanillesuiker, vanille extract en zeste van sinaasappel in een mengkom. Meng dit even los en laat zo’n 5min staan. Doe er vervolgens de gesmolten boter bij samen met de eitjes. Mix dit op hoge snelheid (met je keukenmachine of handmixer) los en luchtig voor zo’n 4min. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand. Voeg afwisselend wat van het bloem mengsel en yoghurt toe. Mix tot je een mooi glad deeg hebt, zet je mixer dan uit.
Als laatste voeg je de blokjes aardbeien en bessen toe. Meng kort met een spatel. Giet het deeg in een beklede bakvorm. Verdeel mooi egaal over de vorm. Verdeel er nu de gehalveerde aardbeien en bessen over. Bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Yoghurt cake met aardbeien
Equipment
- 1 cake of taartvorm
Ingrediënten
- 60 gr boter
- 280 gr zelfrijzende bloem + extra snuifje bakpoeder
- 1/2 tl kaneel
- 240 gr suiker
- 2 zakjes vanillesuiker (= +/- 10gr per zakje)
- 1,5 tl vanille extract
- 2 tl zeste van sinaasappel (fijngeraspt)
- 2 eieren
- 240 gr Yoghurt (volle stevige yoghurt – of Griekse)
- 350 gr aardbeien
- 150 gr blauwe bessen (optioneel)
Instructies
- Begin met de boter te smelten.Meng de zelfrijzende bloem met snuifje bakpoeder en kaneel. Zet even opzij.Doe de suiker, vanillesuiker, vanille extract en zeste van sinaasappel in een mengkom. Meng dit alvast even en laat zo'n 5min staan voor een nog betere smaak.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Ongeveer 1/3 van de aardbeien snij je in kleine blokjes, deze zullen in het deeg gaan. De rest van de aardbeien halveer je gewoon, deze ga je bovenop de cake verdelen. Ongeveer 2/3 van de blauwe bessen ga je een beetje pletten met een vork. Dit zal er voor zorgen dat de blauwe bessen in de cake niet helemaal naar bodem zullen zakken. De resterende bessen komen net zoals de gehalveerde aardbeien bovenop de cake
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Bekleed de bodem en zijkanten van taartvorm of cakevorm met bakpapier.
- Voeg de gesmolten boter toe aan de mengkom (met de suiker) samen met de 2 eieren. Klop dit dit nu met je keukenmachine of handmixer romig en luchtig. Klop dit op hoge snelheid voor zo'n 4min. Verlaag dan de mixer naar de laagste stand.Voeg afwisselend wat van het bloem mengsel en de yoghurt toe. Eenmaal alles toegevoegd, mix nog even kort tot een glad deeg. Zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog even mengen met een spatel. Doe er de kleine blokjes aardbeien en geplette bessen bij. Meng kort met een spatel. Giet het deeg in de bakvorm en verdeel mooi egaal over de vorm. Werk af met de gehalveerde aardbeien en bessen.
- Bak de cake mooi goudbruin en gaar voor zo'n 50 a 60min. Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat volledig afkoelen