Gevuld bladerdeeg met marsepein en kriekjes, heerlijk makkelijke gebakjes die extra hard smaken tijdens het weekend! Jullie weten het misschien wel maar ik heb echt een zwak voor marsepein. Ik kan mij daar letterlijk ziek in eten en van deze simpele koffiekoekjes heb ik letterlijk een paar naar binnengespeeld 😃. Ze zijn zo simpel en snel te maken, dus waarom nog naar de bakker gaan 😉. Deze ga je nergens vinden hoor. Lekker krokant bladerdeeg gevuld met een soort van frangipane op basis van marsepein. En om het allemaal nog wat lekkerder te maken ook nog wat kriekjes. Nog zoiets waar ik een zwak voor heb.
TIP! Ik combineerde hier de marsepein frangipane met kriekjes. Die zou je ook kunnen vervangen door confituur (kers, aardbei, abrikoos, …). Of gebruik stukjes appel, peer, perzik, nectarine, rabarber …
Nog meer lekker makkelijke inspiratie nodig met bladerdeeg? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Gevuld bladerdeeg met marsepein en kriekjes?
- Marsepein
- Boter
- Suiker & Vanillesuiker
- Amandel extract
- Bladerdeeg : ik gebruik hier individuele vierkante bladerdeeg plakjes. Deze kan je bij o.a. AH of Delhaize vinden (diepvries). Laat deze wel tijdig ontdooien. Je kan ook 1 of 2 grote vellen bladerdeeg gebruiken en deze in kleinere porties verdelen
- Kriekjes : (of kersen) uit een bokaaltje op sap of siroop
Hoe maak je deze Gevuld bladerdeeg met marsepein en kriekjes?
TIP! Wil je de gebakjes net zoals mij vullen met kriekjes, dan ga deze eerst moeten maken. Meer bepaald eerst moeten binden en laten afkoelen. Klik hier hoe ik deze altijd maak
Vervolgens gaan we de marsepein vulling maken. Hiervoor gaan we eerst de marsepein in kleinere blokjes snijden en ietwat fijner malen in een blender. Doe de zachte boter, de fijngemalen marsepein, suiker, vanillesuiker en enkele druppel amandel extract in een mengkom doen. Mix dit tot een ietwat gladde massa. Perfect glad ga je dit niet krijgen omwille van de marsepein.
Leg je de plakjes bladerdeeg op een beklede bakplaat. Smeer de marsepein vulling diagonaal over de bladerdeeg plakjes gevolgd door wat kriekjes. Gebruik niet te veel kriekjes. Vouw dan één punt van het deeg over de vulling. De andere punt wrijf je een beetje in met losgeklopt ei en vouw deze vervolgens ook over de vulling. Wrijf het deeg nog even goed in met losgeklopt ei.
Bak de bladerdeeg gebakjes mooi goudbruin en gaar voor zo’n 25min. De vulling zal nog vrij vloeibaar zijn maar deze zal opstijven tijdens het afkoelen. Laat ze afkoelen tot ze lauw zijn of laat ze volledig afkoelen.
Gevuld bladerdeeg met marsepein en kriekjes
Ingrediënten
- kriekjes (*)
- 100 gr marsepein
- 50 gr boter (zacht)
- 2 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- amandel extract
- 6 plakjes bladerdeeg (**)
- 1 ei losgeklopt
Instructies
- (*)TIP! Wil je de gebakjes net zoals mij vullen met kriekjes. Dan ga je deze eerst moeten maken, meer bepaald moeten binden en dan laten afkoelen.Dit kan je trouwens de dag van tevoren al maken. Of misschien heb je wel restjes Hoe ik de kriekjes maak en bind, kan je hier vinden
- Vervolgens gaan we de marsepein vulling maken. Doe de marsepein in kleine blokjes in een blender en mix kort tot ietwat fijnere kruimels. Doe de boter, marsepein kruimels, suiker, vanille suiker en enkele druppels amandel extract in een mengkom. Mix dit los. Perfect glad krijg je dit niet door de marsepein.
- Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Leg de plakjes bladerdeeg op de bakplaat. Verdeel de marsepein vulling diagonaal over de plakjes bladerdeeg. Verdeel hierover ook wat van de kriekjes. Gebruik niet te veel. Vouw nu één van de punten van het bladerdeeg over de vulling. De andere punt wrijf je eerst wat in met losgeklopt ei en vouw deze dan ook over de vulling. Wrijf nog goed in met losgeklopt ei
- Bak voor zo'n 25min in de oven tot het deeg mooi goudbruin en gaar gebakken is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Ze zijn op hun lekkerst als ze nog een beetje lauw zijn maar ook koud zijn ze super lekker