Dol op tiramisu? Ik denk dat iedereen toch wel stiekem verzot is op deze Italiaanse klassieker. Wel dan moet je gewoon deze tiramisu cheesecake uitproberen. Een super makkelijke en snelle taart die past bij iedere gelegenheid. Of het nu voor bij de koffie is op een doodgewone zondag of voor iets meer feestelijk … deze cheesecake smaakt gewoon altijd. Ook met Pasen dat op komst is, is deze kaastaart ideaal om op tafel te toveren. Je hebt er geen oven voor nodig en je kan ze makkelijk de dag voordien al maken.
Bijna alle elementen zijn er van een klassieke tiramisu. Je hebt de mascarpone, lange vinger koekjes, de koffie en optioneel Ameretto. Echter bij de klassieke versie dippen we de koekjes in afgekoelde koffie. Je kan dat bij deze cheesecake ook doen, ik heb de koekjes “droog” in de cheesecake verwerkt. Waarom? Voor wat textuur te hebben en om te vermijden dat de taart te vochtig wordt. De koffie is echter wel duidelijk aanwezig in het cheesecake mengsel.
Hoe maken we deze tiramisu cheesecake?
Begin met het weken van de blaadjes gelatine. Doe ondertussen een deel van de room in een kookpotje samen met oploskoffie en een zakje vanillesuiker. Breng dit zachtjes naar het kookpunt, haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen smelten en laat dan ietwat afkoelen.
Ondertussen kan je de mascarpone loskloppen met roomkaas, poedersuiker en optioneel Amaretto. Doe hierbij het ietwat afgekoelde room-koffie-gelatine mengsels en mix opnieuw goed tot een gladde crème. In een aparte kom klop je de resterende room op tot de textuur van dikke yoghurt. Meng dit met een spatel onder het cheesecake mengsel.
Bedek de hele bodem van een beklede springvorm met lange vinger koekjes. Je zal er enkele wat moeten breken om alles te doen passen. Schep hierop de helft van het cheesecake mengsel en spreid mooi egaal uit. Leg hierop opnieuw een laagje koekjes en verdeel hierover het overige cheesecake mengsel. Zet de taart voor minstens 4u of langer (nachtje) in de koelkast om op te stijven.
Decoreer de taart nog met wat cacaopoeder en eventueel wat paaseitjes.
Tiramisu cheesecake
Equipment
- Springvorm van 22 a 24cm
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 300 ml room
- 6 gr oploskoffie
- 1 zakje vanillesuiker (8 a 10gr)
- 250 gr mascarpone
- 200 gr roomkaas
- 90 gr poedersuiker
- 2 el amaretto (optioneel)
- 200 gr lange vingers koekjes
Instructies
- Begin met de bodem en zijkanten van de springvorm te bekleden met bakpapier. De zijkanten kan je best even invetten zodat het bakpapier beter blijft kleven.
- Week de blaadjes gelatine in koud water.Doe 100ml van de room in een kookpotje samen met de oploskoffie en vanillesuiker. Breng zachtjes tot net onder het kookpunt. Roer ook even zodat de koffie mooi kan oplossen in de room. Als dit bijna kookt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen, laat ietwat afkoelen.
- Doe de mascarpone, roomkaas, poedersuiker en optioneel de Amaretto in een mengkom. Mix dit even los tot een gladde crème. Giet er vervolgens het ietwat afgekoelde room-koffie-gelatine mengsel bij en mix opnieuw even kort tot een glad mengselKlop in een aparte kom de resterende 200ml room op tot de textuur van dikke yoghurt. Meng de opgeklopte room met een spatel onder het cheesecake mengsel. Meng niet te lang, dit dient lekker luchtig te zijn.
- Neem je springvorm en bedek de hele bodem met lange vinger koekjes. Je zal enkele koekjes dienen te breken om alles te doen passen. Schep hierop de helft van het cheesecake mengsel gevolgd door weer een laag lange vinger koekjes en het resterende cheesecake mengsel. Laat dit minsten 4h of langer (mag ook een nachtje) opstijven in de koelkast.
- Decoreer de taart met wat cacaopoeder en eventueel wat paaseitjes.
Heel erg lekker!
De volgende keer zou ik wel iets minder oploskoffie gebruiken, want die smaakte (naar ons gevoel) net iets te veel door.
Bedankt om dit recept te delen.