Deze Croissant rolletjes met aardbeien en speculaas zijn het ideale excuus om altijd een blik croissantdeeg in huis te hebben. Je kan daar zo’n lekkere, snelle en simpele receptjes mee maken dus zet deze alvast op je booschappenlijstje 😉. Hier op de blog staan er trouwens al enkele heerlijke receptjes mee en daar doen we er vandaag nog eentje bij. Met Pasen dat op komst is, is dit echt ideaal om op tafel te toveren. Het is origineel, makkelijk te maken en gewoon zo lekker! We vullen het deeg met een homemade compote van aardbeien en wat krokante stukjes speculaas. Gevaarlijk lekker!
Qua vulling koos ik ervoor om een simpele compote van aardbeien te maken. Nu nog met diepvries aardbeien maar komende weken kan je daar lekkere verse voor gebruiken. Je zou aan de compote ook nog wat rabarber of frambozen kunnen aan toevoegen. Tijdens de zomermaanden kan je dan weer bijvoorbeeld een compote maken van zomerfruit.
TIP! Maak de compote alvast de dag voordien, deze dient namelijk volledig afgekoeld te zijn. De volgende dag hoef je dan enkel nog maar de rolletjes samen te stellen.
Hoe maken we deze Croissant rolletjes met aardbeien en speculaas?
Start de dag voordien met het maken van de compote. Hiervoor doe je verse of diepvries aardbeien in een kookpotje samen met vanillesuiker, suiker en citroensap. Zet dit op een middelhoog vuur en laat die zachtjes sudderen. De aardbeien zullen al hun sap vrijgeven, roer regelmatig en duw de aardbeien ietwat platter. Roer ondertussen wat vanille puddingpoeder of maizena los in wat water tot een glad papje. Voeg dit papje al roerend toe aan de zachte aardbeien en blijf goed roeren tot je dikke compote krijgt. Dit zal ietwat aan de vastere kant maar dat is nodig voor deze rolletjes. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
De volgende dag kan je dan de rolletjes kan samenstellen. Open het blik croissantdeeg en rol het deeg helemaal open. Duw de naadjes goed dicht. Smeer het deeg in met de afgekoelde compote en strooi hierover kleine stukjes speculaas. Rol het deeg terug op en snij met een scherp mes in 6 plakjes. Leg deze plakjes in een beklede springvorm of taartvorm. Wrijf de rolletjes nog even in met wat losgeklopt ei en bak ze dan mooi gaar en goudbruin in de oven.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven en laat zo’n 5 a 10min afkoelen. Ondertussen kan je de glazuur nog maken door poedersuiker te mengen met een beetje citroensap. Zorg ervoor dat de glazuur niet te lopend is anders blijft deze niet op de rolletjes liggen. Giet wat van de glazuur over de rolletjes en serveer.
TIP! De rolletjes zijn op hun lekkerst als ze nog lauw zijn.
Croissant rolletjes met aardbeien en speculaas
Equipment
- ronde taartvorm of springvorm (+/- 26 a 28cm)
Ingrediënten
- 1 blik croissantdeeg (*)
- 5 speculaaskoekjes
- 1 ei
- 125 gr poedersuiker
- 2 a 3 el citroensap
Aardbeien compote
- 300 gr aardbeien (vers of diepvries)
- 1 zakje vanillesuiker (= 8 a 10gr)
- 1,5 el suiker
- 1 el citroensap
- 1,5 el vanille puddingpoeder (of maizena)
Instructies
- Begin met het maken van de compote. Deze kan je best de dag voordien al maken aangezien deze volledig afgekoeld dient te zijn. Gebruik je verse aardbeien, verwijder het kroontje dan. Je hoeft de aardbeien niet in blokjes te snijden. Deze mogen in z'n gehele in een kookpotje samen met de vanillesuiker, suiker en citroensap. Zet op een middelhoog vuur. Je zal zien dat de aardbeien sap zullen gaan verliezen en mooi zacht gaan worden. Met de diepvries aardbeien zal het iets langer duren. Roer af en toe zodat de aardbeien een soort van moes worden. Meng ondertussen puddingpoeder of maizena met een beetje water en roer goed los tot een glad papje. Wanneer de aardbeien mooi zacht zijn voeg dan het puddingpoeder papje toe. Roer heel goed en laat al roerend indikken. Dit duurt niet heel lang. De compote wordt vrij stevig en dat is ook de bedoeling in dit receptje. Haal van het vuur en laag volledig afkoelen. TIP! Zet dit niet in de koelkast, laat dit op kamertemperatuur staan. Als je dit in de koelkast zet, wordt de compote iets te stevig en moeilijk uit te smeren op het deeg de volgende dag.
- De volgende dag kan je de croissant rolletjes maken. Breek nog eerst even de speculaas in kleinere stukjes. Maal ze niet fijn want je wilt de koekjes nog kunnen proeven. Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed de bodem en zijkanten van de een springvorm of ronde cakevorm met bakpapier.
- Open het blik croissantdeeg en rol het hele deeg open. Duw de naden goed aan elkaar. Spreid de compote uit over het deeg. Je zal misschien niet al de compote hoeven te gebruiken. Strooi hierover de stukjes speculaas. Rol het deeg opnieuw op en snijd met een scherp mes de rol in 6 plakjes. Leg de plakjes in de taartvorm/springvorm. De vorm zal niet helemaal gevuld zijn maar het deeg zal tijdens het bakken nog gaan uitzetten. Wrijf de rolletjes nog even in met wat losgeklopt ei en zet dan in de oven voor zo'n 20 a 25min. Bak de rolletjes mooi goudbruin.
- Eenmaal de rolletjes mooi goudbruin en gaar gebakken zijn. Haal uit de oven en laat zo'n 10min afkoelen. Maak ondertussen de glazuur. Zeef de poedersuiker en voeg 2el citroensap. Begin met 2el en meng goed. De glazuur moet lopend zijn maar niet te dun. Is het nog iets te droog, begin met 1tl citroensap toe te voegen meng opnieuw goed. Drizzle deze over de rolletjes en serveer.De rolletjes zijn op hun lekkerste als ze nog lauw zijn. Smakelijk