Helemaal verliefd ben ik op deze taart met witte chocolademousse en bramen. Verliefd op die waanzinnig lekkere combinatie van witte chocolade en bramen. Een taartje om mee uit te pakken zonder het jezelf moeilijk te maken. Zelf ben ik eerder een echte pure chocolade fan om gewoon zo te eten. Witte chocolade vind ik veel te zoet maar in combinatie met fruit vind ik het dan weer helemaal top. Ik gebruikte in deze taart bramen omdat deze nog heel even in het seizoen zijn. Je kan hier perfect eender welke bessen (frambozen, blauwe bessen, rode besjes) in verwerken. Gewoon doen wat jij lekker vindt, dat is het leuke eraan!
Als korst van deze taart koos ik weer voor pâte sucrée ofwel zoet boterdeeg. Dit recept gebruik ik al jaren en kan gewoon niet mislukken. Dit deeg op basis van bloem, amandelmeel, boter, eitjes en poedersuiker is ook veel smaakvoller. Geen zin om deze zelf te maken dan kan je ook gewoon taartdeeg van de winkel gebruiken.
Voor de witte chocolademousse vulling hebben we enkel room, witte chocolade, vanille, zeste van citroen en gelatine nodig. Geen hele resem aan ingrediënten dus. Vlak voor we de mousse in de gebakken taartvorm gieten, beleggen we de bodem met verse bramen.
Hoe maken we deze Taart met witte chocolademousse en bramen?
Wil je zelf de korst maken van deze taart? Dan dien je te beginnen met het zoet boterdeeg ofwel pâte sucrée, het recept kan je hier vinden. Eenmaal het deeg klaar is en ietwat is opgesteven, rol je het ui, beleg je vorm, duw goed aan en verwijder het overtollige deeg. Laat nog even opstijven in de koelkast en bak dan blind in de oven. Eenmaal gebakken, laat volledig afkoelen.
Ondertussen kunnen we de witte chocolademousse maken. Begin alvast met het weken van de blaadjes gelatine. Hak ook de witte chocolade fijn en doe in een kom. In totaal heb je 250ml room nodig. Doe alvast 65ml in een kookpotje samen met de zaadjes van een vanillestok. Breng dit tot net onder het kookpunt en giet vervolgens over de stukjes witte chocolade. Roer goed zodat deze kan smelten en je een mooie gladde crème krijgt.
Giet in hetzelfde kookpotje (hoef je niet uit te wassen) 50ml van de room en breng weer tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kan smelten en giet dan bij de witte chocolade crème samen met de zeste van sinaasappel. Roer goed. Nu heb je nog 135ml room over deze klop je op tot de textuur van dikke yoghurt. Dit spatel je voorzichtig onder het witte chocolade mengsel.
Belangrijk! Waarom doe je die gelatine niet bij het eerste deel room (van 65ml) om dan meteen bij de witte chocolade te gieten. Uit ervaring weet ik dat gelatine en witte chocolade soms raar kunnen gaan doen en helemaal kan gaan shiften. Daarom doe ik dit in twee delen en zo lukt het prima. Je gebruikt hetzelfde kookpotje dus geen extra afwas.
Verdeel de bramen over de bodem van de volledig afgekoelde taart en giet hierover de mousse. Laat zo’n 2h of langer opstijven in de koelkast
Taart met witte chocolademousse en bramen
Equipment
- taartvorm van 20 a 22cm
Ingrediënten
- 1 portie pâte sucrée ofwel zoet boterdeeg (zie notities)
- 3 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 170 gr witte chocolade
- 250 ml room
- 1 vanillestokje
- 1/2 tl zeste van sinaasappel
- 200 gr bramen + extra om te decoreren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Rol het deeg uit, dit doe je het beste op een stuk bakpapier dan kan je het makkelijker in de vorm leggen. Beleg je taarvorm met het deeg, duw goed aan en snij het overtollige deeg weg. Prik enkele gaatjes in de bodem van het deeg. Je kan best de taarvorm nog eerst zo'n 15min in de diepvries zetten zodat het goed stevig is.Bak vervolgens de taart blind in de oven voor zo'n 20min. Verwijder vervolgens de bakbonen en het bakpapier en bak nog eens zo'n 5 a 10min tot het deeg mooi goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en laat afkoelen zodat de korst kan uitharden. Ontvorm dan en laat verder volledig afkoelen.
- Voor de witte chocolademousse.Begin met de blaadjes gelatine te weken in koud water.Hak de witte chocolade fijn en doe in een mengkom. Zet even opzij.
- Doe ze 65ml room in een kookpotje samen met de zaadjes van de vanillestok. Breng zachtjes tot net onder het kookpunt en giet dan over de witte chocolade. Roer goed zodat de chocolade kan smelten en je één gladde crème krijgt. Doe er ook de fijn geraspte zeste van sinaasappel bij. Zet even opzij. Doe in hetzelfde kookpotje zo'n 50ml van de room en breng opnieuw tot net onder kooktpunt. Haal van het vuur, voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed los zodat de gelatine kan smelten. Dit giet je bij de witte chocolade crème en roer opnieuw even.
- Nu heb je nog 135ml room over, deze klop je op tot de textuur van stevige yoghurt.Dit spatel je voorzichtig en niet te lang onder het witte chocolade mengsel.
- Verdeel de bramen over de bodem van de taart en giet hierover de witte chocolademousse.Laat zo'n 2h of langer opstijven in de koelkastSmakelijk