Enkele weken geleden, deelde ik al een lekker zomers receptje met gnocchi. Daarin had ik vooral één boodschap namelijk kook nooit meer gnocchi! Bakken moet je doen! Als je deze aardappelkussentjes kookt worden zo papperig en plakkerig, waar ik dus totaal geen fan van ben. Als je ze bakt in de pan (zonder eerst te koken) worden ze lekker krokant en hebben ze zoveel meer smaak. Bij deze gnocchi traybake gaan we ze weer ongekookt samen met de groentjes bakken in de oven. Ook zo worden ze lekker krokant en bomvol smaak.
Deze traybake (ofwel vertaald bakplaat) is weer de simpelheid zelve. Alvorens alles in de oven gaat, mengen we de gnocchi’s met pesto (al dan niet zelfgemaakte of zelfgekochte). We voegen rode ui, venkel, courgette en op het laatste ook kerstomaten toe. Dit gaat de oven in en je gerechtje is al bijna klaar. Je kan het super simpel serveren met nog wat pesto. Ik maakte er een super snel romig pestosausje bij. Het enige wat je hiervoor dient te doen is mascarpone (of ricotta) los kloppen in je blender. Hier doe je naar eigen smaak enkele eetlepels pesto en citroensap bij en meer is het niet.
Hoe maken we deze gnocchi traybake?
Wil je homemade pesto gebruiken, dan zal je deze eerst moeten maken. Ik heb gewoon groene pesto van de AH gebruikt. Snel en makkelijk!
Vervolgens gaan we alle groentjes al snijden namelijk de venkel, ui, courgette en kerstomaten.
Neem een ruime bakplaat en beleg deze met bakpapier, dat bespaar je weer wat afwas. Leg er gnocchi’s op en meng ze alvast met zo’n 2 a 3el van de pesto. Doe er de fijngesneden venkel, ui en courgette bij samen met een royale scheut olijfolie. Ook voegde ik nog wat oregano, peper en zout toe. Dit bak je alvast zo’n 15min. Hussel er af en toe door zodat de gnocchi’s en groenten langs alle kanten goed kunnen bakken.
Na zo’n 15min bakken, voeg je de kerstomaten toe. Hussel er nog even door en bak nog zo’n 5min.
TIP! Je kan eigenlijk zelf met de groenten gaan spelen. Je zou ook met champignons, auberigine, bloemkool, groene asperges, … kunnen werken.
Terwijl alles in de oven staat, kan je de snelle pestosaus maken.
Hiervoor doe je mascarpone samen met de pesto (de hoeveelheid is naar eigen smaak), wat citroensap, peper en zout in een blender. Mix dit tot een gladde saus. Serveer de gnocchi’s met de groenten en de saus. Eventueel kan je er nog wat gedroogde ham bij serveren of hou het volledig vegetarisch.
TIP! Je kan ook ricotta gebruiken ipv mascarpone
TIP! Je kan de gnocchi’s ook serveren met gewoon wat pesto.
Gnocchi traybake
Ingrediënten
- 1 portie groene pesto (homemade of zelfgekocht)
- 1 grote ui
- 1 venkel
- 1 courgette
- 250 gr kerstomaten
- 500 gr gnocchi
- 1 tl oregano
- 250 gr mascarpone
- 1/2 citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Wil je zelfgemaakte pesto gebruiken, dan dien je deze eerst te maken. Of ga voor de gemakkelijkheid en gebruik een potje van de supermarkt.
- Vervolgens gaan we alle groenten versnijden. Pel de ui en snij in reepjes.Hak de venkel in fijne reepjes.Snij de courgette in plakjes.Halveer de kerstomaten
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Beleg een bakplaat met bakpapier.
- Doe de gnocchi's op de bakplaat en meng met zo'n 2 a 3el pesto.Voeg alle groenten (behalve de kerstomaten) toe samen met de oregano, een royale scheut olijfolie, peper en zout. Meng nog even en zorg dat alle ingrediënten mooi verspreid liggen over de bakplaat. Bak voor zo'n 20 a 25min in de oven, hussel er af en toe door zodat alles mooi gelijkmatig kan bakken. De gnocchi dient mooi goudbruin gebakken te zijn. Voeg de kerstomaten de laatste 5min toe.
- Terwijl alles in de oven staat, kan je de romige pesto-mascarpone saus maken.Hiervoor doe je de mascarpone samen met zo'n 2el pesto (naar eigen smaak), sap van halve citroen, peper en zout in een blender. Mix tot een gladde saus.
- Als de gnocchi's mooi goudbruin gebakken zijn en de groentjes mooi gaar gebakken, serveer dan direct met de saus.SmakelijkTIP! Je kan dit makkelijk vegetarisch houden of serveer er wat gedroogde ham bij