Oh boy, deze pasta met aubergine en tomaat blinkt uit in puurheid, simpelheid en vooral super veel smaak. Een ideaal doordeweeks receptje want je hebt er niet veel werk aan en vraagt ook geen hele resem aan ingrediënten. Je oven gaat hier weer het meeste werk doen. We beginnen namelijk met het bakken/roosteren van aubergine, kerstomaten, ui en look in de oven. Altijd een goede basis voor een lekkere smaakvolle saus. Vervolgens is het niet meer dan pasta te koken, mengen met de geroosterde groenten en Parmezaanse kaas. Simpel, weinig werk en zo waanzinnig lekker.
Ik ga jullie wel even waarschuwen. Als de groenten uit de oven komen, zijn ze lekker zacht en wat een heerlijk aroma. Voor we groenten gaan samenvoegen met de pasta, gaan we ze een beetje pletten met een vork. Zo ga een rijke dikke saus verkrijgen. En nu komt mijn waarschuwing, na het pletten ziet de saus er misschien niet zo “appetijtelijk” uit. Maar geloof mij, de smaak is HE-MELS!
De twee geheime ingrediënten in dit receptje is de look en ansjovis. Look, een geheim ingrediënt? Ja, want we gaan die niet pellen en dan in fijne stukjes snijden om zo samen met de groenten te roosteren. Nee, we gaan de teentjes gewoon ongepeld en in z’n geheel mee laten roosteren in de oven. Je gaat de teentjes dus poffen. Dan is er ook nog de ansjovis, je zal de typische smaak echt niet proeven want daar gruwel ik een beetje van 😃. De ansjovis brengt wel magie in je saus!
Hoe maken we deze Pasta met aubergine en tomaat?
We beginnen met de aubergine in blokjes te snijden en in een ruime ovenschaal te leggen. Hier mogen ook de kerstomaten in z’n geheel bij en een ui in stukjes gesneden. De ongepelde teentjes look mogen er ook bij.
Voeg er tomatenpuree, oregano, suiker, peper, zout en een royale scheut olijfolie aan toe en meng goed. Zet in de oven en rooster/bak in de oven tot de aubergines mooi zacht gebakken zijn. De tomaten mooi opengebarsten en look zacht van binnen. Haal ui de oven.
Breng alvast een ruime pot met water en zout aan de kook voor de pasta.
De gebakken groenten doen we in een hoge pan of stoofpot en zet op een zacht vuurtje. Haal het vruchtvlees uit de teentjes look en voeg ook toe. Plet nu met een vork de groenten ietwat platter dat het een saus begint te vormen. Natuurlijk mag er ook nog wel wat textuur inzitten.
Als de pasta bijna gaar is, schep dan een beetje van het kookvocht apart. Dit kunnen we gebruiken om de saus zo dadelijk iets smeuïger en lopender te gaan maken. Giet de pasta af als ie gaar is en voeg meteen toe aan de groentesaus. Roer voorzichtig en voeg nu indien gewenst wat van het kookvocht toe. Haal van het vuur en doe er de fijn geraspte Parmezaanse kaas en fijngehakte peterseliebij. Meng nog even kort en serveer dan direct.
Pasta met aubergine en tomaat
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 600 gr kerstomaten
- 1 ui
- 4 teentjes look
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl suiker
- 400 gr penne (of een andere pastasoort)
- 3 a 4 stukjes ansjovis
- 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt) + extra
- 2 el peterselie (fijngehakt)
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Snij de aubergines in blokjes en doe in een ruime ovenschaal. Voeg er ook de kerstomaten aan toe (in z'n geheel zonder te halveren).Pel de ui en hak in kleine blokjes (hoeft niet te fijn te zijn) en voeg ook toe aan de ovenschaal. Leg ook de teentjes look (ongepeld) in z'n geheel bij de groenten. Doe er de tomatenpuree, oregano, suiker, peper, zout en een royale scheut olijfolie bij. Meng even.Zet in de oven en bak voor zo'n 30min tot de groentjes mooi zacht gebakken zijn, de tomaten opengebarst zij en look zacht is binnenin. Check tijdens het bakken even of de groenten niet te droog worden anders voeg je nog wat olijfolie toe.
- Haal de gebakken groenten uit de ovenBreng alvast water met zout voor de pasta aan de kook
- Duw het vruchtvlees van de look uit de teentjes.Doe de groenten inclusief de look in een hoge pan of stoofpot. Zet op een zacht vuurtje. Plet de groenten met een vork zodat je een dikke saus krijgt, er mag nog wel wat textuur in de saus zitten. Dus maak er geen moes van. Voeg er fijngehakte ansjovis aan to een laat de saus heel zachtjes sudderen. Breng eventueel nog op smaak met wat peper, zout en/of suiker.Kook ondertussen ook de pasta al dente. Bewaar op het laatste ook een beetje van het kookwater om aan de saus toe te voegen. Als de pasta gaar is, giet af en voeg de pasta meteen toe aan de saus. Meng goed en voeg eventueel wat van het kookwater toe om het iets smeuiger te maken. Haal van het vuur en voeg de fijngerapste Parmezaanse kaas en fijngehakte peterselie toe en meng nog even goed.Serveer met eventueel nog wat extra fijngeraspte Parmezaaanse kaas.Smakelijk
Heel lekker geworden! Bedankt voor het recept.