Speculaas tiramisu, dat is een heerlijk en vooral super makkelijk alternatief op de klassieker. Een versie zonder eieren en zonder alcohol maar wel even lekker geserveerd in een glaasje. Een klassieke tiramisu dat smaakt nu eens altijd en mag voor mij wel regelmatig op tafel komen. Het leuke aan deze Italiaanse klassieker is dat je volop kan gaan variëren. Hier op de blog staan al wel wat versies en daar mag eigenlijk een versie met onze speculaas niet van ontbreken. Het onderste laagje zijn lange vinger koekjes gedipt in koffie, dat laagje mag gewoon niet ontbreken. Daarop komt een heerlijke mousse van mascarpone en wat speculaaspasta afgewisseld met wat verkruimelde speculaas koekjes. Afwerken doen we met wat gesmolten speculaaspasta.
TIP! Ik serveerde deze speculaas pasta in glaasjes wat het meteen extra feestelijk maakt. Dus een ideaal dessertje om bijvoorbeeld op je kerstmenu te zetten om je kerstdiner mee af te sluiten. Of serveer deze tijdens een etentje met vrienden of familie. Je kan deze makkelijk enkele uren van tevoren maken.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas tiramisu?
- Koffie : Sterke gezette koffie
- Speculaaspasta
- Speculaas koekjes
- Mascarpone
- Poedersuiker
- Vanille extract
- Room
- Lange vinger koekjes
Hoe maak je deze speculaas tiramisu?
Begin met sterke koffie te zetten en volledig te laten afkoelen. Smelt ook alvast zo’n 3el speculaaspasta au bain-marie. Zorg ervoor dat er geen vocht bij kan aangezien dan de pasta meteen gaat schiften. Ondertussen kan je ook al speculaas koekjes fijnmalen.
Voor de mascarpone mousse, gaan we mascarpone losmixen met poedersuiker, speculaaspasta en vanille extract. Giet er dan de room bij en klop op tot een luchtige stevige mousse. Dan kunnen we de glaasjes gaan samenstellen.
Dip lange vinger koekjes in de koude koffie en leg op de bodem van dessertglaasjes. Je zal de koekjes waarschijnlijk wat moeten breken. Ik gebruikte 2 lange vinger koekjes per glaasje, je mag deze gewoon stapelen. Schep hierop dan een klein laagje van de mascarpone crème, zorg dat de koekjes bedekt zijn. Strooi hierover een laagje van de verkruimelde speculaasjes gevolgd door nog een laagje van de crème. Werk af met een beetje gesmolten speculaaspasta. Zet in de koelkast tot voor het serveren.
Speculaas tiramisu
Equipment
- 6 kleine dessertglaasjes
Ingrediënten
- 100 ml koude koffie (sterke koffie)
- 4,5 el speculaaspasta
- 140 gr speculaas koekjes
- 250 gr mascarpone
- 1,5 el poedersuiker
- 1/2 tl vanille extract
- 200 ml room
- +/- 12 lange vinger koekjes
Instructies
- Zet sterke koffie en zorg ervoor dat deze volledig is afgekoeld.
- Smelt zo'n 3el speculaaspasta au bain-marie zodat deze mooi lopend wordt. Zorg ervoor dat er niets van vocht bij de pasta komt want dan gaat deze meteen schiften.
- Doe de speculaas koekjes in een blender en maal deze fijn. Zet even opzij.
- Doe de mascarpone, poedersuiker, 1,5el speculaaspasta en vanille extract in een mengkom. Mix deze alvast even los tot een gladde crème.Giet er vervolgens de room bij en klop deze op tot een mooi luchtige crème.
- Nu kunnen we de glaasjes gaan samenstellen. Dip de lange vinger koekjes in de koude koffie en leg op de bodem van de glaasjes. Je zal deze wel wat moeten breken normaal om ze te laten passen. Ik gebruikte 2 koekjes per glaasje, je mag deze gewoon op elkaar stapelen als de glaasjes aan de smalle kant zijn. Schep hierop een klein beetje van de mascarpone crème. Zorg ervoor dat de koekjes helemaal bedekt zijn. Strooi hierover een laagje verkruimelde speculaasjes en schep er vervolgens nog wat van de mascarpone crème over. Werk af met een dun laagje van de gesmolten speculaaspasta. Zet de glaasjes dan in de koelkast. Haal ze zo'n 5 a 10min voor het serveren uit de koelkast. Smakelijk
De lekkerste tiramisu ever
De lekkerste tiramisu!
Deze tiramisu is zo lekker! Nog lekkerder dan de klassieke versie