Vis met krokant korstje en preipuree

Lekker makkelijk recept voor Vis met krokant korstje en preipuree, een heerlijk ideetje voor je kerstdiner. Ik gebruik hier kabeljauw dat een korstje van kruiden en Parmezaan krijgt. Daarbij komt een heerlijke smeuïge puree met prei en gebakken champignons. Een simpel receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken
Naar recept gaan

Vis met krokant korstje en preipuree, dat is een feestelijk bordje comfort food om tijdens het kerstdiner op tafel te toveren. Een super makkelijk receptje bomvol smaak, geen ingewikkelde ingrediënten of bereidingen. Just simple good food en daar is niks mis mee! Ik belegde een stukje kabeljauw met een krokant korstje op basis van panko (of paneermeel), Parmezaanse kaas, kruiden en boter. Je kan trouwens de kabeljauw vervangen door een iets budgetvriendelijke witte vis. Bij een lekker stukjes vis, hoort voor mij een “goeie” smaakvolle puree. En wat past er beter bij vis dan een “goeie” preipuree.

Ik maakte geen saus bij dit gerechtje, ik maakte gewoon de puree lekker smeuïg. Je kan hier natuurlijk een klassieke witte saus bij maken op smaak gebracht met wat citroensap en peterselie.

Nog op zoek naar meer simpele feestelijke receptjes? Check dan zeker deze receptjes even.

Lekker makkelijk recept voor Vis met krokant korstje en preipuree, een heerlijk ideetje voor je kerstdiner. Ik gebruik hier kabeljauw dat een korstje van kruiden en Parmezaan krijgt. Daarbij komt een heerlijke smeuïge puree met prei en gebakken champignons. Een simpel receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken

Ingrediënten voor deze vis met krokant korstje en preipuree

  • Aardappelen : gebruik hier bloemige
  • Prei
  • Zure room : vervang eventueel door ricotta of crème fraiche
  • Melk
  • Boter
  • Panko : of paneermeel
  • Parmezaanse kaas : fijn geraspt
  • Peterselie en Bieslook : vers of uit de diepvries
  • Zeste van citroen
  • Witte vis filets : je kan hier zelf kiezen welke witte vis je het liefst eet. Ik gebruikte de klassieke kabeljauw maar je kan ook voor de iets goedkopere schelvis of wijting kiezen.

Hoe maak je deze vis met krokant korstje en preipuree?

Begin met het maken van de preipuree. Schil hiervoor de bloemige aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en pureer ze samen met een scheut melk, zure room, peper en zout. Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, kan je ook al aan de prei beginnen. Was deze eerst en snij dan in kleine stukjes. Verhit een ruime pan of stoofpot met een klontje boter. Stoof hierin de prei mooi aan, roer regelmatig en laat niet te bruin worden. Je zal deze toch zo’n 15min dienen te stoven tot deze mooi gaar is. Voeg dan bij de pureer en meng goed.
TIP! Je kan de preipuree makkelijk een dag op voorhand al maken. Bij het opwarmen, voeg je nog wat melk toe om hem terug smeuïg te krijgen.

Vervolgens kunnen we het korstje van de vis gaan maken. Smelt hiervoor de boter. Meng alvast panko, Parmezaanse kaas, peterselie, bieslook, zeste van citroen, peper en zout. Giet er dan de gesmolten boter bij en meng goed tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit op een stuk bakpapier en leg daarop nog een stuk bakpapier. Duw of rol dit platter tot een grote koek van zo’n 3mm dikte. Leg dit minstens 30min in de koelkast.
TIP! Je kan dit ook al makkelijk een dag op voorhand maken.

Snij een stuk uit de “boter koek” die zo groot is als het stuk vis. Of je kan dit ook in kleinere stukken breken en zo de vis beleggen. Bak de vis mooi gaar in de oven, het korstje zal mooi kleuren. Je zou eventueel de grill op het laatste nog even kunnen aanzetten. Serveer dan direct met de puree.

Lekker makkelijk recept voor Vis met krokant korstje en preipuree, een heerlijk ideetje voor je kerstdiner. Ik gebruik hier kabeljauw dat een korstje van kruiden en Parmezaan krijgt. Daarbij komt een heerlijke smeuïge puree met prei en gebakken champignons. Een simpel receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken
Lekker makkelijk recept voor Vis met krokant korstje en preipuree, een heerlijk ideetje voor je kerstdiner. Ik gebruik hier kabeljauw dat een korstje van kruiden en Parmezaan krijgt. Daarbij komt een heerlijke smeuïge puree met prei en gebakken champignons. Een simpel receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken

Vis met krokant korstje en preipuree

Lekker makkelijk recept voor Vis met krokant korstje en preipuree, een heerlijk ideetje voor je kerstdiner. Ik gebruik hier kabeljauw dat een korstje van kruiden en Parmezaan krijgt. Daarbij komt een heerlijke smeuïge puree met prei en gebakken champignons. Een simpel receptje dat je grotendeels op voorhand kan maken
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Preipuree

  • 800 gr aardappelen (bloemige)
  • 3 grote stengels prei
  • 2 el zure room
  • melk
  • Peper en zout
  • 1 klontje boter

Vis met korstje

  • 80 gr boter
  • 80 gr panko (of paneermeel)
  • 50 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
  • 2,5 el peterselie (fijngehakt)
  • 1,5 el bieslook (fijngehakt)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 4 stukjes witte vis filet (kabeljauw, schelvis, …)
  • peper en zout

Instructies
 

  • We beginnen met de preipuree.
    TIP! Je kan deze makkelijk de dag voordien al maken.
    Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
    Eenmaal gaar, giet ze af en pureer ze samen met de zure room ,scheutje melk, peper en zout. Proef en breng nog verder op smaak met peper en zout.
    TIP! Ik gebruikte een goeie scheut melk aangezien ik een lekker smeuïge puree wilde
    Terwijl de aardappelen koken, kan je de preien wassen en in kleine stukjes hakken. Verhit een ruime pan met het klontje boter en stoof hierin de preien zacht. Roer regelmatig en laat ze niet te bruin worden. Stoof ze zeker toch voor zo'n 15min, de prei moet mooi. zacht zijn.
    Schep de gestoofde prei dan bij de puree en meng goed. Hou de puree warm en voeg eventueel nog wat melk toe om de puree smeuïg te maken.
    TIP! Maak je de puree een dag op voorhand, verwarm deze dan op een zacht vuurtje en voeg zeker wat melk toe.
  • Voor het korstje van de vis, begin met het smelten van de boter.
    Meng alvast de panko (of paneermeel), Parmezaanse kaas, peterselie, bieslook, zeste van citroen, peper en zout. Giet hierbij de gesmolten boter en meng goed. Dit moet een ietwat plakkerige massa zijn. Is het nog iets te droog, smelt dan nog een klein klontje boter extra.
    Leg deze massa op een hoopje op een stuk bakpapier en leg daarop nog een stuk bakpapier. Duw of rol (met deegroller) platter tot een grote koek van zo'n 3mm dikte. Leg dit in de koelkast voor minstens 30min. Dit mag ook langer
    TIP! Je kan dit korstje makkelijk al een dag op voorhand maken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed een ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Leg hierop de stukjes vis.
    Snij de boter-kaas-Kruiden koek in stukken die even groot zijn als de stukjes vis. of je kan deze ook in kleinere stukken breken (is iets makkelijker) en zo de vis ermee beleggen.
    Zet in de oven en bak voor ongeveer 12 a 15min tot de vis mooi gaar is. Je kan de laatste 2min eventueel de grill nog opzetten om het korstje mooi te laten bruinen.
  • Serveer de puree met de gebakken vis en eventueel nog wat gebakken champignons.
    Smakelijk
Trefwoord aardappelen, aardappelpuree, feestdagen, feestmenu, kabeljauw, kerstmenu, kerstmis, parmezaanse kaas, prei, snel klaar, vis, weinig werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.