Witloofsoep met spekjes, een lekker makkelijk soepje om je kerstmenu mee te starten. Soep als voorgerecht tijdens de feestdagen is altijd een “winner”. Je maakt het jezelf lekker makkelijk want soep kan je makkelijk al 1 a 2 dagen op voorhand maken. Eigenlijk een must want zo wordt ze alleen maar lekkerder. Plus het is een lichte start van je menu, niet te zwaar want je moet nog wat plaatsjes overhouden voor de rest he 😉.
Deze witloofsoep is er eentje die uitblinkt in smaak zonder daar een hele resem aan ingrediënten voor te hoeven gebruiken. Bang voor een te bittere soep door het witloof? Daar hoef je echt geen schrik voor te hebben. Door appel, currypoeder en wat room toe te voegen ga je het bittere ietwat wegwerken.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook even deze feestelijke receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze witloofsoep?
- Ui
- Prei
- Witloof
- Appel
- Currypoeder
- Bouillon : kip of groenten
- Room
- Spekblokjes : je zou de soep ook kunnen afwerken met gerookte zalm of grijze garnalen
Hoe maak je deze Witloofsoep met spekjes?
Begin met het snijwerk van de groentjes namelijk ui, prei, witloof en appel. Verhit een stoofpot met wat olijfolie of klontje boter en stoof hierin de stukjes ui en prei eerst mooi aan voor zo’n 4 a 5min. Roer regelmatig. Doe er de stukjes witloof en appel bij. Stoof nog eens voor zo’n 5min en roer regelmatig. Strooi er currypoeder over, meng even en laat nog eens een minuutje mee bakken. Blus met de bouillon, breng aan de kook en laat zo’n 25 a 30min zachtjes sudderen.
Mix dan tot een gladde soep. Voeg de room toe en mix nog even. Laat de soep nog even doorkoken.
TIP! Je kan de soep makkelijk al 1 a 2 dagen van tevoren maken.
Vlak voor het serveren, bak je nog even de spekblokjes in een pan.
Witloofsoep met spekjes
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 1 prei
- 6 stronkjes witloof
- 1 appel
- 1,5 kl currypoeder
- 900 ml bouillon (kip of groente)
- 150 ml room
- 250 gr spekblokjes (gerookt)
- Olijfolie of klontje boter
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het snijwerk van de groenten & appel. Pel de ui en hak in stukjes, dit hoeft niet super fijn te zijn aangezien we de soep toch gaan pureren. Was de prei en hak in stukjes. Verwijder het harde achterste van het witloof. Snij het witloof in stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
- Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie of klontje boter. Stoof de ui en prei aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig.Doe er dan het witloof en stukjes appel bij en stoof nog eens voor zo'n 5min. Roer regelmatig. Strooi er de currypoeder over, roer even en laat nog een minuutje mee bakken.Blus met de bouillon, breng aan de kook en laat zo'n 25 a 30min zachtjes sudderen.
- Mix de soep dan glad met een mixer of met een blender. Doe er de room bij en mix nog even.Breng nog even terug aan de kook. Proef en breng verder op smaak met peper en zout. TIP Je kan de soep makkelijk één of 2 dagen op voorhand al maken. Met een nachtje te staan wordt ze alleen maar lekkerder.
- Vlak voor het serveren, bak je nog even de spekblokjes in een pan. Werk hiermee de soep af.Smakelijk