Panna cotta met karamel en koffie, een heerlijk dessertje bomvol smaak ideaal om je kerstmenu mee af te sluiten. Dit typische Italiaanse dessert noem ik al jaren het ideale toetje voor de feestdagen. Waarom? Ten eerste, een panna cotta vraagt heel weinig ingrediënten en toch steeds super smaakvol. Een heel makkelijke en snelle bereiding, dit receptje is klaar in minder dan 20min. Een heel belangrijke voor tijdens de feesten, is dat je deze makkelijk de dag voordien al kan maken. Dus op de dag zelf heb je geen werk meer, enkel maar genieten van de gezelligheid aan tafel.
Ik heb in de voorbije jaren al heel wat receptjes voor panna cotta gedeeld. En dat vind ik zo leuk aan dit dessertje, je kan daar zo eindeloos mee variëren qua smaken en ingrediënten. De basic melk, room en gelatine zijn sowieso aanwezig. Met de suiker die we normaal ook gaan toevoegen, gaan we karameliseren tot een heerlijke smaakvolle karamel. Aan de room voegen we nog wat koffie toe, meer bepaald oploskoffie. Geloof mij de combinatie karamel en koffie is waanzinnig.
Nog meer inspiratie nodig voor op je kerstmenu? Check dan zeker ook deze feestelijke inspiratie.
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze panna cotta?
- Gelatine : ik gebruik altijd de gelatine blaadjes van Dr. Oetker
- Room
- Oploskoffie
- Vanille extract
- Suiker
- Melk
- Poedersuiker
- Melkchocolade
Hoe maak je deze Panna cotta met karamel en koffie?
Begin met de blaadjes gelatine te weken in koud water. Giet room in een kookpotje samen met oploskoffie en vanille extract. Zet op een zacht vuurtje, dit hoeft niet te koken. Roer af en toe even om de koffie op te lossen.
Doe ondertussen suiker een ruime hoge kookpot voor de karamel. Zet op een middelhoog vuur en laat dit rustig karameliseren (vooral niet roeren of schudden met de pan) tot deze een mooie bruine kleur heeft (iets donkerder dan goudbruin maar niet te bruin). Zet dan het vuur zachter en giet er de warme room bij. Opgelet! Dit zal nu heel hard beginnen borrelen en naar boven beginnen komen. Nu mag je voor het eerst echt goed gaan roeren. Je zal zien dat dit rustig zal beginnen zakken. Haal dan van het vuur.
TIP! Roer niet in de suiker en schud ook niet met de pan. Je brengt zo lucht en koude in de suiker en dan zal ie hard beginnen worden. Er gewoon bij blijven maar niet roeren is de boodschap.
Doe dan de melk in hetzelfde kookpotje waarin je de room hebt verwarmd. Breng de melk aan de kook en haal dan van het vuur. Wring de gelatine uit en voeg toe aan de warme melk. Roer goed zodat deze kunnen smelten. Giet de warme melk bij het karamel-room mengsel en roer goed.
Verdeel de panna cotta over 4 glaasjes en laat ze ietwat afkoelen op kamertemperatuur. Opgelet! De glaasjes zullen heel warm aanvoelen. Zet dan in de koelkast en laat minstens 4h of langer (mag ook de dag ervoor) opstijven.
Vlak voor het serveren, klop je nog even room op met wat poedersuiker. Doe een goede volle eetlepel slagroom op de panna cotta en werk af met wat geschaafde chocolade.
Panna cotta met karamel en koffie
Equipment
- 4 glaasjes
Ingrediënten
- 3 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 250 ml room (+ 200ml extra voor af te werken)
- 2 zakjes oploskoffie (*)
- 1 tl vanille extract
- 150 gr suiker
- 200 ml melk
- 1 kl poedersuiker
- Melkchocolade
Instructies
- Begin met de gelatine te weken in koud water.Doe de room, oploskoffie en vanille extract in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Dit gaan we opwarmen maar hoeft niet te koken. Roer zeker ook even om de koffie te laten oplossen.
- Doe de suiker in een ruime kookpot en zet op een middelhoog vuur. TIP!! Je kan best een iets grotere kookpot gebruiken, dan wordt de suiker overal gelijk gekarameliseerd. Gebruik je een te klein kookpotje, dan zal het onderste deel van de suiker beginnen karameliseren maar het bovenste niet waardoor ie te donker zal worden en daarom ook te sterk. Roer niet in de suiker, schud niet met de pan. Gewoon laten doen maar blijf er wel bij. De suiker zal rustig beginnen oplossen en dan beginnen kleuren. Opgelet! Wanneer ie begint te kleuren, gaat het snel dus hou goed in de gatenTIP! Roer echt niet in de suiker, zo breng je lucht en koude in de suiker en gaat dit hard worden. Wanneer de karamel een mooie goudbruine kleur (mag ietwat donkerder dan goudbruin zijn maar niet verder – niet donker bruin – want dan wordt iet te bitter) heeft, giet je er de warme room bij (laat de karamel op een zacht vuurtje staan). Opgelet! Dit zal nu enorm beginnen borrelen en naar boven komen. Nu moet je goed roeren (nu mag je voor het eerst roeren). Roer goed tot een gladde massa en je zal zien dat het volume terug naar beneden gaat.Haal van het vuur.
- Doe ondertussen de melk in hetzelfde kookpotje waarin je de melk hebt verwarmd (hoef je niet proper te maken). Breng de melk aan de kook en haal dan van het vuur. Wring de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan de warme melk. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Giet de melk nu bij het karamel-room mengsel. Roer goed.
- Verdeel de panna cotta over de glaasjes. Opgelet! Dit is heel warm.Laat dit nu even op kamertemperatuur afkoelen en zet dan voor zo'n 4h (of langer, mag ook de dag ervoor) in de koelkast om op te stijven.
- Vlak voor het serveren, klop je nog room met poedersuiker stijf op. Werk de panna cotta af een volle eetlepel slagroom en wat geschaafde chocoladeSmakelijk