Ga terug
Lekker makkelijk recept voor Panna cotta met karamel en koffie, een super makkelijk dessertje voor de feestdagen of kerst . Een receptje waar je niet veel ingrediënten voor nodig hebt en makkelijk op voor hand maken. Lekker zoet, de heerlijke smaak van koffie en romig.

Panna cotta met karamel en koffie

Lekker makkelijk recept voor Panna cotta met karamel en koffie, een super makkelijk dessertje voor de feestdagen of kerst . Een receptje waar je niet veel ingrediënten voor nodig hebt en makkelijk op voor hand maken. Lekker zoet, de heerlijke smaak van koffie en romig.
Totale tijd 25 minuten
Gang dessert
Porties 4

Equipment

  • 4 glaasjes

Ingrediënten
  

  • 3 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 250 ml room (+ 200ml extra voor af te werken)
  • 2 zakjes oploskoffie (*)
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gr suiker
  • 200 ml melk
  • 1 kl poedersuiker
  • Melkchocolade

Instructies
 

  • Begin met de gelatine te weken in koud water.
    Doe de room, oploskoffie en vanille extract in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Dit gaan we opwarmen maar hoeft niet te koken. Roer zeker ook even om de koffie te laten oplossen.
  • Doe de suiker in een ruime kookpot en zet op een middelhoog vuur.
    TIP!! Je kan best een iets grotere kookpot gebruiken, dan wordt de suiker overal gelijk gekarameliseerd. Gebruik je een te klein kookpotje, dan zal het onderste deel van de suiker beginnen karameliseren maar het bovenste niet waardoor ie te donker zal worden en daarom ook te sterk.
    Roer niet in de suiker, schud niet met de pan. Gewoon laten doen maar blijf er wel bij. De suiker zal rustig beginnen oplossen en dan beginnen kleuren. Opgelet! Wanneer ie begint te kleuren, gaat het snel dus hou goed in de gaten
    TIP! Roer echt niet in de suiker, zo breng je lucht en koude in de suiker en gaat dit hard worden.
    Wanneer de karamel een mooie goudbruine kleur (mag ietwat donkerder dan goudbruin zijn maar niet verder - niet donker bruin - want dan wordt iet te bitter) heeft, giet je er de warme room bij (laat de karamel op een zacht vuurtje staan). Opgelet! Dit zal nu enorm beginnen borrelen en naar boven komen. Nu moet je goed roeren (nu mag je voor het eerst roeren). Roer goed tot een gladde massa en je zal zien dat het volume terug naar beneden gaat.
    Haal van het vuur.
  • Doe ondertussen de melk in hetzelfde kookpotje waarin je de melk hebt verwarmd (hoef je niet proper te maken). Breng de melk aan de kook en haal dan van het vuur. Wring de blaadjes gelatine goed uit en voeg toe aan de warme melk. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Giet de melk nu bij het karamel-room mengsel. Roer goed.
  • Verdeel de panna cotta over de glaasjes. Opgelet! Dit is heel warm.
    Laat dit nu even op kamertemperatuur afkoelen en zet dan voor zo'n 4h (of langer, mag ook de dag ervoor) in de koelkast om op te stijven.
  • Vlak voor het serveren, klop je nog room met poedersuiker stijf op.
    Werk de panna cotta af een volle eetlepel slagroom en wat geschaafde chocolade
    Smakelijk

Notities

(*) Ik gebruikte hier 2 zakjes Nescafé espresso gebruikt, dit zijn zakjes van 1,8gr. Wil je de koffie smaak iets minder, gebruik dan slechts 1 zakje. Heb je geen zakjes, gebruik dan zo'n 2tl oploskoffie. Heb je geen oploskoffie, maak dan 50ml sterke koffie en voeg toe aan de melk om verder op te warmen. 
Trefwoord dessert, feestdagen, feestmenu, karamel, kerstdessert, kerstmenu, kerstmis, koffie, op voorhand maken, panna cotta, room, snel klaar