Speculaas mousse taart met koffie, weer een super makkelijk taartje dat helemaal mijn ding is 😃. En jullie gaan ook fan zijn daar ben ik zeker van, toch zeker als je net zoals mij verzot bent van de combinatie speculaas & koffie. De korst van dit taartje bestaat uit verkruimelde speculaasjes in combinatie met gesmolten boter. De vulling bestaat uit een mousse op basis van mascarpone, speculaaspasta en koffie. Enorm simpel en snel te maken, in minder dan 30min staat deze taart al in je koelkast op te stijven.
Handig om te weten, je kan deze taart makkelijk de dag voordien al maken. Dan kan deze rustig opstijven. Nog een handigheidje is dat je er geen oven voor nodig hebt. Misschien is dit wel een leuk receptje om al te houden voor tijdens de feestdagen om op je kerstmenu te zetten.
Nog meer inspiratie nodig voor receptjes met speculaas? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas mousse taart met koffie?
- Boter
- Speculaas
- Gelatine
- Room
- Oploskoffie
- Mascarpone
- Speculaaspasta
- Poedersuiker
- Vanille extract
Hoe maak je deze Speculaas mousse taart met koffie?
Begin met de boter te smelten de speculaas fijn te malen. Meng beide tot een ietwat plakkerige massa. Schep dit in een taartvorm of springvorm en duw goed aan op de bodem en de zijkanten. Zowel op de bodem als zijkanten moet er een laagje van de speculaas zijn. Dit hoeft niet te dik te zijn. Zet dit even in de koelkast.
Ondertussen week je de blaadjes gelatine in koud water en verwarm wat room en oploskoffie in een kookpotje tot net onder het kookpunt. Roer goed zodat de oploskoffie kan oplossen in de room. Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Dit roer je heel goed los en zet dan even opzij.
Vervolgens maken we de mousse. Hiervoor doe je mascarpone, poedersuiker, vanille extract en speculaaspasta in een mengkom. Mix dit alvast even los tot een gladde massa. Giet er dan de room met koffie en gelatine bij en de rest van de koude room. Dit klop je dan op tot een ietwat stevige mousse.
Schep de mousse in de taartkorst en spreid mooi egaal uit. Zet dan voor een paar uurtjes in de koelkast. Je kan deze taart trouwens de dag voordien al maken.
TIP! Om de taart makkelijk te ontvormen, kan je deze best zo’n 30 a 1h in de diepvries zetten.
Als afwerking kan je wat gesmolten speculaaspasta over de taart gieten
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Speculaas mousse taart met koffie
Equipment
- 1 taartvorm of springvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
- 140 gr boter
- 250 gr speculaas koekjes
- 2 blaadjes gelatine
- 275 ml room
- 1,5 el oploskoffie
- 250 gr mascarpone
- 1 tl vanille extract
- 3 el speculaaspasta + extra om af te werken
- 2 el poedersuiker
Instructies
- Begin met het smelten van de boter. Maal ondertussen de koekjes fijn. Doe de fijngemalen koekjes in een mengkom en giet er de gesmolten boter over. Meng goed tot een ietwat plakkerige massa.Schep dan in een taartvorm of springvorm en duw goed aan langs de bodem en zijkanten. Zorg dat de gehele bodem en zijkanten een laagje heeft. Het zal wat duwen en kneden zijn. Zet dan in de koelkast.
- Week dan de gelatine blaadjes in koud waterVerwarm zo'n 75ml room in een kookpotje samen met de oploskoffie. Breng tot net onder het kookpunt. Roer goed zodat de oploskoffie mooi kan oplossen in de room Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed los en zet even opzij.
- Doe ondertussen de mascarpone, vanille extract, speculaaspasta en poedersuiker in een mengkom. Mix dit alvast los tot een gladde massa. Giet er dan de room bij met de gelatine in en de rest van de room. Klop dit op tot een ietwat stevige mousse.
- Schep de mousse in de opgesteven taartkorst en spreid mooi egaal uit. Zet voor minsten 3 a 4u (mag ook langer – zelfs de dag ervoor) in de koelkast)
- Werk eventueel af met nog wat gesmolten speculaaspasta Smakelijk