Pasta met champignons en gehaktballetjes, een snel makkelijk eenpansgerecht om volgende week op je weekmenu te zetten. Een éénpanspasta dat echte herfst en winter vibes heeft. Klaar in amper 30min, weinig afwas en niet veel ingrediënten. En toch is dit een super smaakvol receptje dankzij de mix van champignons die we gaan gebruiken. Gewoon combineren met wat sjalot en look en meer heb je bijna niet nodig voor dit heerlijke pasta’ke. De super snelle balletjes zonder te rollen, maken het helemaal af!
TIP! Ik maakte dit receptje nu met gehaktballetjes. Die zou je ook perfect met stukjes kip kunnen maken. De bereiding is net hetzelfde. Of maak deze vegetarisch. Alle kan 😉.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere eenpansgerechtjes? Check dan zeker ook even deze receptjes
Ik heb dit receptje gemaakt voor de “It’s from Europe” campagne van de Europese commissie. Er werd gevraagd om de champignons “in the spotlight” te zetten. In juli, deelde ik al het receptje voor gevulde Parijse champignons. In dit receptje zet ik de Shiitake & oesterzwam centraal. Alleja, ik heb er ook wat Parijse champignons in verwerkt, mogen zeker ook niet ontbreken.
Wist je trouwens dat de Shiitake & oesterzwammen het hele jaar door te verkrijgen zijn. Het ganse jaar zijn ze van top kwaliteit. Je kan deze champignons gaan combineren met heel wat ingrediënten. Van venkel tot worteltjes, van pasta tot gevogelte, van geitenkaas tot noten. Kortom heel veelzijdig inzetbaar waardoor je ook 1001 verschillende recepten ermee kan gaan maken. Daarnaast zijn ze ook ideaal voor wanneer je een bepaald “dieet” dient te volgen zoals glutenvrij, vegan, vegetarisch, zoutarm …
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pasta met champignons en gehaktballetjes?
- Worsten : Ik gebruikte kippenworsten dit kan ook met klassieke worsten. Of gebruik chipolata.
- Sjalot & look
- Champignons : gebruik een mix van verschillende soorten champignons.
- Pasta
- Kipbouillon
- Room
- Boter
- Peterselie
Hoe maak je deze Pasta met champignons en gehaktballetjes?
We gaan beginnen met de gehaktballetjes. Verhit een stoofpot met wat boter. Duw toefjes gehakt uit de worsten en bak deze rondom mooi goudbruin. Maak ze dus niet kapot want dit zijn de gehaktballetjes. Ze hoeven binnenin nog niet helemaal gaar te zijn. Schep ze uit de pot en zet even opzij.
Doe opnieuw wat boter in dezelfde stoofpot. Wees niet te zuinig wat de champignons zullen dit snel gaan opnemen. Doe fijngehakte sjalot en stukjes/schijfjes champignons in stoofpoot. Bak deze even aan voor zo’n 4 a 5min.. Roer regelmatig. Pers er vervolgens de teentjes look boven uit en voeg wat tijm en rozemarijn toe. Laat dit ook nog zo’n 2min mee bakken.
Doe er dan de pasta bij samen met de kipbouillon. Breng zachtjes aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de pasta gaar is. De pasta zal rustig al het vocht gaan opnemen. Op het laatste leg je er de balletjes bij en voeg ook de room toe. Laat nog even zachtjes sudderen.
Breng de pasta verder op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Pasta met champignons en gehaktballetjes
Ingrediënten
- 3 a 4 worsten (*)
- 2 grote sjalotten
- 450 gr mix van champignons (**)
- 3 teentjes look
- 1 snuifje rozemarijn en tijm
- 400 gr pasta
- 900 ml kipbouillon
- 150 ml room
- Boter
- Peper en zout
- Peterselie
Instructies
- Verhit een stoofpot of een ruime stoofpot met een klein klontje boter.Duw toefjes gehakt uit de worsten en bak deze mooi rondom goudbruin. Maak de toefjes niet kapot want dit zijn de gehaktballetjes. Niet perfect rond, wel lekker. Ze hoeven nog niet gaar te zijn binnenin. Schep uit de pot en zet even opzij. Maak deze stoofpot niet proper.
- Ondertussen kan je de sjalotten pellen en hak fijn. Maak de champignons proper en snij in kleinere stukjes/plakjes. Snij ze niet te fijn. Pel de teentjes look
- Verhit opnieuw wat boter in de stoofpot. Dit mag iets meer zijn want de champignons zullen dit snel opnemen. Bak de sjalotten en champignons aan voor zo'n 4 a 5min. Roer regelmatig. De champignons zullen in het begin redelijk wat vocht afgeven. Zet daarom in het begin het vuur iets harder. Roer daarom regelmatig. Pers er vervolgens de teentjes look boven uit, roer goed en laat deze ook nog zo'n 2min mee bakken. Voeg ook de rozemarijn en tijm toe.
- Doe er dan de pasta bij samen met de warme kipbouillon. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot de pasta gaar is. Roer regelmatig zodat de pasta niet aan de bodem kan plakken. De pasta zal rustig het meeste vocht opnemen.
- Op het laatste voeg je de balletjes terug toe en giet er de room bij. Roer goed en laat nog even zachtjes sudderen. Meng er op het laatste nog wat fijngehakte peterselie onder. Proef even en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap. Smakelijk