Speculaas mousse taart met aardbeien, een fris zomers taartje waar je geen oven voor nodig hebt en in no-time klaar is. Ideaal dus om te maken voor tijdens een warme zomerse dag. Een taartje waarmee je heel veel harten gaat veroveren toch zeker de speculaas lovers. De bodem bestaat uit verkruimelde speculaasjes daarop komt een frisse speculaas-mascarpone mousse met daarin de lekkerste Belgische aardbeitjes verwerkt. Als afwerking nog een laagje speculaaspasta. Heel veel yumminess dus!
Nog meer inspiratie nodig voor simpele receptjes met speculaas? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas mousse taart met aardbeien?
- Speculaas
- Boter
- Aardbeien
- Gelatine
- Slagroom
- Mascarpone
- Speculaaspasta
- Vanille extract
- Poedersuiker
Hoe maak je deze Speculaas mousse taart met aardbeien?
We beginnen eerst met het maken van de bodem. Hiervoor smelt je de boter en maal je speculaas fijn. Vervolgens meng je beide en schep in een beklede springvorm. Bekleed zowel de bodem als zijkanten van de springvorm met bakpapier. Verdeel het speculaas mengsel over de bodem, duw goed aan zodat de gehele bodem bedekt is.
Dan gaan we het aardbeien randje maken. Hiervoor verwijder je eerst de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Schik ze dan langs de rand van de springvorm. Duw ze met het snijvlak tegen de vorm. Zet even in de koelkast terwijl je de mousse maakt.
Voor het maken van de mousse, gaan we eerst de gelatine weken in koud water.
Ondertussen breng je zo’n 50ml slagroom tot net het onder het kookpunt in een kookpotje. Haal dan van het vuur en voeg er de geweekte gelatine (goed uitgeknepen) aan toe. Meng goed zodat de gelatine kan oplossen. Zet dit even opzij.
Vervolgens doe je de mascarpone, speculaaspasta, vanille extract en poedersuiker in een mengkom. Mix dit alvast even los. Dan giet je er de resterende slagroom bij en klop op tot een luchtige mousse. Als laatste doe je er het room-gelatine mengsel bij. Mix nog even kort.
Schep de mousse in de springvorm en spreid mooi egaal uit. Zet de taart voor minstens 2h (mag ook langer) in de koelkast.
Voor het bovenste laagje, smelt je nog wat extra speculaaspasta au bain-marie. Wanneer de taart mooi is opgesteven, giet je de gesmolten speculaaspasta bovenop de taart. Laat de taart nog wel in de springvorm zitten. Zet nog zo’n 15min in de koelkast om terug op te stijven.
Wanneer je de taart gaat serveren, verwijder je de springvorm. Werk de taart af met extra aardbeien.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Speculaas mousse taart met aardbeien
Equipment
- 1 Springvorm +/- 22 a 24cm
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 150 gr speculaas koekjes
- 200 gr aardbeien + extra om te decoreren
- 4 blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 450 gr mascarpone
- 150 gr speculaaspasta (+ extra om af te werken)
- 1/2 tl vanille extract
- 70 gr poedersuiker
Instructies
- We beginnen met het maken van de bodem.Smelt de boter en maal de speculaas fijn. Meng beide. Bekleed een springvorm met bakpapier zowel bodem als zijkanten. Schep het speculaas mengel op de bodem van de vorm. Verdeel goed en duw aan zodat de gehele bodem mooi egaal bedekt is. Neem dan aardbeien en verwijder het kroontje. Halveer ze en schik deze langs de rand. Duw de aardbeien met het snijvlak tegen de vorm. Zo ga je dat mooie randje krijgen. Zet de vorm even in de koelkast.
- Dan gaan we de speculaas mousse maken. Begin met de gelatine te weken in koud water.Doe zo’n 50ml slagroom in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt. Haal dan van het vuur en voeg de geweekte blaadjes gelatine (goed uitgeknepen) toe. Roer goed zodat de gelatine kan oplossen. Zet dit even opzij.
- Vervolgens doe je de mascarpone, speculaaspasta, vanille extract en poedersuiker in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa. Giet er dan de slagroom (200ml) bij en klop op tot een luchtige mousse. Als laatste doe je er nog het gelatine-room mengsel bij. Mix nog even kort. Schep de mousse in de vorm en spreid mooi egaal uit. Zet dan voor minstens 2h (of langer) in de koelkast.
- Voor het bovenste laagje, smelt je nog wat extra speculaaspasta au bain-marie. Wanneer de taart goed stevig is opgesteven. Giet je de gesmolten speculaaspasta bovenop de taart (laat deze nog in de springvorm). Zet dan nog voor zo’n 15min in de koelkast om terug te laten opstijven.
- Vlak voor het serveren, verwijder je de springvorm. Werk af met nog wat extra aardbeien.