Speculaas cheesecake met mandarijntjes, een lekker makkelijk receptje waarmee je bij iedereen gaat scoren. De bodem bestaat uit speculaas. Daarop komt een heerlijke cheesecake vulling op basis van roomkaas, mascarpone en witte chocolade. Als afwerking nog wat plakjes mandarijntjes. Een echte Sinterklaas taart als je het mij vraagt. Ideaal ook om restjes speculaas, chocolade en mandarijntjes in te verwerken, als je die al zou hebben 😉.
TIP! Ik gebruikte hier mandarijntjes als afwerking. Je zou de taart ook met ander fruit kunnen afwerken zoals frambozen of plakjes ananas.
Nog meer inspiratie nodig voor lekkere receptjes met speculaas? Check dan zeker ook even deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Speculaas cheesecake met mandarijntjes?
- Boter
- Speculaas
- Gelatine blaadjes
- Mandarijntjes
- Witte chocolade
- Room
- Mascarpone
- Roomkaas
- Vanille
Hoe maak je deze Speculaas cheesecake met mandarijntjes?
Voor de bodem gaan we boter smelten en speculaas koekjes fijnmalen. Meng beide en stort dit op de bodem van een beklede springvorm. Duw goed aan tot de bodem mooi egaal bedekt is. Laat dit opstijven in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
Week vervolgens de gelatine blaadjes in koud water. Breng het sap van 3 mandarijntjes tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg de geweekte blaadjes gelatine toe. Roer goed los zodat de gelatine kan oplossen. Zet even opzij. Ondertussen smelt je ook de witte chocolade, dit doe je het beste au bain-marie. Eenmaal gesmolten, haal van het vuur om terug ietwat af te koelen. Zorg wel dat deze mooi lopend blijft.
Doe ondertussen doe je de mascarpone, roomkaas en vanille extract in een mengkom. Mix tot een gladde crème. Giet er vervolgens de gesmolten witte chocolade bij en mix opnieuw goed. Doe er dan het mandarijntjes-gelatine mengsel bij en mix ook nu goed tot een gladde crème. Als laatste giet je er de room bij en klop op tot een ietwat stevige mousse. Giet de cheesecake mousse bovenop de opgesteven speculaas korst. Zet dit voor minstens 3h (mag ook langer) in de koelkast.
Als afwerking, gebruikte ik partjes mandarijntjes.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Speculaas cheesecake met mandarijntjes
Equipment
- 1 Springvorm (+/- 22 a 24cm)
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 150 gr speculaas
- 100 gr witte chocolade
- 3 blaadjes gelatine
- 3 mandarijntjes (+ extra om te decoreren)
- 250 gr mascarpone
- 100 gr roomkaas
- 1/2 tl vanille extract
- 200 ml room
Instructies
- Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm met bakpapier
- Voor de koekjes bodem, beginnen we met de boter te smelten en de speculaas koekjes fijn te malen. Meng de gesmolten boter met de fijngemalen koekjes. Stort dit op de bodem van je springvorm, spreid mooi egaal uit en duw goed aan. Je moet een mooi egaal vlak krijgen. Zet in de koelkast om op te stijven en ondertussen kan je de vulling maken.
- Smelt de witte chocolade. Dit doe je het best au bain-marie.Eenmaal gesmolten, haal van het vuur en laat terug ietwat afkoelen maar zorg dat dit mooi lopend blijft.
- Week de blaadjes gelatine in koud water. Pers de 3 mandarijntjes uit en doe het sap in een kookpotje. Breng tot net het onder het kookpunt. (Niet laten koken)Haal dan van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen oplossen. Zet ook even opzij.
- Doe de mascarpone, roomkaas en vanille extract in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa.Giet er de gesmolten chocolade bij en mix opnieuw goed tot een gladde massa. Doe er dan het mandarijntjes-gelatine mengsel bij en mix opnieuw goed.Als laatste giet je er de room bij en klop op tot gladde mousse (textuur van yoghurt). Giet dit cheesecake mengsel bovenop de opgesteven speculaas korst. Zet voor minstens 3h (mag ook langer) in de koelkast om op te stijven.
- Vlak voor het serveren, werk je de taart af met partjes mandarijn. Smakelijk