Pudding cake met appel, een lekker makkelijke cake die nu eens altijd zal smaken. Een zalig smeuïge cake met daarin de nodige kaneel verwerkt. Ahja, want kaneel en appel, die gaan hand in hand. En kaneel, dat is toch echt herfst! Bovenop de cake komt een heerlijke vanillepudding en dat maakt deze cake echt helemaal yummie. Als laatste laagje, zijn er nog de appeltjes, meer bepaald lekkere Belgische appeltjes. Kortom deze cake heeft het gewoon allemaal! Heel simpel en snel om te maken, alleen maar basis ingrediënten. Dus gewoon maken zou ik zeggen 😃
Nog meer lekkere receptjes met appel? Check dan zeker deze receptjes
Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Pudding cake met appel?
- Melk
- Suiker
- Vanille puddingpoeder
- Zelfrijzende bloem
- Amandelmeel
- Kaneel
- Boter
- Eieren
- Appelen (type Jonagold)
Hoe maak je deze Pudding cake met appel?
Begin met het maken van de pudding. Ik maak deze zoals vermeld op de verpakking maar met iets minder melk. Breng een deel van de melk samen met suiker aan de kook. Het andere deel van de melk roer je los met puddingpoeder. Dit papje voeg je toe aan de warme melk en laat al roerend indikken. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
TIP! Laat dit best afkoelen op kamertemperatuur met plasticfolie direct op de pudding.
Eenmaal de pudding is afgekoeld, kunnen we het deeg van de cake maken. Mix hiervoor zachte boter met suiker en vanillesuiker tot een licht romige massa. Vervolgens doe je er één voor één de eitjes bij en mix steeds goed. Eenmaal alle eitjes zijn toegevoegd, mix je nog een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan de snelheid van je mixer. Voeg nu de zelfrijzende bloem, bakpoeder, amandelmeel en kaneel toe. Mix nog even kort tot een glad deeg.
Schep het deeg in een beklede bakvorm. Spreid het deeg mooi egaal uit zodat de gehele bodem bedekt is. Verdeel hierover de pudding, je zal niet alle pudding hiervoor nodig hebben. De pudding zal door het afkoelen ietwat brokkelig eruitzien, niet zo makkelijk uit te smeren. Maar dit moet niet perfect te zijn. Tijdens het bakken zal de pudding terug smeuïg worden. Leg nu nog wat plakjes bovenop de pudding. Bak dan de cake mooi gaar en goudbruin in de oven.
Eenmaal gebakken, haal uit de oven. De pudding zal misschien nog ietwat lopend zijn. Dit zal tijdens het afkoelen terug stevig worden.
Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.
Pudding cake met appel
Equipment
- 1 Springvorm of rechthoekige bakvorm
Ingrediënten
- 250 gr zelfrijzende bloem (+ extra snuifje bakpoeder)
- 50 gr amandelmeel
- 1/4 tl kaneel
- 200 gr boter (zacht)
- 200 gr suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 3 appelen (type Jonagold)
Pudding
- 650 ml melk
- 70 gr suiker
- 1 pakje vanille pudding poeder (=50gr)
Instructies
- We gaan beginnen met de pudding. We gaan deze gewoon maken zoals vermeld op de verpakking. Doe 500ml melk in een kookpotje samen met de suiker. Breng zachtjes aan de kook. Roer zeker ook even om de suiker op te lossenDe rest van de melk doe je in een potje samen met het puddingpoeder. Roer dit los tot een glad papje. Eenmaal de melk bijna kookt, giet je er het vanillepapje bij. Laat dit nu al roerend indikken. Haal dan van het vuur. Giet de pudding in een kom en leg direct op de pudding plasticfolie. Laat de pudding volledig afkoelen alvorens aan de cake te beginnen. TIP! Ik heb de pudding gewoon op kamertemperatuur laten afkoelen. Niet in de koelkast want dan wordt de pudding een te vaste massa.
- Wanneer de pudding is afgekoeld, kan je aan de cake beginnen. Verwarm de oven voor op 180 graden.Bekleed de bodem en zijkanten van cakevorm met bakpapier.
- Meng de zelfrijzende bloem met snuifje bakpoeder, amandelmeel en kaneel. Zet even opzij.Doe de zachte boter samen met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine of gebruik een handmixer). Mix dit op hoge snelheid licht en romig voor zo'n 3 min.Voeg dan één voor één de eitjes toe en mix steeds goed. Eenmaal alle eitjes zijn toegevoegd, mix nog zeker een minuutje op hoge snelheid. Verlaag dan je mixer naar de laagste stand en voeg het bloem mengsel toe. Mix nog even tot een glad deeg en zet je mixer dan uit. De laatste restjes bloem aan de zijkanten kan je nog even mengen met een spatel.
- Schep het deeg in de cakevorm en spreid mooi egaal uit zodat de bodem bedekt is.Verdeel hierover de pudding en spreid ook ietwat uit tot een egale massa.TIP! De pudding zal door het afkoelen ietwat brokkelig zijn geworden maar dat verdwijnt helemaal eens gebakken.
- Als laatste schil je de appelen en verwijder het klokhuis. Snij in dunne plakjes en leg deze bovenop de pudding. Bak dan de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 45 a 50min. TIP! De pudding zal misschien nog ietwat lopend zijn maar zal opstijven tijdens het afkoelenEenmaal gebakken laat volledig afkoelenSmakelijk