Pompoensoep … lekker! Pasta met pompoensaus … heerlijk! Geroosterde pompoen … mijn absolute favoriet! Al moet die laatste sinds kort de eerste plaats delen met deze waanzinnig lekkere pompoen cake met crumble. Voor wie het zich misschien afvraagt, ja dit is een zoete cake. Hier bij ons wordt pompoen geassocieerd met hartige recepten. In Amerika verwerken ze deze oranje kastaar al eeuwenlang ook in zoete gerechtjes zoals de bekende Pumpkin Pie.
Wanneer pompoen in een zoete bereiding wordt gebruikt, dan hoort daar natuurlijk ook de bekende “Pumpkin Spice” kruidenmix bij. Een mix die heel hard aanleunt bij onze speculaas- of koekkruiden. Enkel is de “Pumpkin Spice” nog iets kruidiger, helaas is deze mix hier bij ons niet zo makkelijk te vinden. Dus ofwel boek je een retourtje naar USA en steek je je koffer vol 😃. Of je gebruikt gewoon onze speculaas- of koekkruiden.
Zelf gebruikte ik de “Cake Factor” mix van Mill & Mortar, deze heeft bijna dezelfde ingrediënten als de Pumpkin Spice.
Of er ook daadwerkelijk pompoen zit in deze cake? Ja, zeker en vast, in de vorm van pure pompoenpuree. Je kan deze zelf maken door gewoon pompoen te koken of stomen en deze te pureren. Niets van smaakmakers aan toevoegen. Ik koos voor een iets makkelijkere optie. Bij AH hebben ze namelijk potjes babyvoeding met pure pompoenpuree. Werkt ook prima en is super handig. Ook bij Koro verkopen ze pure pompoenpuree in blik, enkel is deze vaak uitverkocht.
Hoe maken we deze Pompoen cake?
We beginnen met het maken van de crumble. Hiervoor smelt je eerst boter om vervolgens te mengen met bloem, bruine suiker, gewone suiker en wat kaneel. Roer tot je de textuur van een crumble krijgt. Zet dit even opzij.
Voor de cake, gaan we opnieuw beginnen met boter te smelten. Dit kan in hetzelfde potje waarin de boter is gesmolten voor de crumble. Laat ietwat afkoelen. Meng de droge ingrediënten namelijk zelfrijzende bloem, bruine suiker en de pumpkin spice kruiden. Zet dit oven opzij.
Doe in de mengkom de pompoenpuree, melk, eitjes, zonnebloemolie, vanille extract en de gesmolten boter. Mix dit kort tot een glad papje. Voeg de droge ingrediënten toe en mix tot je een mooi glad deeg hebt. Mix vooral niet te lang, gewoon tot alles gemengd is. Als laatste voeg je nog de grof gehakte pecannoten toe.
TIP! Vervang de pumpkin spice door gewoon wat kaneel of onze speculaas- of koekkruiden
TIP! Pompoenpuree : ofwel koop je potje bij AH een potje pompoenpuree (staat bij de babyvoeding) ofwel maak je deze zelf. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en kook of stoom deze gaar. Laat heel goed uitlekken en pureer.
Giet het deeg in een beklede cakevorm of springvorm en strooi er de crumble over. Bak de pompoencake mooi gaar en goudbruin in de oven. Check met een satéprikker of ie gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat afkoelen.
TIP ! De cake is super lekker met homemade of zelfgekochte karamelsaus.
Pompoen cake
Equipment
- Cakevorm of springvorm
Ingrediënten
Crumble
- 55 gr boter (gesmolten)
- 65 gr patisseriebloem
- 70 gr bruine suiker (= cassonade)
- 1 el suiker
- 3/4 tl kaneel
Pompoencake
- 55 gr boter (gesmolten)
- 190 gr zelfrijzende bloem
- 200 gr bruine suiker (= cassonade)
- 1,5 tl pumpkin spice kruidenmix (**)
- 225 gr pompoenpuree (*)
- 80 ml melk
- 2 eieren
- 60 ml zonnebloemolie
- 2 tl vanille essence
- 100 gr pecannoten (grof gehakt)
Instructies
- Beleg je cakevorm of springvorm met bakpapier zowel de bodem als de zijkanten. Zo zal je de cake makkelijker kunnen ontvormen.
- Begin met het maken van de crumble.Smelt de boter en laat ietwat afkoelen. (TIP! doe het kommetje of potje niet weg waar je de boter in hebt gesmolten, voor de cake gaan we opnieuw boter smelten) Meng de bloem met de bruine suiker, gewone witte suiker en kaneel. Voeg hier de gesmolten boter aan toe en roer tot je de textuur van een crumble krijgt. Zet dit even opzij.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Voor de cake, gaan we opnieuw beginnen met de boter te smelten. Laat vervolgens ietwat afkoelen.Meng alvast de bloem met de suiker en de pumpkin spice kruiden (= de droge ingrediënten). Zet even opzij.Doe de pompoenpuree in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) samen met de gesmolten boter, melk, eieren, zonnebloemolie en vanille extract. Mix dit tot een glad papje. Mix vooral niet te lang, gewoon tot alles mooi gemengd is en je een glad papje krijgt. Zet je mixer op de laagste stand en voeg de droge ingrediënten toe. Mix tot je een mooi glad deeg krijgt. Mix vooral niet te lang, gewoon tot alles gemengd is. Voeg op het laatste nog de grof gehakte pecannoten toe. Meng nog even kort.
- Giet het deeg in de beklede cake- of springvorm en verdeel er de crumble over. Bak voor zo'n 50 a 60min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat zo'n 10min afkoelen in de vorm, ontvorm en laat zo verder afkoelen.
- TIP! Serveer de cake met wat homemade of zelfgekochte karamelsaus. Smakelijk
Super lekker receptje!
Gaan we nog maken
Dit weekend gemaakt! Super lekker en zo makkelijk
Super lekker! Gaat hier nog vaak op tafel komen
Bedankt voor het receptje
Deze ochtend meteen gebakken en wat is ie heerlijk! Iedereen heeft gesmuld
En wat een handige tip met de pompoenpuree
Mercikes
Gisteren direct uitgeprobeerd met mijn restjes pompoenpuree en wat is ie lekker! Super makkelijk en lekker kruidig
Gisteren meteen gebakken en wat is ie heerlijk