De pièce de résistance van een feestmenu voor mij is altijd het dessert. Ik zal hier altijd een plaatsje voor vrijhouden, dus liever een stukje vlees minder eten of een kroketje minder zodat ik nog volop van dat dessert kan genieten.
Ik vind het altijd moeilijk kiezen welk dessert op het feestmenu moet komen. Het is het laatste gerechtje dus je wilt echt schitteren en in schoonheid eindigen, ik toch :-).
Uit het verleden heb ik geleerd om het niet te moeilijk te maken en vooral geen dessert maken die je tijdens je feestavond nog in elkaar moet steken. Dat mislukt altijd, bij mij toch.
Ik maak nu enkel een dessert dat de dag voordien al gemaakt kan worden, als dit dan mislukt heb ik nog tijd genoeg om iets anders te bedenken. Een dessert dat aan al deze eisen voldoet + superlekker is, is deze vanille panna cotta met karamelsaus.
Ingrediënten panna cotta (4 personen)
- 125ml room
- 500gr griekse yoghurt
- 110gr suiker
- 20gr vanillesuiker
- 1 vanillestokje
- 4 blaadjes gelatine
Ingrediënten karamelsaus
- 125ml room
- 60ml water
- 120gr suiker
- 15gr boter
Bereidingswijze panna cotta
Doe de griekse yoghurt in een hoge mengkom, roer los en zet even opzij.
Week de gelatineblaadje in een kom koud water.
Doe de room in een pannetje samen met de suiker. Roer even los.
Schraap de vanillestok uit. Doe het merg en de lege vanillestok bij de room.
Verhit het pannetje met room op een zacht vuurtje tot net aan het kookpunt.
Haal het pannetje van het vuur.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit en doe bij de warme room. Roer goed tot ze gesmolten zijn.
Giet de warme room bij de griekse yoghurt en meng tot een mooie egale massa.
Verdeel dit mengsel over 4 potjes.
Laat de panna cotta minstens 2h afkoelen en opstijven in de koelkast.
Bereidingswijze karamelsaus
Opgelet !! Wees voorzicht bij het maken van karamel … dit wordt heel warm!
Nog enkele weetjes alvorens je begint :
-Het kookproces duurt ongeveer 10 a 12min alvorens de karamel klaar is.
-Roer enkel in het begin de suiker en water even los. Roer daarna niet meer. Pas als je de room toevoegt mag je roeren maar met een houten lepel
-Het duurt even voor de karamel begin te kleuren. Eenmaal hij begint te kleuren mag je de karamel niet te bruin laten worden. Hoe donkerder de karamel hoe sterker hij is en zelfs een beetje verbrand proeft. Als je een goudbruine kleur verkrijgt dan is hij bijna goed om er room bij te voegen.
-Ik heb ook 2x moeten proberen. De eerste keer had ik de karamel iets te donker laten worden. De textuur was goed, ook de smaak zit wel goed maar hij is redelijk sterk en proeft een beetje verbrand. Bij de tweede keer, wist ik hoe donker de karamel mocht worden om niet te sterk te worden.
Hierbij even een voorbeeld van hoe donker ik de karamel bij de eerste beurt heb laten worden … dus voor een goede en lekkere karamel moet hij iets lichter (goudbruinig) zijn.
Weeg de boter af en zet binnen handbereik.
Meet de room af en zet op een zacht vuurtje. Dit mag niet koken, gewoon licht opwarmen.
Leg ook een houten lepel klaar.
Doe het water en suiker in een pannetje met hoge rand en roer even los. Verhit op een matig vuur.
De suiker lost nu heel traag op.
Het suikerwater begint nu rustig te pruttelen/borrelen
Het begint nu rustig te kleuren.
Als de karamel mooi goudbruinig is, giet dan de room bij de hete karamel en roer met een houten lepel. Dit gaat nu hard borrelen. Blijf roeren tot een egale massa.
Draai het vuur uit en voeg de boter toe. Blijf roeren tot de boter gesmolten is.
Giet de hete karamel in een kommetje en laat afkoelen. Ik heb de karamel niet in de koelkast gezet maar op een koele plaats.
De karamel dient eerst helemaal afgekoeld te zijn alvorens je deze op de opgestijfde panna cotta lepelt.
Roer de karamel even los voor je deze op de panna cotta lepelt.
Smullen maar !