Je wilt ijs maken maar hebt geen ijsmachine … toch is dat mogelijk zonder dat je met één klomp ijs gaat zitten. Hoe? Probeer eens deze zomers lekkere parfait van aardbeien met een lekkere koekjes “crunch”. Geen ijsmachine en toch een heerlijk romig ijs zonder veel moeite, tijd of werk. Hoe handig klinkt dat!
Voor deze parfait koos ik voor het lekkerste fruit dat er is … aardbeien. Natuurlijk kan je hier zelf mee gaan spelen. Vervang door frambozen, bramen, blauwe bessen of ga voor een mix. Dit recept is echt een basisrecept waar je zelf nog wat extraatjes aan kan gaan toevoegen.
Mijn extraatje zijn de lekkere amandelbrood koekjes van Jules Destrooper, één van de lekkerste koekjes die er bestaan. Natuurlijk kan je hier eender welk favoriet koekje in verwerken. Of verwerk er stukjes chocolade in, hou er dan wel rekening mee dat de chocolade vrij hard zal zijn als deze uit de diepvries komt.
Daarnaast gebruikte ik ook de bekende IJslandse Skyr yoghurt in dit ijs dessert. Puur vind ik de yoghurt echt niet lekker, echter verwerkt in gebak of in dit ijs vind ik het heerlijk. De Skyr zorgt voor dat “zuurtje” en voor de “frisheid”. Ook deze kan je weer gaan vervangen door gewone yoghurt of Griekse yoghurt.
Check ook zeker deze ijs receptjes waar je geen ijsmachine voor nodig hebt :
> IJstaart met bramen
> Mascarpone ijs met rabarber en aardbei
Parfait van aardbeien
Equipment
- Cakevorm + plasticfolie
Ingrediënten
- 375 gr aardbeien
- 4 eieren (gesplits)
- 75 gr suiker
- 8 gr vanillesuiker
- 200 gr Skyr yoghurt (of Griekse yoghurt of gewone yoghurt)
- 150 ml room
- 100 gr koekjes (*)
Instructies
- Begin met het pureren van de aardbeien.Je kan dit mengsel nog door een zeef halen maar hoeft niet (heb ik niet gedaan). Meng het aardbeien mengsel met de Skyr yoghurt en roer goed tot een glad mengsel.Zet even opzij.
- Neem 3 kommen.Doe in de eerste kom de eigelen samen met beide suikers en klop wit-schuimig voor zo'n 3 a 4min. Spatel hieronder het aardbei-Skyr mengsel. Neem een tweede kom en klop hierin de room lobbig. Roer dit voorzichtig onder het aardbei mengsel.Klop als laatste de eiwitten stijf op en spatel dit onder het aardbei mengsel tot een mooi egale mousse.
- Bekleed de cakevorm binnenin volledig met plasticfolie.Schep hierin de aardbei parfait.Verkruimel de koekjes en strooi deze bovenop de parfait. Duw de stukjes een beetje in de parfait.Zet voor een nachtje in de diepvries
- Haal de parfait zo'n 10min voor je gaat serveren uit de diepvries. Werk af met nog wat extra aardbeien. Smakelijk