Mascarpone mousse met bramen en speculaas, een fris makkelijk dessert in een glaasje om mee uit te pakken. Van de bramen maken we eerst een simpele compote. Die gaan we combineren met een lichte mousse op basis van mascarpone en yoghurt. Dat doen we allemaal in een glaasje met wat speculaas. Heel eenvoudig, weinig werk en zo lekker van smaak.
Nog meer inspiratie nodig voor lekker simpele dessertjes in een glaasje? Check dan zeker ook even deze receptjes

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze Mascarpone mousse met bramen en speculaas?
- Bramen
- Suiker
- Citroen
- Kaneel
- Mascarpone
- Griekse yoghurt (of volle stevige yoghurt)
- Poedersuiker
- Slagroom
- Speculaas
Hoe maak je deze Mascarpone mousse met bramen en speculaas?
We beginnen met het maken van de bramencompote. Deze maak je best enkele uren of dagen van tevoren omdat deze volledig afgekoeld dient te zijn. Hiervoor doe je de bramen in een kookpotje samen met de suiker, sap van halve citroen, snuifje kaneel en een eetlepel water. Dit breng je dan aan de kook en laat dan zachtjes sudderen voor zo’n 15min. Probeer in het begin even te roeren zodat de suiker kan oplossen.
De bramen zullen zo mooi zacht worden. Je mag ze een beetje pletten maar er mag nog wat textuur inzitten. Haal dan van het vuur en laat volledig afkoelen.
Wanneer de compote volledig is afgekoeld, kan je de mousse maken. Hiervoor doe je mascarpone, yoghurt en poedersuiker in een mengkom. Dit mix je tot een gladde massa. Vervolgens giet je er de slagroom bij en klop op tot een luchtige ietwat stevige mousse.
Als laatste maal je de speculaas nog even fijn.
Dan kunnen we de glaasjes gaan samenstellen.
Verdeel eerst de verkruimelde speculaas over de glaasjes gevolgd door een deel van de mousse. Hierop schep je vervolgens wat van de compote. Het laatste laagje is nog wat van de mousse. Zet de glaasjes voor minstens 30min (mag langer) in de koelkast.
Vlak voor het serveren, werk je de glaasjes af met verse bramen.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en Facebook! Daar krijg je dagelijks inspiratie van me.
En heb je dit receptje gemaakt? Dan zou ik het super leuk vinden als je hier helemaal onderaan een leuke comment en/of sterretjes geeft.

Mascarpone mousse met bramen en speculaas
Equipment
- 4 dessert glaasjes
Ingrediënten
Bramen compote
- 350 gr bramen (*)
- 75 gr suiker
- 1/2 citroen
- 1 snuifje kaneel
Mousse
- 250 gr mascarpone
- 150 gr Griekse yoghurt (of volle stevige yoghurt)
- 50 gr poedersuiker
- 100 ml slagroom
- 200 gr speculaas (of ander droog koekje)
Instructies
- Begin met het maken van de bramen compote. Deze maak je best uren of een dag van tevoren omdat deze volledig dient af te koelen. Doe de bramen in een kookpotje samen met de suiker, sap van halve citroen, snuifje kaneel en zo’n 1el water.Breng dit zachtjes aan de kook. Probeer in het begin af en toe te roeren zodat de suiker kan oplossen. Laat dit zo’n 15min zachtjes sudderen tot de bramen mooi zacht zijn geworden. Je kan ze ietwat pletten maar er mag nog wat textuur inzitten. Haal van het vuur en laat dit volledig afkoelen.
- Wanneer de compote volledig is afgekoeld, kan je de mousse maken. Hiervoor doe je mascarpone, yoghurt en poedersuiker in een mengkom. Mix dit los tot een gladde massa. Giet er dan de slagroom bij en klop op tot een luchtige ietwat stevige mousse.
- Als laatste maal je de speculaas fijn.
- Dan kunnen we de glaasjes gaan samenstellen. Verdeel de speculaas over de bodem van de glaasjes. Hierop schep je een deel van de mousse, gevolgd door wat van de compote. Het laatste laagje is de resterende mousse. Zet in de koelkast voor minstens 30min (mag ook langer).Vlak voor het serveren werk je de glaasjes af met verse bramen.